Demonstratie de talent si indemanare a copiilor surdo-muti

27 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Maine, la Galleria Mall, cu prilejul Zilei Mondiale a Surditatii si Zilei Educatiei Nonformale, elevi cu deficient de auz, coordonati de profesorii lor, vor demonstra ca afectiunile de care sufera nu sunt un impediment in calea  talentului artistic, in cadrul unui proiect initiat de Asociatia „1Iunie 2001”.

 

Traiesc intr-o lume a linistii, lipsita de sunete, de glasuri, fara muzica. Sunt lucruri fara de care, noi, ceilalti, nu am putea concepe viata, in absenta lor ne-am simti neputinciosi, fara aparare. Nu este si cazul lor, al copiilor surdo-muti.

  Ei ne dovedesc in multe situatii ca sunt mai puternici, ca stiu sa faca multe lucruri mai bine, chiar daca soarta nu i-a inzestrat cu darul auzului. Vor demonstra acest fapt maine, cand elevii Scolii Speciale de Arte si Meserii Buzau si ai Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva „Elena Doamna” Focsani vor participa la una dintre actiunile incluse in proiectul „Ce pot face doua maini dibace”.

 

Ziua Mondiala a Surditatii, celebrata prin concursuri si expozitii

 

Este vorba despre proiectul initiat de Asociatia „1 Iunie 2001” si Centrul de pregatire pentru o viata independent in limbaj mimico-gestual, in cadrul caruia, la Galleria Mall Buzau va fi marcate Ziua Mondiala a Surditatii si Ziua Educatiei Nonformale. „Cu acest prilej, elevi cu deficient de auz, coordonati de profesorii lor, vor demonstra ca afectiunile de care sufera nu sunt un impediment in calea  talentului lor artistic. Ei vor realiza diverse obiecte decorative, prin tehnici precum origami si quilling, dar si piese artizanale. Aptitudinile lor artistice vor fi puse in valoare si in cadrul uni concurs, in urma caruia cei mai indemanatici dintre participanti vor fi recompensati cu premii”, a precizat Ionica Tarau, presedinta Asociatiei  buzoiene.

Totodata, cele mai reusite lucrari artistice, realizate cu migala in cursul anului trecut de copiii cu deficiente de auz, vor putea fi admirate de toti buzoienii aflati la cumparaturi vineri dupa-amiaza, in Galleria Mall.

 

Dezbatere pe tema incluziunii sociale

 

Tot in cadrul actiunilor menite sa celebreze  Ziua Mondiala a Surditatii, sarbatorita din 1958 in fiecare ultima duminica din luna septembrie, la sediul Asociatiei „1 Iunie 2001” se vor dezbate teme de impact, precum legislatia in domeniul asistentei sociale, accesul la diverse meserii pentru tinerii cu deficiente  de auz si comunicare verbala.

De asemenea, vor fi discutate subiecte referitoare la venitul lunar al persoanei cu handicap, venitul garantat de lege, pensia sociala. Un loc aparte in cadrul dezbaterii va fi cel referitor la Serviciul 112 pentru persoanele surdo-mute, un proiect deosebit de important pentru cei cu asemenea deficiente, initiat de Asociatia „1 Iunie 2001” Buzau, in parteneriat cu Ministerul Muncii si Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Proiectul va fi promovat si la Galleria Mall, unde vor fi distribuite pliante si va rula o prezentare in power point cu cele mai semnificative demersuri facute pana acum pentru concretizarea acestei initiative, in sprijinul celor cu deficiente de auz.


Adaugati un comentariu


 

*