Tuberculoza arunca Romania in lumea a treia

25 martie 2013 | 0 comentarii |

Suntem pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei, anual inregistrandu-se de zece ori mai mult decat media europeana.

 

Peste 34.000 de persoane sufera anual de tuberculoza sensibila in Romania, iar aproape 1.500 duntre ei prezinta tuberculoza multidrog-rezistenta (TB-MDR), o forma grava de tuberculoza in care bacilul a capatat rezistenta la cel putin 2 tuberculostatice, arata datele prezentate de Asociatia pentru sprijinirea Pacientilor cu Tuberculoza Multidrog-rezistenta (APTB-MDR), cu prilejul Zilei  Mondiale a luptei impotriva Tuberculozei.

Din nefericire, Romania este pe primul loc in Europa in ceea ce priveste incidenta tuberculozei, anual inregistrandu-se 110, 115 noi cazuri la 100.000 de locuitori, de zece ori mai mult decat media UE. Cele mai multe cazuri sunt in sud si est, zonele cele mai sarace ale tarii.

In Buzau, potrivit datelor oferite de Directia de Sanatate Publica, la sfarsitul anului 2012, erau in evidenta medicilor 8.464 de persoane cu boli pulmonare cronice obstructive, reprezentand o prevalenta de 1,75%, mai mare fata de anul 2011 (8308 cazuri, prevalenta fiind de 1,72%.), numai in ultimul an fiind diagnosticate 702 cazuri (incidenta de 1,45‰), mai mica fata de anul 2011 (803 cazuri – incidenta de 1,66‰).

Incidenta tuberculozei a inregistrat o evolutie nefavorabila, marcand un trend ascendent in 2012 fata de 2011, cand a crescut cu 12 cazuri, de la 254 la 266 de cazuri.

 

Cel mai grav este, spun medicii pneumoftiziologi, faptul ca a aparut o forma de tuberculoza multirezistenta, foarte greu de tratat si cu o rata de supravietuire foarte scazuta.

Toate aceste lucruri se intampla pentru ca exista goluri in aprovizionarea cu medicamente, nu exista un acces adecvat al pacientilor la medicamentele de care au nevoie, nu exista teste rapide pentru depistarea tuberculozei rezistente, nici suportul social necesar pentru pacientii bolnavi de TBC. In plus, populatia nu este informata corect despre aceasta boala, ceea ce duce la stigmatizarea multor bolnavi sau fosti bolnavi”, apreciaza intr-un comunicat de presa, psiholog Catalina Constantin, presedintele APTB-MDR, mentionand ca in Romania exista un Program National pentru Controlul Tuberculozei subfinantat,  care nu are cum sa faca fata nevoii de tratament a bolnavilor. „Avem specialisti pregatiti, avem retea de spitale si ambulatorii, avem societate civila dornica sa se implice, n-avem vointa politica”, sustine psihologul.

 

 Tuberculoza este boala saraciei, a mizeriei, a lipsei de informare, a indiferentei autoritatilor – asa ar putea fi definita aceasta boala despre care, cu niste ani in urma, se spunea ca ar fi fost eradicata. Cauzele imbolnavirii sunt mai ales de natura sociala, desi epidemii de tuberculoza au fost semnalate si in tari dezvoltate. Un mijloc de aparare impotriva tuberculozei ar fi vaccinul, dar si un regim de viata sanatos conteaza.

Conditiile de viata precare, lipsa banilor, locuintele nesanatoase (neincalzite si cu igrasie), o viata dezordonata, un organism neingrijit corespunzator sunt printre cauzele care pot duce la imbolnavire. Apa nu trebuie bauta de oriunde si fara sa stim daca e potabila, fructele trebuie spalate, iar alimentele trebuie prelucrate termic in mod corespunzator. Specialistii spun ca in randul fumatorilor inraiti numarul bolnavilor este de patru ori mai mare fata de nefumatori. Chiar si curele de slabire de lunga durata si exclusiviste pot slabi organismul, facandu-l vulnerabil in fata bacilului Koch.

Tratamentul este de lunga durata si foarte costisitor, iar pentru vindecarea completa trebuie respectat intocmai sfatul medicului.

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat statul roman despre  situatia grava a tuberculozei in Romania, experti internationali au evaluat problemele si au facut 36 de recomandari, dar numai 7 au fost implementate corect, pentru 16 s-a inregistrat un oarecare progres si necesita inca imbunatatiri, iar 13 nu au fost aplicate, sustin reprezentantii APTB-MDR.

Tuberculoza multidrog-rezistenta a devenit o posibila sentinta la moarte, efectele bolii pot fi devastatoare la nivel fizic, psihologic si social. Pacientii se confrunta cu dificultatii majore pe toate palierele vietii lor, iar sustinerea angajata a decidentilor politici este necesara si urgenta in rezolvarea acestei situatii care poate fi prevenita si solutionata, conform specialistilor OMS”, se mentioneaza in comunicatul asociatiei.

 

Un milion de euro de la bugetul de stat si peste alte doua milioane de la fondul global au fost alocate anul trecut pentru tratarea tuberculozei  multirezistente, iar pentru 2013 sunt disponibile cam cinci milioane de euro pentru tratamentul bolnavilor. Incepand cu luna ianuarie 2013, prin intermediul unui un alt grant care se deruleaza prin proiectele fondului global, sunt alocate fonduri pentru tratament si diagnostic rapid.

Rata de succes pe plan international este intre 55% si 85%, in timp ce in Romania este de numai 20%, desi pentru cei 500 de pacienti rata de vindecare a depasit 50%. Costul lunar pentru un pacient cu tuberculoza este de 1.770 lei, iar tratamentul dureaza 20-24 de luni.

In prezent, 1.480 de pacienti sunt in evidenta cu tuberculoza multidrog-rezistenta, iar 500 sunt inclusi in tratament cu bani de la fondul global si CNAS.

Pentru ca tuberculoza sa poata fi invinsa este necesar efortul conjugat dintre  Ministerul Sanatatii, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul de Finante, autoritatile publice locale si societatea civila.

 

Ziua de 24 martie se vrea un semnal anual al faptului ca tuberculoza reprezinta inca o problema epidemiologica in aproape intreaga lume. Anual, milioane de oameni mor din aceasta cauza, mai ales in tarile lumii a treia.

In fiecare an, la 24 martie, in intreaga lume este marcata Ziua Mondiala a luptei impotriva tuberculozei. In aceasta zi, in anul 1882, doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea stiintifica internationala despre descoperirea sa, bacilul care produce boala si care ii poarta numele


Categorii: Eveniment, Stiintific

Adaugati un comentariu


 

*