Profesori de la UMF Carol Davila, suspectati de coruptie

Campusul universitatii, impreuna cu birourile si domiciliile suspectilor au facut obiectul unor perchezitii, in aceasta dimineata.

 

UMF Carol Davila

Cu doar cateza zile inainte de inceperea perioadei de inscrieri pentru admitere, cea mai prestigioasa institutie de invatamant superior medical din tara se afla in centrul unui scandal de coruptie. Mai multi profesori universitari de la UMF Carol Davila sunt suspectati de fapte de coruptie. Campusul universitatii a fost astazi vizitat de procurori, insotiti de politisti si jandarmi, care au desfasurat o serie de perchezitii, atat in birourile si cabinetele profesorilor suspectati, cat si la domiciliile acestora.

In total, oamenii legii au efectuat 13 perchezitii, iar in urma descinderilor, politistii au pus in aplicare si cinci mandate de aducere ale unora dintre persoanele suspecte. Sase profesori si 20 de studenti vor fi audiati in cursul zilei de azi, urmand ca, ulterior, anchetatorii sa dispuna masurile pe care le vor considera de cuviinta, nefiind exclus ca unii dintre suspecti sa fie retinuti.

Ancheta este cordonata de procurori din cadrul Parchetului General, care suspecteaza ca mai multi profesori din cadrul universitatii au primit mita de la studenti, fie cu ocazia examenului de admitere, fie al celui de licenta sau pentru acordarea gradatiei de merit, ori cu ocazia examenelor semestriale sau/si anuale.

 

Referitor la acest caz, Parchetul General a remis, in cursul acestei dimineti, un comunicat de presa, in care nu sunt insa precizate numele celor vizati in ancheta, intrucat deocamdata, acestia au calitatea de suspecti. Se face insa referire la faptele pentru care sunt cercetati, procurorii dand de inteles si ca detin probe pentru acuzatiile aduse.

Astfel, anchetatorii sustin ca profesorii cercetati au pretins si primit foloase materiale necuvenite de la studenti, pentru a-i trece la examenele semestriale sau anuale la disciplinele pe care le predau. Printre altele, profesorii primeau intre 500 de lei si 500 de euro, pentru materii precum anatomie, medicina generala, chirurgie oro-maxilo-faciala, medicina dentara, intre cei vizati aflandu-se (potrivit unor surse din randul anchetatorilor), chiar decanul Facultatii de Medicina Dentara si prodecanul Facultatii de Medicina Generala. Cadrele didactice mai sunt acuzate ca au procedat in mod similar si in cazul unor candidati care au sustinut examenul de admitere, licenta sau pentru obtinerea gradatiei de merit, ori a unor functii didactice.

In comunicatul Parchetului General se mai arata ca unii profesori universitari fac meditatii in particular cu studentii, context in care furnizeaza acestora subiectele de examen, pe care le si aprofundeaza in cazul acestor sedinte.

 

Ramane de vazut care sunt probele pe care procurorii le detin pentru a sustine aceste acuzatii, dar mai ales ce se va intampla in zilele urmatoare, cu profesorii suspectati.

Deocamdata, acestia urmeaza a fi adusi la Parchet pentru audieri, iar in cazul in care probele anchetatorilor vor fi unele solide, este posibil sa se dispuna retinerea suspectilor pentru 24 de ore, masura insotita de propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile, decizie pentru aplicarea careia este necesar dispozitia instantei de judecata.

In cazul in care acuzatiile vor fi dovedite ca fiind adevarate, scandalul arunca o mare pata pe imaginea UMF Carol Davila, institutie pentru care opteaza cei mai multi dintre absolventii de liceu care doresc sa studieze Medicina.

Totodata, aceste practici pun sub semnul intrebarii nivelul de pregatire si de competenta al unora dintre absolventi, in conditiile in care acestia si-au prmovat examenele platind meditatii”, pentru a afla dinainte subiectele, sau dand spaga pentru a promova examenul de licenta.

 


Adaugati un comentariu


 

*