Romania a urcat doua locuri in Indexul European al Sistemelor Medicale

26 ianuarie 2016 | 0 comentarii |

In ciuda acestui progres ne mentimem in continuare la coada clasamentului, ocupand si la finalul anului trecut ultimul loc in Europa in ceea ce priveste rezultatele tratamentelor.

 

raniti salon colectivAstazi, datele celui mai recent Index European al Sistemelor Medicale au fost facute publice. Clasamentul anual intocmit de compania suedeza Health Consumer Powerhouse analizeaza performantele medicale din tarile UE, pe baza unor indicatori bine stabiliti. Noul index prezinta situatia de la finele anului 2015, Romania aflandu-se si de aceasta data la coada clasamentului. A consemnat insa un mic progres fata de clasamentul intocmit la inceputul anului trecut, cand a reusit performanta negativa de a obtine „rosu pe linie”, la opt indicatori importanti analizati, fiind plasata pe penultimul loc in topul sistemelor medicale din UE. Pe parcursul anului trecut, Romania a reusit sa urce doua locuri in acest clasament, fiind plasata de aceasta data pe locul 32 din 35, dupa ce a reusit sa acumuleze putin peste jumatate din punctajul maxim ce putea fi acordat. Concret, Romania a obtinut 527 de puncte din 1.000 posibile, surclasand astfel Muntenegru – ocupanta ultimului loc cu 484 de puncte, Polonia – care ocupa penultimul loc cu 523 de puncte si Albania – 534 de puncte.

In clasamentul intocmit la inceputul anului trecut, Romania fusese notata cu doar 453 de puncte, singura tara care a obtinut un punctaj mai mic fiind Bosnia-Hertegovina care insa, in clasamentul actual, a reusit sa ne devanseze.

 

hol spital pacientiIndexul european se intocmeste pe baza analizei a 48 de indicatori grupati in sase categorii esentiale, mai precis drepturile si informarea pacientilor, accesibilitatea, rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite si extinderea lor, preventia si farmaceuticele. Analiza acestor indicatori se realizeaza la sfarsitul fiecarui an, pe baza studiilor,  bazelor de date internationale si a chestionarelor administrate asociatiilor de pacienti. Prin acest index este descris felul in care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.

Cea mai importanta categorie este cea referitoare la rezultatele tratamentelor, la care Romania a obtinut anul trecut „rosu pe linie” pentru toti cei opt indicatori analizati. De aceasta data nu a mai reusit performanta negativa de anul trecut, insa punctajul obtinut – 104 din 250 – plaseaza Romania tot pe ultimul loc la acest capitol, impreuna cu Macedonia. Autoriii studiului au consemnat faptul ca pe parcursul anului trecut s-au facut unele progrese in ceea ce piveste reducerea deceselor cardiovasculare si prin accident vascular cerebral, fapt pentru care acesti indicatori au fost notati cu un punctaj mai bun.

 

spital privat (3)Au fost insa notate cu rosu, din nou, rezultatele obtinute in deea ce priveste mortalitatea infantila, supravietuirea in cancer, anii potentiali de viata pierduti, infectiile cu stafilococ auriu meticilino-rezistent, rata avorturilor si depresia, autoritatile europene avertizand ca Romania mai are multe de facut pentru a imbunatati acesti indicatori.

A doua categorie ca importanta in analiza efectuata de compania suedeza este cea referitoare la accesibilitatea pacientilor la serviciile de Sanatate. La acest capitol, Romania sta ceva mai bine, reusind chiar sa devanseze tari precum Danemarca, Italia, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia sau Marea Britanie. Din totalul de 225 de puncte posibile, Romania a fost notata cu 150, ceea ce o situeaza pe locul 17 la aceasta categorie. In raport se consemneaza ca, din punct de vedere al accesibilitatii, in Romania s-au facut progrese in ceea ce priveste accesul in aceeasi zi la medicul de familie, accesul direct la medicul specialist, accesul la radioterapie sau chimioterapie sub 21 de zile si timpul de asteptare la camera de garda.

Romania a mai acumulat 96 de puncte din 150 pentru drepturile si informarea pacientilor, clasandu-se pe locul 23. A primit de asemenea 63 din 150 de puncte pentru gama de servicii si extinderea lor, ocupand locul 31, la preventie a obtinut 71 din 125 de puncte si clasarea pe locul 27, iar la farmaceutice a ocupat locul 33, obtinand 43 din 100 de puncte.

 

urgenta spitalPrincipalele observatii notate in dreptul Romaniei arata ca tara noastra „are probleme severe cu managementul intregului sau sector public si sufera din cauza unei structuri invechite de asistenta medicala, cu o proportie ridicata si costisitoare de internari”.

In ceea ce priveste statele clasate in fruntea acestui index, Olanda a reusit sa se mentina pe primul loc, imbunatatindu-si punctajul de la 898 la 916, urmata de Elvetia cu 894 de puncte, Norvegia, cu 854, Finlanda cu 845, Luxemburg cu 832, Germania cu 828 si Islanda cu 825.

In consecinta, si anul acesta, autoritatile romane din Sanatate mai au mult de lucru, trebuind in primul rand sa gaseasca urgent o solutie pentru a stopa exodul medicilor si sa se concentreze pe imbunatatirea indicilor la care Romania a primit punctaje nesatisfacatoare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*