Aproape 200 de buzoieni „atinși” de gripă și peste 1.000 diagnosticați cu viroze, în ultima săptămână

4 ianuarie 2023 | 0 comentarii |

Cei mai mulți dintre pacienți sunt copii, iar cel mai mic pacient diagnosticat cu gripă a fost un bebeluș de numai trei luni care, cel mai probabil, a luat virusul de la unul dintre membrii familiei. 

 

Autoritățile de sănătate publică din județul Buzău sunt în alertă. A a crescut numărul persoanelor internate cu infecții respiratorii severe – gripe, viroze și pneumonii și COVID-19, în spitalele din totă țara, iar medicii sunt îngrijorați, pentru se confruntă și cu multe cazuri complicate, rezistente la antibiotice.

În județul Buzău, nu mai puțin de 1.085 de cazuri de infecție acută ale căilor respiratorii superioare (IACRS), 144 de pneumonii şi 195 de cazuri de gripă clnică au fost diagnosticate în ultima săptămână, la pacienţi din toate categoriile de vârstă. Cel mai mic pacient diagnosticat cu gripă este un bebeluş de numai 3 luni, iar un alt bebeluş, de 8 luni, este internat în prezent în Secţia de Boli Infecţioase a Spitalui Judeţean Buzău.

Semnal de alarmă a fost tras de epidemiologul șef al Direcției de Sănătate Publică Buzău, dr. Carmen Scântei, care a precizat că „în ultimele șapte zile s-au înregistrat peste o mie de infecții respiratorii respiratorii acute și peste o sută de pneumonii, iar numărul cazurilor de gripă s-a triplat, ajungând la aproape 200”.

 

La ora actuală, în secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău „avem internaţi 15 pacienți cu gripă, din care 10 copii cu vârste între 8 luni şi 4 ani şi 5 adulţi cu vârste de peste 75 de ani. Toţi sunt sunt echilibraţi respirator, în fiecare caz fiind vorba de forme medii de boală”, a spus, la rândul său, dr. Bogdan Micu, șeful secţiei de Boli Infecţioase a unității medicale.

În aceste condiții, conducerea DSP Buzău a solicitat Spitalului Județean de Urgență să amenajeze, în imediata apropiere a secţiei de Pediatrie, un spațiu special pentru tratarea bebelușilor cu gripă, care până acum erau transferați la spitalele de copii din București. Astfel, micuții care au o stare generală alterată, cu simptomatologie severă, cauzată de contractarea virusului gripal, vor fi internați și tratați izolat, într-un salon cu circuit separat de restul copiilor, asemănător izolatoarelor COVID din perioada pandemiei, iar micii pacienți vor fi supravegheați permanent.

 

Măsura a fost necesară și ca urmare a creșterii numărului de cazuri de gripă în toată țara, din cauza cărora s-au supraaglomerat și spitalele de copii din București, unde erau trimiși, de obicei, și bebelușii din Buzău în stare ctitică.

Potrivit medicilor, cel mai rău sunt afectaţi copiii foarte mici şi pacienţii vârstnici sau cei cu boli grave, care scad imunitatea. Din păcate, vaccinul antigripal nu „prea” se mai găseşte, iar medicamentele antitermice, pentru răceală, tuse, picăturile de nas, dar şi antiviralele pentru gripă sunt „greu de găsit”.

Aceeași măzură va fi impusă de DSP și în celelalte unități sanitare cu paturi din județ, amenajarea unor saloane speciale pentru tratarea pacienților care vor avea nevoie de internare după ce au contractat virusul gripal fiind necesară, pentru a se putea evita transmiterea virusului și la alți pacienți.

 

De altfel, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este foarte probabil să se declare „epidemie de gripă”, pentru că o creştere progresivă, timp de trei săptămâni, a numărului de cazuri, cu 20% în fiecare săptămână şi o rată de izolare a virusurilor gripale de peste 10% din probele prelevate certifică apariţia epidemiei.

Este foarte probabil ca să avem a treia săptămână de creştere consecutivă şi atunci sigur se va declara această stare de epidemie de gripă. Nu trebuie să înţeleagă cineva că se vor introduce restricţii şi obligativităţi. Este vorba despre limitarea vizitelor în spital, în perioada cât va evolua această epidemie, se intensifică măsurile de protecţie a personalului medical şi al pacienţilor, inclusiv utilizarea măştii și screeningul epidemiologic, pentru a evita ca persoanele cu viroze respiratorii să vină la serviciu. O să intre şi un set de recomandări generale pentru populaţie – orice persoană răcită, inclusiv copiii, să nu se întoarcă în colectivitate decât după ce simptomele dispar, pentru că cel mai important este să fii izolat şi să nu transmiţi mai departe infecţia respiratorie”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

 

Potrivit ministrului, este „o situaţie cu care noi ne-am mai confruntat, doar că de data aceasta, apariţia acestei perioade epidemice este mai rapidă cu trei-patru săptămâni, ceea ce nu este neaşteptat, pentru că se întâmplă şi în Uniunea Europeană, mai ales după doi ani de restricţii în care circulaţia virusurilor care produc infecţii respiratorii, inclusiv a virusurilor gripale, a fost mult redusă. Odată cu ridicarea tuturor restricţiilor circulaţia virusurilor este foarte intensă şi populaţia este mai puţin pregătită din punct de vedere imunologic să se apere şi numărul mare de viroze, inclusiv de cazuri de gripă este consecinţa acestei situaţii”, a explicat ministrul Sănătăţii, care însă nu consideră că ar fi nevoie de măsuri care să ducă la suspendarea activităţii şcolare.

Măsurile vor fi de informare… inclusiv trimiterea acasă a copiilor răciţi, dacă părinţii i-au adus la şcoală în ciuda evidenţelor că au simptome. Vaccinarea împotriva gripei este în continuare recomandată şi pentru personalul didactic, iar vaccinarea cu noua formulă a vaccinului împotriva infecţiei cu noul coronavirus este de asemenea recomandată”, a subliniat Rafila.

 

În ceea ce privește antibioticele, ministrul a atras încă o dată atenția că acestea nu trebuie utilizate decât în cazul infecţiilor bacteriene şi în niciun caz în infecţiile virale, iar prezentarea la unităţile de primiri urgenţe ar trebui să fie rezervată cazurilor medii şi grave.

„Formele uşoare ar trebuie să se adreseze medicului de familie, în niciun caz nu trebuie să aglomereze camerele unităţilor de primiri urgenţe, pentru că există şi riscul să se îmbolnăvească cu altceva dacă stau mult timp acolo şi pe de altă parte se îngreunează accesul celor care într-adevăr au nevoie de investigaţii radiologice şi de un tratament adaptat unei forme mai grave a acestor viroze”, a mai spus ministrul, care a amintit că există o creştere majoră a consumului de antitermice şi antiinflamatoare care se înregistrează de circa o lună, care a dus la dispariția unor medicamemte generice din farmacii, dar a subliniat că .

 


Adaugati un comentariu


 

*