Schizofrenia ar putea fi inca unul dintre efectele nocive ale fumatului

Un studiu efectuat recent de un grup de cercetatori britanici aduce noi probe in favoarea legaturii dintre fumat si dezvoltarera psihozelor, printre care se numara si schizofrenia.

 

tigari fumatoriIn cursul unui studiu ale carui rezultate au fost comunicate recent, cercetatorii britanici de la Institutul de Psihiatrie din cadrul Colegiului Regal din Londra au analizat 15.000 de fumatori si 273.000 de nefumatori, printre care si persoane care sufereau de halucinatii auditive si vizuale, precum si de paranoia. In urma cercetarilor, specialistii au ajuns la concluzia ca ca fumatul trebuie considerat in mod serios un posibil factor de risc in dezvoltarea psihozelor. In acelasi timp, trebuie precizat faptul ca fumatul este doar unul dintr-o serie de factori de risc, alaturi de anumite variatii genetice, dieta alimentara sau stilul de viata.

Desi legatura dintre schizofrenie si fumat a mai fost evidentiata de alte studii, este pentru prima data cand medicii au urmarit o ipoteza a automedicatiei, respectiv cea in care pacientii ar contracara prin acest obicei simptomele stresante ale schizofreniei si efectele adverse ale medicamentelor antipsihotice

 

FumatIn cadrul acestui studiu, cercetatorii au analizat procentul de fumatori din randul persoanelor care au experimentat deja un episod psihotic. Cercetatorii au descoperit ca 57 la suta dintre acei pacienti care trecusera printr-un astfel de episod erau fumatori. De asemenea, persoanele care avusesera un prim episod psihotic prezentau de trei ori mai multe probabilitati de a fi fumatoare, comparativ cu cele din grupul de control.

O posibila explicatie a legaturii cauzale dintre fumat si psihoza este excesul de dopamina – un neurotransmitator implicat intr-o varietate larga de activitati diferite, precum controlul motilitatii, al miscarilor musculare – din creier, in conditiile in care s-a constatat ca expunerea la nicotina creste nivelul acestei substante.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*