Spitalul Județean de Urgență Buzău riscă să nu mai poată acoperi gărzile

21 iunie 2023 | 0 comentarii |

Sistemul sanitar românesc stă pe un butoi cu pulbere, care poate exploda în fiecare clipă, dacă Guvernul nu ajunge la o înțelegere cu sindicatele. Peste 1000 de medici din țară, dintre care patru de la SJU Buzău, au anunțat că nu vor mai face gărzi suplimentare, de la 1 iulie.

 

Federația „Solidaritatea Sanitară” se pregătește de grevă generală, iar amenințările transmise guvernului privind decizia medicilor de a demisiona din contractele de gărzi suplimentare a început deja să se materializeze. Aproximativ „10% dintre medicii care efectuează gărzi suplimentare normei de bază au aderat deja la acțiunea «Demisia din contractele de gărzi suplimentare» (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază). În această fază a protestului pentru toți medicii care semnează pentru participarea la această acțiune de pe platforma dedicată protestului în numele lor este transmisă către unitățile sanitare Înștiințarea privind intenția de a demisiona din contractele aferente gărzilor suplimentare. În același timp, «Înștiințarea privind intenția de a demisiona» este transmisă, în mod individual, Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii și Guvernului. Forma de transmitere constituie în sine o modalitate de protest, instituțiile statului luând cunoștință de nemulțumirile legitime ale fiecăruia dintre acești profesioniști din Sănătate”, a transmis Solidaritatea Sanitară, care menționează că, la nivel național, 11.000 de medici au contracte de muncă pentru gărzi suplimentare.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, unde criza de medici este deja cronică, riscă să nu mai poată asigura gărzile în secții esențiale, după ce patru medici și-au anunțat deja intenția de a nu mai face gărzi suplimentare, pe motiv că sunt plătiți cu mai puțin de jumătate din banii care li se cuvin. Pe de altă parte, medicii spun că sunt deja epuizați din cauza numărului mare de gărzi suplimentare pe care sunt nevoiți să le asigure, în contextul în care unitatea medicală nu are suficienți specialiști, dar și din cauza numărului mare de pacienți veniți în urgență, în special pe timp de noapte sau în weekend și în zilele de sărbători legale, în contextul în care unitatea medicală nu poate face angajări, din cauza ordonanței „austerității” emisă de Guvern, care deși s-a promis că va fi deblocată, este în vigoare.

În acest context, unitatea medicală riscă să nu mai poată acorda asistență medicală 24 de ore din 24, ceea ce pune unitatea medicală într-o „situație dramatică”, așa cum a subliniat managerul Claudiu Damian, care subliniază că din luna iulie, activitatea în secţii precum Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), Chirurgie, Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) sau Pediatrie ar putea fi paralizată.

 

Claudiu Damian

Decizia medicilor va pune cea mai mare unitate sanitară cu paturi din Buzău într-o situație fără precedent. Dacă Guvernul nu găsește soluții la revendicările medicilor se va ajunge în imposibilitatea de a se mai asigura servicii medicale de specialitate sau internări, deși aici vin marea majoritate a urgențelor din județ, până la ora actuală este singura unitate medicală care poate asigura permanența.

Am început să primesc notificări prin care unii medici au anunțat că începând cu data de 21 iunie ei îşi depun demisia în cazul în care nu se modifică legislaţia privind baza de calcul pentru sporurile gărzilor, care este stabilită la nivelul lunii decembrie 2018, ceea ce face ca suma primită de medici să fie de trei ori mai mică decât dacă ar fi calculată la nivelul bazei salariului actual, dublată pentru contractul individual de muncă 2023. În acest moment, sunt patru medici care au notificat, dar din cunoştinţele mele sunt mult mai mulţi medici din SJU care intenționează să recurgă la aceste demisii și să refuze să intre în gărzi suplimentare, începând cu data de 21 iunie, a declarat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

 

Dr Dragos Porumb

Medicii buzoieni iau în calcul demisia în bloc din gărzile suplimentare. Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, spue că organizația profesională nu numai că nu se poate implica în această decizie a medicilor, dar confirmă că în unele specialități, garda înseamnă un volum mare de muncă, iar în condițiile în care unii medici asigură chiar și 7 gărzi pe lună, în contextul în care ar trebui să aibă doar 1-2, acest lucru duce și la un grad mare de epuizare, care în final poate duce la imposibilitatea de a mai asgura un act medical de calitate.

Depinde de specialitate, dar într-o gardă trebuie văzuți și 70-80de pacienți, ceea ce este foarte mult, în contextul în care în anii trecuți nu erau mai mult de 30-40 de pacienți într-o gardă. Cei mai mulți pacienți se adresează secției UPU, unde trebuie ca personalul să-i vadă pe toți cei 200-220 de pacienți care ajung zilnic în această secție. Este foarte mult pentru medicii care sunt acum în UPU”, a explicat dr. Dragoș Porumb, președintele CJM Buzău, exprimându-și speranța că se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul, în caz contrar neputând exclude ca această situație să escaladeze, chiar dacă „de principiu” spune că el nu este adeptul grevelor.

 

Medicul Adrian Zoican, șeful UPU Buzău, spune la rândul său că știe că cei patru medici au anunțat conducerea spitalului că nu vor mai efectua gărzi de la 1 iulie, dar știe că în online au semnat mult mai mulți, așa că situația este cu adevărat critică, iar Guvernul are datoria să se gândească la consecințe, să se întrebe dacă-și poate permite să lase pacienții fără asistență medicală spitalicească.

Mulți dintre medicii SJU Buzău, dar și foarte mulți asistenți medicali au semnat că sunt de acord cu greva generală și mulți dintre ei sunt deciși să nu revină asupra deciziei, dacă Guvernul nu soluționează revendicările pe care noi le avem și pe care Federația Solidaritatea Sanitară le-a transmis, inclusiv în presă. Aparent, s-ar putea crede că activitatea merge mai departe, dar în sistemul sanitar sunt niște probleme care trebuie rezolvate, între care numărul mic de medici. Pe lângă faptul că sunt puțini medici angajați, nu se pot acoperi toate liniile de gardă, iar în momentul în care nici nu ești plătit la norma de bază, ci doar la o treime din activitatea de bază, medicii sunt atrași să-și desfășoare activitatea în privat”, a explicat șeful UPU.

 

Managerul Damian speră că Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii vor identifica soluțiile și vor adopta măsurile care să ducă la stingerea conflictului de muncă, în cz contrar riscând ca unitatea medicală, dar și alte spitale publice din țară să se ajungă la „un impact catastrofal, pentru că ar însemna că liniile de gardă nu ar mai fi asigurate şi atunci, implicit, nu se va mai putea asigura nici serviciile medicale de care au nevoie pacienţii. Nu depinde de mine ca manager al spitalului, nici de Consiliul Judeţean, aceste modificări legislative ar trebui realizate de Ministerul Sănătăţii și de Ministerul Muncii pentru a fi puse în aplicare. Sper să nu se ajungă la forma finală, pentru că la 20 de zile de la depunerea demisiilor, contractul medicilor o să înceteze şi o să rămână doar o gardă obligatorie, respectiv 18 ore, iar toate celelalte gărzi nu vor mai rămâne în picioare, dacă medicii nu se vor mai prezenta. Gândiţi-vă ce ar însemna să nu mai avem gardă la UPU, la Chirurgie, ATI, Obstretică-Ginecologie… Avem în fiecare zi internări pe toate secţiile spitalulului. Dacă avem o medie de 150 de prezentări pe zi, să spunem că 40% dintre aceşti pacienţi sunt internaţi, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla. Să ne gândim ce ar însemna să nu mai avem gardă la Pediatrie, unde zilnic se prezintă în jur de 30 de copii, dar sunt și zile în care vârful ajunge undeva la 80 de prezentări şi aproximativ 15 copii necesită internare. Va fi o dramă, pentru că nu vom mai putea asigura continuitatea actului medical”, a concluzionat Claudiu Damian, managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ.

 

Pe de altă parte, sindicaliștii avertizează că această formă de protest este îndreptată împotriva modalității în care este recompensată contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale în acest moment și în proiectul noii legi a salarizării, ea vizând totodată susținerea Decalogului revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”. Aceștia avertizează Executivul că „acțiunea este una de avertizare precoce”, care ar trebui să determine Guvernul să identifice soluțiile necesare pentru onorarea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” și că „guvernanții trebuie să aibă în vedere riscurile acestei forme de exprimare a nemulțumirii medicilor față de recompensa acordată pentru contribuția la asigurarea continuității serviciilor medicale. Desfășurarea acestei forme de protest trebuie înțeleasă și în contextul în care Ministerul Muncii încearcă să blocheze dreptul la o grevă legală prin refuzul de a concilia conflictul colectiv de muncă, iar Guvernul practică dialogul social preferențial”. Reprezentanții sindicaliștilor subliniază că protestul constituie o avertizare și raportat la o altă formă de a acționa a profesioniștilor din sănătate, respectiv plecarea din sistemul public de Sănătate.

Începând de luni, liderii județeni ai Federației „Solidaritatea Sanitară” pregătesc programul protestelor care ar putea culmina cu greva generală și paralizarea sistemului public de sănătate.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*