În SUA a fost aprobat primul medicament pe bază de canabis, pentru epilepsie

Decizia oficialităților americane permite folosirea medicamentului în tratamentul pacienţilor cu vârsta de peste doi ani, diagnosticaţi cu sindromul Dravet sau sindromul Lennox-Gastaut, forme rare de epilepsie la copii, rezistente la tratament.

 

Un tratament pentru epilepsie produs de compania farmaceutică GW Pharmaceuticals Plc a fost autorizat de agenţia guvernamentală americană Food and Drug Administration (FDA), devenind primul medicament pe bază de canabis care a obţinut aprobare în Statele Unite.

Denumit Epidiolex, medicamentul  este derivat din canabidiol (CBD), una dintre sutele de molecule din planta de marijuana, şi conţine mai puţin de 0,1% tetrahidrocanabinol (THC), componentul psihoactiv responsabil pentru senzaţia de euforie. Cercetările au stabilit că, deşi THC poate provoca paranoia, anxietate şi halucinaţii, CBD are efecte opuse şi a fost menţionat de oamenii de ştiinţă ca tratament potenţial pentru probleme din domeniul sănătăţii mintale.

Astfel, noul medicament va putea fi folosit în SUA pentru tratamentul copiilor cu vârsta de peste doi ani diagnosticaţi cu sindromul Dravet sau sindromul Lennox-Gastaut, forme rare de epilepsie la copii, rezistente la tratamentul clasic.

 

Comercializarea Epidiolex se va putea face după ce Departamentul de Combatere a Drogurilor, potrivit căruia marijuana este clasificată, alături de heroină, în categoria substanţelor periculoase, fără proprietăţi medicale, va reevalua şi reclasifica substanţa în categoria celor cu proprietăţi medicale.
Această autorizare este o confirmare a faptului că progresul programelor de dezvoltare care evaluează în mod corect componentele active conţinute de marijuana poate conduce la descoperirea unor tratamente importante” a declarat Scott Gottlieb, reprezentant al agenției de stat Food and Drug Administration.

Ca urmare a autorizaţiei obţinute săptămâna aceasta, Epidiolex va deveni primul medicament pe bază de canabis, procurat pe reţetă, aprobat în Statele Unite.

 

În trecut însă, au mai fost autorizate medicamente care conţineau o versiune sintetică a moleculelor derivate din marijuana. Astfel, în 1985, FDA a aprobat utilizarea medicamentului Marinol, care conţinea o variantă sintetică a THC-ului, fiind folosit pentru stimularea apetitului la pacienţii cu SIDA.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*