Tutunul si marijuana distrug vietile adolescentilor!

26 ianuarie 2016 | 1 comentariu |

Cele mai recente date centralizate in urma unui studiu efectuat la finele anului trecut arata ca aproape un sfert dintre tinerii romani intre 14 si 18 de ani sunt fumatori, iar 8 la suta dintre ei au consumat cel putin o data marijuana.

 

Adolescenti fumatori fumat tigariIn contextul in care contestatia depusa impotriva legii care interzice fumatul in spatiile publice inchise va fi analizata maine de Curtea Constitutionala, au fost date publicitatii rezultatele celui mai recent studiu privind raspandirea acestui viciu in randul adolescentilor romani. Studiul a fost efectuat de Open – I Research in perioada septembrie-octombrie 2015, pe un esantion reprezentativ de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani. Scopul studiului este de a stabili atat incidenta fumatului in randul tinerilor si cauzele care ii determina pe acestia sa se apuce de fumat, cat si incidenta consumului de droguri in randul tinerilor si chiar al adolescentilor din Romania, vicii care le distrug vietile.

Rezultatele date publicitatii arata ca la ora actuala, 22 la suta dintre adolescentii romani cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani fumeaza, iar 8 la suta dintre ei au consumat cel putin o data marijuana.

In cea ce priveste cauzele care ii determina sa se apuce de fumat, acestea tin, in cele mai multe cazuri, de problemele familiale, influenta parintilor si de anturaj. Neintelegerile dintre  parinti sunt legate in 35% dintre cazuri de consumul de tutun la adolescenti, iar prezenta unor situatii traumatice in familie a fost legata de 43% dintre cazuri de consumul de tutun. De asemenea, daca adolescentii au cel putin un parinte fumator, 61 la suta dintre acestia ajung sa fumeze regulat, iar  in ceea ce ii priveste pe cei care nu fumeaza, doar 36 la suta au parinti fumatori.

 

fumat tineri tigariIn 28 la suta dintre cazurile adolescentilor fumatori, cea mai importanta influenta a avut-o anturajul. Acest fapt se explica prin aceea ca adolescentii fac totul pentru a fi acceptati de catre cercul de prieteni, chiar daca acest lucru presupune comportamente fata de care nu ar simti o atractie deosebita, in mod normal. „Mai mult decat atat, adolescenta este ultima perioada de remodelare masiva a creierului, iar ca urmare, tinerii sunt permanent sub imperiul emotiilor si impulsurilor. Astfel, fumatul si consumul de alcool pot fi folosite de catre acestia ca modalitati de reducere a stresului si reglare a emotiilor, dat fiind ca ambele duc la eliberarea de dopamina in circuitul recompensei din creier”, a explicat  Dragos Carneci, senior consultant in cadrul Open – I Research, unul dintre specialistii care a participat la realizarea studiului.

 

marijuana droguri fumatIn ceea ce priveste consumul de droguri in randul acestei categorii de tineri, acesta nu a devenit inca un obicei uzual, majoritatea consumand droguri mai mult in mod experimental, ocazional. Majoritatea celor chestionati in cadrul studiului au declarat ca nu au consumat niciun fel de drog in ultima luna si ca nu fac acest lucru in mod regulat.

Cel mai popular drog in randul lor este marijuana, ingrijorator fiind faptul ca aceasta incepe sa fie consumata chiar de la varsta de 12 ani, iar numarul consumatorilor creste dupa varsta de 15 ani.

Ca si in cazul consumului de tutun, printre problemele familiale care cresc probabilitatea ca adolescentii sa consume marijuana ocazional sau experimental se numara lipsa de implicare a tatalui in cresterea tanarului, diferentele de opinie, relatiile disfunctionale dintre parinti si prezenta unor situatii traumatice in familie. Jumatate dintre consumatorii de marijuana au un tata putin implicat in relatia cu ei, 43 la suta au pareri contrare fata de cele ale parintilor, 58 la suta au parinti care se cearta frecvent, iar 54 la suta au avut parte de situatii traumatice in familie.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Medicii atrag atentia ca 80 la suta dintre cazurile de cancer pulmonar sunt datorate fumatului si 20 la suta poluarii, iar trei sferturi dintre cazuri sunt depistate in faze deja foarte avansate, cand pacientul nu mai poate fi operat. In acest context, dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, spune ca riscul aparitiei cancerului pulmonar este cu atat mai mare cu cat varsta la care o persoana se apuca de fumat este mai mica. „Avem problema de tardivitate a prezentarii. La momentul prezentarii, este un stadiu avansat, inoperabil, si extrem de putini sunt la limita care desparte momentul chirurgical de momentul terapeutic. Fluctueaza acest moment intre 16-25 la suta dupa tomografia computerizata. Pana la stadiul III A se poate opera, dar 75 la suta din cei care se prezinta la medic sunt in stadii avansate, inoperabile. Cancerul pulmonar se numara printre cele foarte tarziu diagnosticate si acest lucru se transforma intr-o rata de deces la un an si la cinci ani, care este inimaginabil de mare cu toate eforturile care se fac. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durata de supravietuire extrem de scurta”, a precizat medicul Florin Mihaltan.

Pe langa bolile pulmonare, fumatul constituie si una dintre cauzele principale pentru afectiunile cardiovasculare, afectiuni ce constituie principala cauza de mortalitate in intreaga lume.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Dr. Ioan Dragusin - Promovarea Sanatatii spune:

    Ultimele rapoarte nationale privind situatia drogurilor in România au semnalat cresteri alarmante in ce priveste prevalenta infectarii cu HIV in randul consumatorilor de droguri, vorbindu-se chiar de o posibila epidemie, dar si de infectarea masiva cu virusurile hepatice B si C, principala cauza fiind lipsa fondurilor necesare pentru distribuirea gratuita de seringi si prezervative.

Adaugati un comentariu


 

*