Doi academicieni renumiti in lumea medicala, decorati cu Steaua Romaniei

18 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba despre Victor Voicu si Mircea Ifrim, propunerea decorarii venind din partea profesorului Irinel Popescu.

 

Steaua romanieiDoua personalitati marcante ale vietii medicale romanesti si-au vazut recunoscute meritele pe care le-au avut de-a lungul timpului in dezvoltarea acestui domeniu, primind una din cele mai importante distinctii acordate de statul roman. Este vorba de academicienii Victor Voicu si Mircea Ifrim, care au fost decorati cu Ordinul National Steaua Romaniei”, prin decret prezidential, semnat ieri de presedintele Traiana Basescu. Propunerea ca cei doi academicieni sa primeasca aceasta distinctie a fost facut Presedintiei de catre prof.dr. Irinel Popescu, in calitatea sa de presedinte al Academiei de Stiinte Medicale. Propunerea a fost insusita, atfel ca academicianului  Victor Voicu i-a fost conferit Ordinul National „Steaua Romaniei”, in grad de Ofiter iar colegului sau, academicianul Mircea Ifrim, i-a fost conferit acelasi ordin, insa in grad de Cavaler. Potrivit decretului prezidential cele doua distinctii se acorda „in semn de inalta recunoastere si apreciere pentru activitatea rodnica si prestigioasa pusa in slujba dezvoltarii stiintei medicale, pentru afirmarea cercetarii romanesti pe plan international”.

 

Acad. Victor Voicu

Acad. Victor Voicu

Academicianul Victor Voicu s-a nascut  pe 29 iunie 1939, in localitatea Bolovani, judetul Dambovita, iar in prezent  este membru titular al Academiei Romane, din 2001. Ca profesor universitar, a indeplinit functia de sef Catedrei de Farmacologie Clinica, Toxicologie si Psihofarmacologie, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti. Din 1986, devine directorul Centrului de Cercetari Stiintifice Medico-Militare, iar din 2000, a indeplinit functia de presedinte al Consiliului Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului. In 1998, a devenit presedintele Societatii Romane de Farmacologie, Terapeutica si Toxicologie Clinica. Acesta a dezvoltat cercetari stiintifice in domeniile compusilor organofosforici si antidotismului acestora, farmacologiei radioprotectorilor chimici, farmacologiei experimentale si clinice a antihipertensivelor si antiaritmicelor, psihofarmacologiei psihotomimeticelor si drogurilor de abuz. Totodata, a fost si coordonator de studii de bioechivalenta si studii clinice de faza I. Are 20 de volume publicate, peste 290 de lucrari stiintifice publicate si comunicate si 18 brevete de inventie.

 

Acad. Mircea Ifrim

Acad. Mircea Ifrim

Mircea Ifrim este anatomist, antropolog, doctor in medicina, profesor si om de stiinta. A devenit academician in anul 2000 iar de numele sau se leaga infiintarea Universitatii de Medicina si Farmacie Oradea, fiind cel care a pus bazele acesteu institutii, in 1991. Pe langa activitatea stiintifica s-a ocupat si cu politica  fiind ales membru in Parlamentul Romaniei si al Camerei Deputatilor.  Acesta a publicat peste 100 de articole in revistele de specialitate si peste 110 lucrari in volume medicale. Detine numeroase distinctii internationale, printre care cea de membru al Academiei de Stiinte si Cultura din Brazilia, membru in Academia Diplomatica de la Londra, membru al Academiei Stiintelor Medicale din Polonia sau membrul Academiei Internationale de Medicina Albert Schweize. Dintre functiile detinute se cuvin a fi amintite cea de decan al UMF Oradea,  director al Institutului de Cercetari Medicale Oadea, prorector al Universitatii Vasile Goldis din Arad, secretar general pentru UNESCO, prim consilier al ministrului Educatiei Nationale si consilier guvernamental pentru Educatie, Stiinta, Sanatate si Cercetare.

 


Adaugati un comentariu


 

*