Dependența de criptomonedă, la fel de periculoasă ca cea de droguri

30 iunie 2018 | 0 comentarii |

Un spital din Scoția a anunțat că a lansat un program de reabilitare pentru persoanele dependente de tranzacționarea de monede virtuale, ca și în cazul dependenței de droguri, de jocuri de noroc sau de alcool.

 

Dependența afectează milioane de oameni din întreaga lume. Drogurile, alcoolul, jocurile de noroc, mâncarea, cumpărăturile, sexul, internetul etc. afectează o gamă largă de oameni, indiferent de ocupație, religie, venituri, cultură sau voință personală. Orice activitate care creează la un moment dat plăcere, poate duce la dependență. Moneda virtuală (alternativă) a devenit, în ultimii ani, un mod din ce în ce mai utilizat de tranzacţionare a valorilor, iar volatilitatea prețului monedei a generat euforie, tranzacționarea de active digitale ca Bitcoin sau Ether devenind deja o dependență comportamentală, la fel ca în cazul jocurilor de noroc online. Există aproximativ 13 milioane de oameni care fac astfel de tranzacții în întreaga lume și, din ce în ce mai mulți utilizatori verifică, minut cu minut, fluctuațiile prețurilor, sunt deja dependenți. „Acest lucru poate fi incitant, însă creează în același timp dependență, care, la fel ca dependența de jocuri de noroc poate fi dezastruoasă pe plan financiar”, spun experții spitalului scoțian Castle Craig care a anunțat că a lansat un program de reabilitare a persoanelor dependente de tranzacționarea de monede virtuale.

Efectul pe care dependența îl are asupra creierului este pe cât de greu de înțeles, pe atât de greu de învins. Comportamentele adictive sunt adesea rezultatul unor probleme emoționale și se manifestă ca și compensare pentru diverse nevoi emoționale nesatisfăcute. De aceea, tratarea dependenței este la fel de importantă ca și tratarea oricărei alte boli.

 

În acest context, dependența de criptomonedă a devenit un real pericol. Un spital din Scoția a anunțat că a lansat un program de reabilitare pentru persoanele dependente de tranzacționarea de monede virtuale, ca și în cazul dependenței de droguri, de jocuri de noroc sau de alcool.

Potrivit inițiatorilor programului de reabilitare, dependența este mai des întalnită printre bărbații tineri și printre persoanele care lucrează în cazinouri și la case de pariuri. Mark Griffiths, specialist în dependență comportamentală la Universitatea Nottingham Trent, spune că dependența de monedă virtuală este „un subtip al dependenței de speculații bursiere”.

Conform experților, cei care au transformat tranzacționarea criptomonedelor într-o obsesie manifestă un comportament asemănător celor care pariază online. Jucătorul-problemă este atras de „riscul ridicat de piața fluctuantă a monedelor virtuale”, care „oferă euforie și o evadare din realitate. Bitcoin, de exemplu, a fost tranzacționată intens și s-au înregistrat câștiguri și pierderi uriașe. O situatie de «bulă clasică»”, a explicat Chris Burn, terapeut pentru dependența de jocuri de noroc.

 

Printre cei care îi vor trata pe pacienți de dependența de monede virtuale se numără Tony Martin, un fost dependent de droguri și de jocuri de noroc, care vede tranzacționarea monedelor virtuale ca „o formă prin care oamenii vor să scape de ei înșiși, într-o altă lume, pentru că nu le place cea în care trăiesc”.

Bitcoin este prima și cea mai populară criptomonedă. A fost lansată în anul 2009, fiind creată de Satoshi Nakamoto (un pseudonim în spatele căruia se crede că se află omul de afaceri australian Craig Wright). O lucrare numită „Bitcoin, un sistem peer to peer cu bani”, a fost trimisă mai multor utilizatori interesaţi de criptografie, în anul 2008.

La momentul lansării, Bitcoin valora în jur de 0,39 dolari americani, iar la finalul anului 2017, când a atins apogeul, a ajuns la 18.000 de dolari pe unitate. Anul acesta, începând cu 7 ianuarie, a înregistrat însă o cădere fulminantă, valoarea unui bitcoin ajungând la 5.791 de dolari pe unitate în prezent. Declinul accentuat înregistrat în ultima perioadă a dus la pierderi de peste 60% de la apogeul atins în decembrie 2017 (peste 500 de miliarde de dolari).

 


Adaugati un comentariu


 

*