Depistarea precoce a afectiunilor oncologice, un vis in care nu mai crede nimeni

26 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Putem preveni cancerul ?

Dr. Marius Anastasiu, seful Sectiei Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta, unul dintre cei mai bine cotati chirurgi romani in lume, a prezentat un proiect de depistare precoce si terapie in cancerul colorectal, apreciat de profesionisti la un congres international de specialitate, dar ignorat de autoritatile romanesti. Imaginile cu analiza de cazuri in care chirurgical s-au obtinut vindecari aproape miraculoase au starnit vii reactii din partea profesonistilor. Concluzia a fost insa ca „nefacandu-se nimic pentru depistarea precoce, chiar daca se obtin rezultate bune in urma unor terapii combinate, cheltuielile si chinul bolnavului sunt imense”. Medicul buzoian apreciaza ca „profilaxia primara (cu cateva exceptii) nu exista pentru cancerele digestive. Putem, insa, sa facem profilaxie secundara (depistare precoce), astfel incat raspunsul la gestul terapeutic sa poata fi temporizarea la distanta mare sau chiar vindecarea  in peste 90 la suta din cazuri”.

 

 Lista oncologilor buzoieni creste in fiecare zi

Prezent la o dezbatere organizata pe tema afectiunilor oncologice de Directia de Sanatate Publica, dr. Alexandru Vasilescu, medic oncolog, a tinut sa arate ca in Buzau, in ultimii ani, se inregistreaza “o avalansa de cazuri de cancer de diferite tipuri, cate 4 – 5 in fiecare zi, majoritatea in stadiile III si IV (terminale).  Daca acestea  ar fi fost depistate in stadii incipiente, ar fi putut fi vindecate”, apreciaza dr. Vasilescu. Medicul atrage insa atentia ca “ar fi bine ca populatia sa fie mai atenta la semnele de alarma si mai ales ar trebui informata care sunt acestea. Trebuie stiut ca tumorile primare si adenopatiile nu dor. Dar, daca apar modificari ale tranzitului intestinal, tulburari interne si/sau urinare, leziuni cutanate, plagi care nu se vindeca, sangerari nefiresti, noduli palpabili sau induratii, tulburari de deglutitie, febra prelungita, transpiratii profunde (mai ales nocturne), repulsie fata de anumite alimente, disfagie, disfonie  sau orice sindrom de compresiune ori scurgeri anormale, acestea trebuie sa constituie un semnal de alarma”, , mai spune medicul oncolog, mentionand ca toate acestea ar putea conduce la depistarea precoce si chiar la vindecarea multor afectiuni oncologice.

 

Statistici alarmante

cancer de col uterinIn judetul Buzau, potrivit statisticilor oferite de DSP, in anul 2011 au fost luati in evidenta cabinetului de oncologie 1.469 de bolnavi, dintre care in stadii curabile 155 de cazuri. Se constata o crestere usoara fata de 2010, cand au ajuns la medic 1.434 de bolnavi noi, 154 dintre acestia fiind tratabili.

In ceea ce priveste cancerul de col uterin, in 2011 au fost inregistrate 61 de noi cazuri, dintre care doar 10 in stadii curabile, in timp ce cu un an in urma au fost tot 61 de cazuri noi, doar sase dintre ele avand sanse de vindecare.

Mai virulent a fost insa cancerul de san, in 2011 intrand in evidentele medicilor oncologi 126 de femei, dintre care numai 33 cu sanse de vindecare, in timp ce in 2010 au fost depistate 131 de noi cazuri, 31 dintre ele fiind curabile.

Cei mai multi buzoieni au fost insa loviti de cancer colorectal. Evidentele DSP arata ca in 2011 au fost 179 de cazuri noi si numai 26 dintre acestea se aflau in stadii cu sanse de vindecare, in timp ce in 2010, din 179 de noi cazuri, o sansa au avut doar 24 de bolnavi.

La inceputul acestui an, in evidenta cabinetului judetean de oncologie erau  7.694 bolnavi, in timp ce la sfarsitul anului 2010 ramasesera in evidente 7.310 de bolnavi.

 

Control medical, investigatii si vaccinare HPV

Dr. D. Popescu si dr. D. Neacsu

Dr. D. Popescu si dr. D. Neacsu

La randul sau, dr. Dorin Neacsu, seful Sectiei OG II din Maternitatea Buzau, apreciaza ca majoritatea problemelor oncologice ale femeilor (cancere uterine sau de san) ar putea fi depistate in faze incipiente, tratabile si chiar vindecabile, iar vaccinarea anti HPV ar preveni multe dintre problemele cu care astazi se confrunta buzoiencele. “Avem doua mari categorii de paciente: cele active, care au grija de sanatatea lor si la care este frecventa depistarea precoce a unor afectiuni oncologice – deci tratabile, si cele dezinteresate, care de obicei ajung la medic in stadii in care tratamentele nu mai dau rezultate. Peste tot in lume exista programe de screening, de depistare activa si precoce a cancerului, in timp ce la noi nici macar nu mai exista in cabinetul medicului de familie o masa ginecologica. Ne aflam, la ora actuala, la nivelul la care era America in anii ’50. Nicaieri in lume nu se moare atat de mult din cauze oncologice ca in Romania, iar asta, pentru ca depistam cazurile in stadii avansate ale bolii”, considera dr. Neacsu, recomandand vaccinarea HPV care desi scumpa, costa mult mai putin decat tratarea unei afectiuni oncologice, iar rezultatele sunt incomaprabile.

 

Bani putini sau deloc

Toate parerile exprimate la masa rotunda organizata de DSP Buzau, inclusiv cele ale reprezentantului Ministerului Sanatatii in teritoriu, dr. Venera Acsinte, au fost ca este necesar sa se instituie metode de prevenire si depistare precoce a afectiunilor oncologice. Cu totii au admis insa ca “toate sunt frumoase pe hartie insa practic, intregul sistem sanitar se confrunta cu lipsa banilor”.

Medicul Doina Popescu, anatomopatologul Spitalului Judetean, a atras atentia asupra „insuficientei fondurilor pentru examenul Babes Papa-Nicolau”, iar dr. Ion Draghici, directorul medical al spitalului, a insistat asupra necesitatii suplimentarii bugetarii „medicinei primare in vederea depistarii precoce, care ar diminua mult costurile spitalicesti de acum, unde ajung prea multe cazuri avansate de cancer”.

 

Dr. Gina Campeanu

Dr. Gina Campeanu

Preventie, dar cu ce?

Medicul de familie Gina Campeanu, la randul sau, a admis ca depistarea tardiva este un fapt evident in cele mai multe cazuri, dar a apreciat ca in lantul dintre pacient si sistemul sanitar, medicii de familie pot face mai mult in beneficiul populatiei, prin relatia directa cu pacientul. “Putem contribui foarte mult la depistarea precoce a unor afectiuni grave, avand o comunicare mai buna cu fiecare pacient, iar aici ar fi de dat exemplul depistarii precoce a ganglionilor mamari, astfel incat sa nu se ajunga la cancer de san”, a aratat medicul.

In concluzie, Ministerul Sanatatii ar trebui sa constientizeze riscurile si consecintele umane si financiare implicate de cancer, dar mai ales sa actioneze prin masuri specifice si printr-o finantare corespunzatoare in privinta aplicarii programelor de depistare precoce si prevenire a afectiunilor oncologice.

 


Categorii: Actual, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*