Diagnosticarea cancerului pulmonar, redusa de la sase luni la trei saptamani

6 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Acest lucru a devenit posibil odata cu inaugurarea centrului special de diagnostic de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta.

 

Institutul Marius Nasta

Institutul Marius Nasta

Incepand din aceasta saptamana, perioada de diagnosticare a cancerului pulmonar la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitala va fi redusa considerabil, la doar trei saptamani, fata de sase luni, atat cat dureaza in prezent stabilirea unui astfel de diagnostic. Acest lucru a deveni posibil odata cu inaugurarea Centrului integrat de diagnostic precoce si management al cancerului bronho-pulmonar, realizat in cadrul unui proiect care s-a desfasurat pe parcursul a 15 luni.  Proiectul Integris a fost demarat in data de 14 august a anului trecut si a fost finalizat oficial sapatamana aceasta, in data de 5 noiembrie. In urma finalizarii centrului special de diagnostic, la Institutul Marius Nasta pot fi realizate toate evaluarile – pneumologica, bronhoscopica, imagistica, histologica, chirurgicala, functionala, oncologica – necesare pentru depistarea cancerului pulmonar. Perioada de timp necesara diagnosticarii acestei afectiuni s-a redus astfel la maximum trei saptamani, fata de circa sase luni anterior, conform algoritmilor si metodelor pe care sistemul medical local le avea la dispozitie pana acum.

 

bolnavi-TBCCu ocazia inaugurarii centrului de dagnostic, Irina Strambu, coordonatorul activitatii de cercetare din Institutul Marius Nasta si director al acestui proiect, a declarat ca in Romania apar de obicei intarzieri in stabilirea diagnosticului de cancer pulmonar din cauza accesibilitatii limitate la investigatiile necesare prin trimiterea pacientilor de la un centru la altul pentru completarea investigatiilor si absentei unei evaluari multidisciplinare a fiecarui caz. „Este necesara si imperativa abordarea integrata, intr-un centru coerent, a pacientilor suspecti de cancer pentru scurtarea timpului pana la diagnostic si indicatia terapeutica corecta, ceea ce reusim sa facem acum in cadrul institutului. Aici, timpul de diagnosticare si evaluare corecta se scurteaza la doua — trei saptamani. Astfel, se ofera pacientului sansa la cel mai bun tratament pentru cancerul pulmonar: operatia. Orice intarziere poate permite bolii sa avanseze, iar pacientul risca sa piarda momentul operator. Tratamentul citostatic nu ofera sanse de vindecare in absenta operatiei”, a declarat aceasta.

 

tuberculozaLa nivelul UE, Romania se situa, in 2014, pe locul 10 din punct de vedere al incidentei si ratei mortalitatii prin cancer bronho-pulmonar, 75 la suta dintre cazuri fiind in stadii avansate in momentul depistarii, astfel ca rata de supravietuire la 5 ani de la diagnostic este de sub 5 la suta. Anul trecut, numai in Institutul Marius Nasta au fost internati 6.038 de pacienti cu cancer, dintre care 2.317 in sectia de chirurgie toracica, 3.382 in sectiile de pneumologie si 339 in sectia de oncologie infiintata in cadrul institutului in acelasi an. Doua treimi dintre acesti pacienti sunt barbati, iar o treime femei.

Cancerul pulmonar reprezinta una din principalele cauze de mortalitate datorata neoplaziilor, atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Prevalenta lui este depasita doar de cancerul de prostata si de cancerul mamar, insa mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este inca surclasata de nici o alta malignitate. Din cauza descoperirii tardive, deseori in stadii depasite din punct de vedere terapeutic, doar 14 la suta din pacientii diagnosticati ajung sa supravietuiasca o perioada de timp mai indelungata. Se estimeaza ca peste 1,3 milioane de persoane mor anual, in intreaga lume din cauza acestei maladii. Principalul factor determinant implicat in aparitia bolii este fumatul, iar incidenta de aparitie a cancerului pulmonar depinde foarte mult de momentul in care individul se apuca de fumat, numarul de ani dedicati fumatului, numarul de tigari sau de perioada in care este expus unor alti factori de risc.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*