Caniculă! Medicii avertizează că bronzul poate fi frumos, dar nu întotdeauna sănătos

22 iunie 2023 | 0 comentarii |

Primul val de caniculă prognozat de meteorologi pentru acest weekend aduce temperaturi ridicate, vijelii, grindină, fenomenele extreme fiind predominante în următoarele două luni. 

 

Meteorologii au anunțat primul val de caniculă din acest an în weekend, aerul tropical prezent în sud-vestul Europei, migrând de la o zi la alta către sudul, centrul și sud-estul Europei, influențând treptat și țara noastră. Vineri și sâmbătă vor fi peste 30 de grade (la umbră) în zonele de câmpie, iar maximele vor oscila între 25 și 33 de grade Celsius, cele mai ridicate fiind prognozate în Câmpia de Vest, unde se vor resimți chiar și 37°C.

Vineri vor fi maxime spre 34 de grade Celsius, izolat putându-se atinge pragul caniculei (35-36°C), cel mai probabil în zona Banatului, iar sâmbătă, temperaturile vor scădea în vest, centru și nord, dar temperaturile caniculare se vor muta către Câmpia Română, Muntenia, sudul Moldovei și vestul Dobrogei, anunță specialiștii ANM care atrag atenția că va crește și disconfortul termic, indicele temperatură-umezeală putându-se apropia sau chiar depăși pragul critic de 80 de unități.

Sâmbătă și duminică se va manifesta o instabilitate atmosferică pronunțată în mare parte a țării, iar în prima jumătate a lunii iulie, temperaturile vor fi ușor peste norme, iulie, și august, fiind două luni cu temperaturi extreme. Temperaturi ceva mai ponderate vor fi pe litoral, unde  se anunță 25-27°C.

 

Medicii spun că expunerea la soare la orele amiezii sau pentru o perioadă lungă de timp poate fi extrem de periculoasă pentru sănătate și atrag atenția că deși bronzul poate fi frumos, nu este întotdeauna sănătos, mai ales dacă nu ne protejăm împotriva razelor ultraviolete, care pot cauza arsuri și chiar probleme mai grave ale pielii.

Este important de știut că trebuie să folosim creme cu protecție solară zi de zi, nu doar atunci când suntem la plajă, pentru că soarele puternic ne poate afecta chiar și atunci când mergem pe stradă, așteptăm în stația de autobuz ori ne plimbăm prin parc, precum și ce factor de protecție ni se potrivește. Este indicat să ne sfătuim cu medicul de familie înainte de a ne expune la soare, mai ales dacă mergem la plajă și cu copiii. Dacă nu alegem corect produsele și cremele de protecție solară pot apărea reacții alergice sau reacții iritative de contact. În plus, trebuie știut că pilea deschisă la culoare este mult mai sensibilă, iar procesele biochimice care acționează la nivelul pielii au o viteză mai mare și, practic, provoacă arsuri solare mult mai rapid decât la persoanele cu pielea de culoare închisă. Cu cât pielea este mai deschisă, cu atât factorul de protecție crește”, explică medicul urgentist Lhuana Zissu, director Serviciul de Ambulanță Buzău.

 

Și ochii au la fel de mare nevoie de protecție. Contrar multor părei, medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de soare inclusiv iarna, pentru a ne proteja ochii de razele soarelui. Condiția este ca aceștia să aibă lentile care protejează ochii de razele UV și să fie purtati corespunzator, pentru a protea globul ocular.

Ochii sunt expuși zilnic la lumină, în orice anotimp, dar mai ales în timpul verii, când lumina este intensificată de razele soarelui care afectează direct structurile globului ocular, la fel cum ne influențează pigmentul și structura pielii. Globul ocular are un sistem propriu de adaptare la lumină și întuneric, pupilele se dilată când este lumină scăzută, pentru a lăsa o cantitate mai mare de lumină să ajungă la ochi, iar când lumina este puternică, pupila se contractă, pentru a proteja retina de lumina în exces. Acest reflex de adaptare este involuntar și ne ajută să ne adaptăm natural la schimbările de lumină din fiecare zi, dar în cazul în care lumina este puternică, ochelarii de soare protejează ochiul împotriva razelor ultraviolete de care organismul nostru are nevoie. De aceea lentilele trebuie să aibă aprotecție UV, nu este neapărat nevoie să fie închise la culoare, în caz contrar ochelarii fiind doar un accesoriu estetic complet nefolositor și chiar dăunător, crescând riscul de cataractă, de distrugere a retinei și de degenerare maculară. În plus, trebuie știut că orice zgarietură pe lentilă va îngreuna vederea și reflexul de adaptare, supunând pupila la efort suplimentar și crescând astfel oboseala globului ocular”, ne spune medicul oftalmolog buzoian Delia Tache.

 

Este bine să stăm la aer liber câteva ore pe zi, dar este necesar să evităm orele la care soarele arde puternic și poate provoca arsuri și chiar boli de piele care pot deveni extrem de periculoase. Medicii dermatologi recomandă de aceea, evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10.00-18.00 și folosirea cremelor cu protecție mare UV (între 30 și 50 factor de protecție) pe tot parcursul zilei, chiar și atunci când nu este soare.

Este de evitat soarele puternic de la amiază, chiar dacă se utilizează o loțiune de protecție solară cu Factor de Protecție (SPF) mare (>50) și este bine ca acesta să fie ales împreună cu un medic dermatolog, care în funcție de tipul pielii și de starea de sănătate a persoanei, poate recomanda un anumit tip de produs. Chiar și așa, e bine de știut că niciun produs nu protejează în totalitate, oricât de multă cantitate s-ar utiliza și oricât de des s-ar aplica pe corp, de aaceea, pentru a beneficia de eficiență maximă, trebuie aplicată pe piele cantitatea recomandată de producător, în cazul aplicării unei cantități mai mici, protecția micșorându-se”, avertizează dr. Raluca Pătrașcu, medic dermatolog, care atrage atenția că în caz de arsură solară este nevoie să ne adresăm unui specialist, leacurile băbești despre care se spune că ajută la vindecarea arsurilor solare, cum ar fi lămâia, cartoful sau iaurtul putând să afecteze și mai mult zona bolnavă. 

 

Spray-urile pentru o bronzare accelerată, uleiul de masline pe tot coprul sau chiar berea – trucuri la care recurg unii în încercarea de a se bronza cât mai repede pot fi periculoase, iar expunerea îndelungată la ultraviolete poate duce chiar la apariția cancerului de piele, indiferent de vârstă. Un studiu recent, realizat de organizația europeană Euromelanoma, relevă faptul că persoanele care au suferit arsuri solare severe înainte de vârsta de 18 ani au un risc cu 18% mai mare de a avea o leziune suspectă în cadrul unui control dermatologic la maturitate, de aceea se recomandă un control dermatologic cel puțin o dată pe an.

În 29% dintre situații melanomul apare pe așa-zisele alunițe, leziuni preexistente, iar 71-80% dintre melanoame apar pe piele sănătoasă. 80-85% din cancerele cutanate sunt bazocelulare, care nu creează metastaze și care odată scoase, nu se mai întâmplă nimic în organism. Noi îi sfătuim pe cei care au mai mult de 50 de nevi să își facă o hartă dermatoscopică o dată la șase luni. În ultimii ani s-au dezvoltat terapii foarte performante pentru melanom, mai ales pentru cel metastatic. Sunt terapii imunologice, biologice care se fac acum, nu numai cele citostatice care se făceau acum 20-40 de ani. Sunt și mai puțin agresive și cu efecte secundare mai mici”, a  explicat acad. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

 

Pe lângă protecția chimică, rămân valabile și alte recomandări, pe care specialiștii în sănătate publică le recomandă ca „reguli de aur” pe timp de caniculă. Între aceste reguli pot fi enumerate: purtarea de haine lejere, din fibră naturală, cu mânecă lungă, capul acoperit cu o pălărie, folosirea ochelarilor de soare cu protecție UV, hidratarea corespunzătoare și nu în ultimul rând, respectarea cu strictețe a normelor de igienă personală și colectivă, pentru a evita îmbolnăvirile specifice perioadei caniculare. „Cele mai multe decese au loc în prima sau a doua zi de la debutul unui val de căldură, cel mai frecvent fiind afectate persoanele peste 65 de ani, dar si cele de alte varste, în funcție de starea lor de sănătate și de situații particulare diferite. Expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stres asupra organismului, indiferent de vârstă. Există riscul unei deshidratări severe, a agravării unei boli cronice sau a declanşării unui unui atac de căldură. La temperaturi înalte (de peste 32ºC) se produce o creştere a transpiraţiei, care are rol în reglarea termică şi care împiedică supraîncălzirea corpului. Pe lângă apă, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine și astfel apar consecinţe negative în buna desfăşurare a proceselor fiziologice. De aceea, hidratarea corecta si remineralizarea (cu săruri orale) reprezintă una dintre solutiile pentru evitarea efectelor adverse”, atenționează DSP Buzău.

 

Recomandări generale pentru perioadele de caniculă

• Beți zilnic, fără să așteptați să vă fie sete, cel putin 2 litri de apă și/sau ceai (ușor sau deloc îndulcit), evitând alcoolul și băuturile carbogazoase.

• Dacă transpirați mult, adăugați săruri de rehidratare orală.

• Evitați să ieșiți afară în orele cele mai fierbinți și stați în camere răcoroase (puteți apela la un ventilator sau aer condiționat ca să răciți atmosfera – atenție pentru cei cu sensibilități la nivel respirator).

• Țineți obloanele închise ziua și deschise noaptea.

• Dacă ieșirea în timpul zilei nu poate fi evitată (încercați să ieșiti, totuși, fie dimineața devreme, fie seara), căutați să mergeți prin zonele umbrite, purtați îmbrăcăminte lejeră, deschisă la culoare, din fibre naturale, protejați-vă capul cu pălării, șepci, batic sau umbrelă, folosiți ochelari de soare; asigurați-vă că aveți apă la îndemână tot timpul. Folosiți cremă de protecție solară cu factor mare de protecție (aplicată înainte de a ieși din casă, pe zonele de piele expuse razelor soarelui).

• Evitați, pe cât posibil, locurile aglomerate, neventilate.

• Răciți-vă și umeziți-vă corpul (cel puțin fața și antebrațele) de mai multe ori pe zi; faceți dușuri sau băi cu apă călduță, fără a vă usca.

• Consumați fructe și legume crude, evitați alimentele ușor perisabile, grăsimile, dulciurile, cofeina.

 

• Evitați activitățile în exterior care necesită consum sporit de energie (de exemplu sport).

• Evitați manipularea substanțelor poluante.

• Aveţi grijă de persoanele dependente de dumneavoastră (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi legătura cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

• Persoanele în vârstă și cele care au afecţiuni cronice (cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, endocrine, psihice) trebuie să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice în perioadele de caniculă

• Angajatorii trebuie să asigure condiţii propice de muncă salariaţilor în vreme de caniculă, să alterneze perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, în care există ventilație, să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice.

 


Adaugati un comentariu


 

*