Muzeul Chihlimbarului de la Colți, inclus în Noaptea Muzeelor de la Sate, eveniment unic în Europa

21 iunie 2023 | 0 comentarii |

Lansat în premieră națională și europeană, noul eveniment cultural derivă din evenimentul european Noaptea Muzeelor și va avea loc, în premieră, în data 2 septembrie 2023.

 

Muzeul Chihlimbarului, Colți, Buzău

Rețeaua Națională a Muzeelor din România anunță organizarea, în premieră europeană, a evenimentului cultural Noaptea Muzeelor la Sate, o adevărată nocturnă muzeală care activează și prezintă în exclusivitate potențialul patrimoniului cultural din spațiul rural românesc, marcă culturală derivată din evenimentul european Noaptea Muzeelor. Evenimentul se va desfășura în data 2 septembrie 2023 și propune publicului activări culturale și programe educative în diverse spații cu valoare istorică și de patrimoniu, din satele și comunele României.

Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului prilejul să descopere și să se bucure de un patrimoniu cultural mai puțin cunoscut, dar foarte bogat, transmit organizatorii, care subliniază că „evenimentul pune în dezbatere publică problemele patrimoniale actuale ale ţăranului român și ale satului românesc și urmărește dinamizarea și valorificarea colecțiile muzeelor din mediul rural pentru a le face cunoscute mult mai bine publicului larg și crearea de obișnuințe culturale care să contribuie la creșterea gradului de alfabetizare culturală și de atractivitate turistică a mediului rural”.

 

Casa Apold, Mureș

În perioada 22 iunie – 25 iulie 2023, entitățile care doresc să participe la eveniment pot solicita fișa de înscriere printr-un mesaj expediat la adresa de email – noaptea_muzeelor@yahoo.com.

„Rețeaua Națională a Muzeelor din România are în vedere prin acest program de debut muzeele, colecțiile, casele memoriale și obiectivele de patrimoniu imobil localizate în comune și sate din România, unele aflate în subordinea unor structuri muzeale de tip complex sau a unor muzee județene, a unor primării locale, altele provenite din mediul privat sau non-guvernamental. De asemenea, adresăm invitația publică de participare și bisericilor cu mare valoare de patrimoniu și celor fortificate, cetăților și palatelor din mediul rural, mănăstirilor cu o bogată și valoroasă colecție de artă religioasă, reședințelor nobiliare, culelor sau siturilor arheologice deschise publicului, dar și pensiunilor care doresc să organizeze și să găzduiască activități muzeale sau experimente și proiecte curatoriale, rezidențelor de creație, taberelor de artă contemporană, morilor, fermelor de animale și așa mai departe”, a precizat Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor la Sate.

 

Muzeul Chihlimbarului din comuna buzoiană Colți, obiectiv cultural și de patrimoniu aflat pe circuitul Geoparcului UNESCO „Ținutul Buzăului”, declarat Destinaţie Europeană de Excelență (EDEN) pentru Turism Rural încă din 2012, funcționează ca secție exterioară a Muzeului Județean Buzău și este unul dintre muzeele de referință în spațiul românesc și european, vizitat și apreciat de zeci de mii de turiști anual, așa că este firesc să fie unul dintre obiectivele incluse în Noaptea Muzeelor de la Sate.

Modernizat și adus la standardele secolului XXI, muzeul dispune de vitrină smart -prima de acest fel într-un muzeu românesc, care conţine pepite de chihlimbar în spatele cărora există un ecran de mari dimensiuni ce poate fi accesat de vizitator. O parte importantă a conceptului expozițional este dedicată „Grotei Nucu-Bozioru”, monument unic al artei preistorice din spațiul românesc.

Din chihlimbarul de la Colți se crede că se fac podoabe și bijuterii de peste 12.000 de ani, dar el are o vechime estimată între 40-60.000 de ani și este considerat unul dintre cele mai valoroase din lume. Potrivit credințelor populare, chihlimbarul are proprietăți magice și tămăduitoare, fiind folosit în farmacia homeopată pentru prepararea unui unguent împotriva durerilor reumatice sau ca amuletă protectoare, dar în același timp este foarte apreciat de bijutieri.

 

Conacul Rosetti-Tescanu, Tescani, Bacău

Între obiectivele ce vor putea vizitate în Noaptea Muzeelor de la Sate se numără și Casa Apold, un proiect cultural de conservare și promovare a patrimoniului din județul Mureș, dar și conacul Rosetti-Tescanu din județul Bacău, secţie a Muzeului Naţional „George Enescu“, locul care l-a inspirat pe geniul muzicii clasice românești când a scris opera Oedip, dedicată Măriucăi Cantacuzino, femeia pe care a iubit-o toată viaţa și cu care s-a și căsătorit.

Cu ocazia Nopții Muzeelor de la Sate se va lansa și un kit pedagogic, ce va fi pus gratuit la dispoziția participanților interesați în organizarea de programe educative pentru copiii și tinerii din satele și comunele țării. Kit-ul include asistență din partea specialiștilor și un pachet complet, cu fișe de programe educative, instrumente și resurse pentru implementarea lor. Așadar, este încurajată includerea acestor ateliere pentru copii în programul oferit în cadrul evenimentului.

În cadrul primei ediții a Nopții Muzeelor la Sate, organizațiile înscrise în program vor beneficia de promovare și de reprezentare în cadrul platformei noapteamuzeelor.org (în curs de actualizare), care va oferi publicului informații despre evenimentele, activitățile și proiectele găzduite pe 2 septembrie în toată țara.

 


Adaugati un comentariu


 

*