„Doresc un Paste special catolicilor, asa cum Sfantul Parinte Francisc este un dar special al lui Dumnezeu pentru noi!”

31 martie 2013 | 0 comentarii |

Este mesajul preotului paroh al Bisericii „Sf. Iosif” din Buzau, adesat  credinciosilor care azi-noapte au primit Lumina Sfanta a Invierii, pentru a o duce in casele lor, unde astazi praznuiesc Pastele, cu oua rosii, carne de miel, vin si cozonac.

 

Biserica catolica din Buzau

Romano-catolicii din judetul Buzau si din anumite parti ale Prahovei si Vrancei se alatura tuturor romanilor care sarbatoresc astazi Pastele! La biserica din Buzau, o biserica mica si unita, rafinata si mereu plina cu flori, noaptea trecuta au avut loc „Vigilia sacra” si ritualurile acestei sarbatori unice, care vesteste invierea lui Iisus Hristos.

Pentru pregatirea Sarbatorilor Pascale, la Buzau a fost chemat un preot calugar de la Bucuresti: „a fost o alta persoana, nu noi, care a predicat adevarul de credinta. La incheiere, a venit si preasfintitul, de la Bucuresti. Biserica a fost arhiplina”, ne spune pr. paroh al Bisericii catolice „Sf. Iosif” din Buzau, Pavel Butnariu.

 „Putem vorbi numai de o singura biserica, facem parte din biserica universala. Aici, suntem o comunitate mai mica, dar suntem strans uniti cu centrul si cu biserici din lumea intreaga. Suntem 140 de familii in orasul Buzau si rasfirati in 30 de sate din Buzau, Prahova si o parte din Vrancea”, vorbeste linistitor preotul paroh, despre Biserica romano-catolica din orasul Buzau si despre credinciosii care se alatura cu ocazia fiecarei sarbatori in jurul ei. „Nu ne luam dupa numar, ci ne straduim sa avem o buna calitate. Vrem sa ingrijim saracii si bolnavii. Din calitatea serviciilor noastre rezulta si celelalte”, adauga smerit parohul, care are mereu timp pentru saraci si bolnavi, indiferent de credinta pe care acestia o au.

Pr. paroh Pavel Butnariu

Pr. Pavel Butnariu este ajutat la Biserica „Sf. Iosif” de preotul vicar Sebastian Lucaciu. Una dintre misiunile acestora, tocmai saracii o constituie, pentru ca „saracii nu cer niciodata, dar fara a le ataca demnitatea, noi observam ce le trebuie”.

Pe saraci ii aveti intotdeauna aproape de voi, spune Hristos. Doua surori din singura congregatie religioasa care lucreaza pe langa Biserica romano-catolica din Buzau, congregatie numita „Micile Slujitoare ale Inimii lui Iisus”, merg zilnic la bolnavi, la domiciliu.

Saracia e un termen relativ. Sarac nu e cel care duce lipsa de strictul necesar al vietii, ci saraci sunt cei care trebuie incurajati si sustinuti spiritual si stiu ca cineva se intereseaza de soarta lor. De multe ori, primim donatii si nu facem altceva decat sa le distribuim celor care credem si vedem ca au nevoie de ele. In masura in care noi primim, putem si la randul nostru sa ne apropiem de saraci. Biserica este saraca din acest punct de vedere, dar tot saracii sunt cei care ii ajuta pe altii. Noi nu contorizam. Surorile din parohie, indiferent de religie, acolo unde sunt chemate, merg. Se afla in Romania, la Buzau, la chemarea arhiepiscopului Ioan Robu, care in aceasta biserica a fost paroh. Sunt doua surori din Italia. Casa mama le e la Torino. Au avut grija de batrani in Italia, au fost si in Madagascar si acum sunt la noi, dar noi suntem precum soldatii: ne facem geamantanul si plecam unde suntem chemati”, povesteste Pr. Pavel cu talc, schimband sensul afectat de uzanta al termenului sarac.

Papa Francisc – a oficiat slujba de Inviere

Pr. Pavel Butnariu binecuvanteaza credinciosii: „Doresc un Paste special catolicilor, asa cum Sfantul Parinte Francisc este un dar special al lui Dumnezeu pentru noi! Imi exprim regretul ca nu putem inca sarbatori cu crestinii ortodocsi, dar poate va veni si acest timp!

Pentru ca multe dintre familiile de romano-catolici sunt mixte din punct de vedere religios, acestea vor sarbatori Invierea Domnului Iisus Hristos si pe 5 mai, cand credinciosii ortodocsi primesc la randul lor, Lumina Sfanta. Tot cu oua rosii, cu cozonac, friprura de miel si vin rosu „sangele lui Hristos”, pe masa.

Papa Francisc I a oficiat anul acesta, pentru prima data, Slujba Invierii la Vatican, unde a binecuvantat zecile de mii de credinciosi aflati in Piata „Sf. Petru” . Astazi, Suveranul Pontif va rosti, in zeci de limbi, traditionalul mesaj de Paste si binecuvantarea „Urbi et orbi”, de la balconul Bazilicii.

Le spunem si noi, celor care astazi praznuiesc cea mai importanta sarbatoare religioasa din an,  PASTE FERICIT! HRISTOS A INVIAT!


Categorii: Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*