Etica medicala, prioritate analizata de peste 50 de specialisti din domeniul Sanatatii

Dezbaterea a fost organizata de Colegiul Medicilor din Romania in parteneriat cu Ambasada Marii Britanii, in cadrul campaniei „De profesie: medic in Romania”.

 

conferinta_Demarata in urma cu aproape un an in urma de Consiliul Investitorilor Straini in parteneriat cu Colegiul Medicilor din Romania, Ministerul Educatiei, Ambasada Marii Britanii la Bucuresti si beneficiind de sprijinul Ministerului Sanatatii, campania „De profesie: medic in Romania” a derulat zilele trecute unul din cele mai importante evenimente organizate pana acum, reunind in cadrul unei dezbateri pe teme de etica medicala peste 50 de medici si specialisti in domeniul Sanatatii. Dezbaterea cu  tema „Probleme etice in sectorul medical: Romania si Marea Britanie” a fost organizata de Colegiul Medicilor din Romania in colaborare cu Ambasada Marii Britanii de la Bucuresti, avandu-l ca invitat de onoare pe medicul Nick Broughton, unul dintre cei mai cunoscuti experti britanici in etica medicala. Acesta le-a prezentat medicilor romani principiile de etica medicala care functioneaza deja in Marea Britanie, dar si provocarile la care profesionistii din sistemul medical trebuie sa raspunda, indiferent de tara in care isi exercita profesia. Totodata, cei peste 50 de participanti au pus in discutie provocarile la care personalul medical trebuie sa raspunda in activitatea de zi cu zi, atat in raport cu pacientii, cat si cu companiile din domeniu.

 

nick-broughton

Dr. Nick Broughton

Medicul britanic, care este in prezent director medical al unei companii ce ofera educatie medicala, a declarat in timpul dezbaterii ca  „etica reprezinta un permanent studiu al comportamentului uman, care pune in balanta ce este bine pentru tine ca individ, in raport cu ce e bine pentru comunitate. Un doctor bun este cel care pune pacientul mai presus de profesia sa”, vorbind apoi despre modul in care acest principiu este pus in aplicare de medicii din Marea Britanie. „Medicilor din Marea Britanie li se cere, permanent, aplicarea principiului responsabilitatii personale in tot ceea fac pe plan profesional, iar acestia trebuie sa fie mereu pregatiti sa raspunda si sa-si justifice deciziile si actiunile”, a completat acesta.

In cursul discutiilor, Vasile Astarastoae, pesedintele Colegiului Medicilor din Romania a precizat ca intre tara noastra si Marea Britanie exista multe similitudini in privinta sistemului de sanatate.

 

Dr. Vasile Astarastoae

Dr. Vasile Astarastoae

„Un sistem medical trebuie construit pentru a apara un drept natural al persoanei, cel al sanatatii, trebuie sa asigure dreptatea sociala si egalitatea de sanse si sa exprime responsabilitatea sociala in sanatate. Romania este o tara care e divizata insa de inegalitati majore in sanatate, ceea ce ridica probleme etice. Avem un sistem sanitar fragmentat, avem resurse distribuite inegal, de la paturile de spital, pana la aparatura medicala si repartitia personalului calificat pe regiuni”, a punctat cu aceasta ocazie Vasile Astarastoae.

Campania „De profesie: medic in Romania” a fost demarata in luna aprilie a anului trecut, cu scopul de a contribui la solutionarea uneia dintre cele mai stringente probleme ale sistemului de sanatate din Romania, exodul personalului medical din tara,care afecteaza starea de sanatate a romanilor pe termen lung si are consecinte severe asupra economiei nationale. Pana acum, in cadrul campaniei au fost organizate mai multe proiecte care raspund nevoilor medicilor din Romania si contribuie la atingerea obiectivului de stopare a exodului medical si, totodata, de atragere a medicilor in Romania.

 


Adaugati un comentariu


 

*