DNA cere ridicarea imunității fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu

21 octombrie 2020 | 0 comentarii |

În prezent deputat din partea Pro România, acesta este suspectat de procurii anticorupție că ar fi luat mită și ar fi făcut trafic de influență, în perioada în care făcea parte din Guvernul Ponta. 

 

Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Tineretului și Spotului și ulterior ministru al Sănătății, a ajuns în atenția procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), care îl suspectează de fapte de corupție și trafic de influență în perioada în care a deținut care două mandate. În prezent, acesta are calitatea de deputat în Parlamentul României, fapt ce îi conferă imunitate, un demnitar neputând fi cercetat penal pentru activități legate de activitatea sa ca fost ministru, decât cu încuviințarea camerei din care face parte. Ca urmare, procurorul șef al DNA a trimis referatul cauzei către procurorul șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale către Camera Deputaților. Pentru ca procurorii să poată începe urmărirea penală, este nevoie de un vot majoritar al deputaților și rămâne de văzut dacă acesta va fi dat.

În referatul procurorilor anticorupție se arată că, în perioada în care a fost ministrul al Tineretului și Sportului, 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, Bănicioiu ar fi intrat în legătură cu doi oameni de afaceri, dând de înțeles că are influență pe lângă ministrul Sănătății de la acea vreme, Eugen Nicolaescu. Astfel, ar fi primit de la unul din cei doi afaceriști suma de 1.292.122 de lei pentru a interveni pe lângă acesta să numească sau să mențină în funcția de manageri ai unor spitale din București anumite persoane cu care cei doi afaceriști aveau contracte încheiate sau derulau proceduri de achiziții publice.

 

Potrivit  procurorilor anticorupție, Banicioiu și-ar fi asumat, totodată, rolul de a interveni pe lângă ministrul Sănătății din perioada respectiv pentru a aloca fonduri spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare. Ulterior, după data de 5 martie 2015, Nicolae Banicioiu a ajuns el însuși ministrul al Sănătății, păstrând legătura cu cei doi oameni de afaceri și primind de la aceștia suma de 2.612.389, prin intermediul unui complice, pentru a-i favoriza în continuare.

Referatul transmis de DNA în vederea ridicării imunității lui Nicolae Bănicioiu include 180 de volume în format electronic, dintre care 40 sunt și în format letric, în care este documentată întreaga activitate pentru care se dorește declanșarea urmăririi penale sub aspectul comiterii infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită.

Avizul Camerei Deputaților este obligatoriu pentru continuarea anchetei, deoarece faptele invocate de anchetatori ar fi fost comise în perioada în care Bănicioiu a fost ministrul Tineretului, respectiv, al Sănătății.

 

La aflarea veștii, fostul ministru, în prezent deputat din partea formațiuni Pro România, s-a declarat surprins de acuzațiile ce i se aduc și chiar a susținut că acuzațiile prezentate în comunicatul DNA sunt false. A anunțat însă că este de acord cu ridicarea imunității, pentru „clarificarea cât mai rapidă a situației” și în același timp spune că a  a decis să nu mai candideze pentru un nou mandat.

Într-un comunicat ce se dorește o replică la comunicatul DNA, Bănicioiu declară că „am văzut cu surprindere comunicatul DNA și vreau să fac următoarele precizări: în primul rând consider acuzațiile vehiculate false și din această cauză doresc să am acces la dosar cât de repede posibil. Sunt pentru a se ridica imunitatea, deoarece nu am nimic de ascuns și cred că, totuși, clarificarea cât mai rapidă a situației, va fi în interesul tuturor. Înțeleg că odată cu începutul campaniei electorale acesta ar fi un subiect care poate ar îngreuna lămurirea lucrurilor și din această cauză am decis că nu voi mai candida. Îmi doresc doar aflarea cât mai rapidă a adevărului și sper că acest demers să nu fie generat de persoane care au ele probleme și probabil, ca să scape, au inventat fapte”, menționând că va comunica el însuși detalii din dosar, după ce va avea acces la datele conținute de acesta.

Mandatul de ministru al Sănătății al lui Nicolae Bănicioiu s-a încheiat pe 17 noiembrie 2015, odată cu demisia guvernului Ponta, după tragedia de la Colectiv.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*