Dr. Vasilica Bâldea: Abordarea interdisciplinară, esențială în tratamentul afecțiunilor oncologice ale capului și gâtului
Este principala concluzie cu care medicul buzoian s-a întors de la cea de-a IV-a ediție a Conferinței Naționale „Abordarea Interdisciplinară în Oncologia Capului și a Gâtului”, organizată sub patronajul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în perioada 1-2 noiembrie.
Peste 130 de lideri de opinie cu o vastă experientă națională și internațională și medici care profesează în specialitățile ORL, oncologie medicală, neurochirurgie, oftalmologie, chirurgie OMF, chirurgie plastică și reconstructivă, dermatologie, radioterapie, radiologie-imagistică și specialităti conexe s-au reunit, în zilele de 1 și 2 noiembrie, la Hotelul Novotel din București, unde sub coordonarea științifică a prof. univ. dr. Șerban Berteșteanu, șef secție ORL, Spitalul Clinic Colțea, au participat la ediția din acest an a Conferinței Naționale „Abordarea Interdisciplinară în Oncologia Capului și a Gâtului”.
Participanții la eveniment au avut oportunitatea de a asista la prezentarea a 42 de lucrări științifice și simpozioane satelit, să participe la discuții interactive și să facă schimb de idei, astfel încât „să avem o viziune mai exactă asupra complexității problemelor oncologice ale capului și gâtului și o dorință mai mare de lucru în echipă, de cooptare a colegilor din specialitățile înrudite în rezolvarea patologiei de graniță”, a punctat, după eveniment, medicul buzoian Vasilica Bâldea.
Șefa secției ORL a Spitalului Județean de Urgență Buzău, dr. Vasilica Bâldea, medic primar, doctor în științe medicale, spune că în cele două zile în care a avut loc, manifestarea științifică „a reunit la aceeași masă oameni de excepție din lumea medicală, profesioniști din marile clinici din București și din țară, alături de medici din specialitatea ORL și specialități conexe. În cadrul evenimentului au fost abordate cele mai noi cuceriri științifice în domeniul oncologiei capului și gâtului, au fost prezentate tehnici medicale moderne și au fost dezbătute cele mai noi provocări clinice și soluții inovative de tratament. Valoarea științifică și practică a evenimentului a fost la standarde europene, iar modul holistic de abordare și temele abordate au evidențiat cât de departe a ajuns știința și practica medicală și cât de dedicat putem salva vieți sau dărui ani de viață unui om cu o patologie care de multe ori duce la disperare, dezinserție socială, visuri curmate…”, a transmis medicul buzoian, după conferință, prin intermediul Biroului de presă al SJU Buzău.
În cadrul evenimentului „au fost prezentate intervenții chirurgicale complexe, care au necesitat reconstrucții extinse, soluții salvatoare și, în același timp estetice, pentru a reda chipul uman al unei persoane care are un deficit imens de țesut (piele, musculatură, vascularizație), cu alternative de înlocuire a vocii, de a hrăni pacientul aflat în dificultate și de a crea o barieră naturală care să stopeze eventualele infecții, realizate de echipe multidisciplinare, profesioniști cu vastă experință și dedicare. O importanță deosebită a fost acordată nutriției pacientului oncologic. Cu sprijinul Societății de Nutriție – ROSPEN, înființată de 20 de ani, al cărei președinte este prof. dr. Ioana Grințescu, medic ATI la Spitalul de Urgență Floreasca, a fost organizată o masă rotundă extrem de interesantă – «Nutriția pacientului oncologic în ORL», moderată de profesorul Berteșteanu, care a amintit de contribuția majoră a regretatului profesor Cristian Popescu, un nume de referință în domeniul ORL, în tratamentul casexiei oncologice”, a explicat dr. Vasilica Bâldea.
Programul științific al Conferinței a fost structurat pe nouă secțiuni, din care cinci au fost dedicate specialității ORL, una a vizat specialitatea Oftalmologie, două secțiuni au fost dedicate specialității Neurochirurgie, trei au abordat Chirurgia OMF (oro-maxilo-facială), iar Chirurgiei Plastice i–au fost rezervate alte patru secțiuni.
Prof. dr. Șerban Berteșteanu, prof. dr. Viorel Zainea, prof. dr. Răzvan Hainăroșie, prof. dr. Codruț Sarafoleanu, prof. dr. Dorin Hociotă, prof. dr. Cornelia Nițipir, prof. dr. Raluca Grigore, prof. dr. Alexandru Bucur, prof. dr. Horia T. Stanca, prof. dr. Alina Popa-Cherecheanu, prof. dr. Alma Maniu, porf. dr. Nicolae Constantin Balica, prof. dr. Dragoș Palade, prof. dr. Radu Șerban Țovaru, conf. dr. Corneliu Toader, conf. dr. Daniela Vrînceanu, conf. dr. Diana Ionescu, conf. dr. Octavian Dincă, conf. dr. Cristian Vlădan, conf. dr. Bogdan Popescu, conf. dr. Ana Magdalena Bratu, as. univ. dr. Gloria Berteșteanu, șef lucr. Cătălina Voiosu, șef lucr. Cristina Pădurariu s-au numărat printre speakerii evenimentului.
Pe agenda conferinței s-au aflat teme precum: „Soluții reconstructive în chirurgia rinobazei”; „Tehnologii, tehnici și materiale chirurgicale moderne în cancerele de cap și gât”; „Leucoplazia orală – serie cazuri clinice”; „Tumorile palpebrale – bunul, răul și urâtul”; „Abordare terapeutică în paraliziile faciale”; „Metode de tratament conservator în melanomul coroidian”; „Tuberculoza și ochiul – o asociere nedorită!”; „Traumatism ocular contuziv complex – particularități de abordare chirurgicală”; „Strategii chirurgicale în meningioamele gigante de șanț olfactiv”; „Tratamentul endovascular al formațiunilor de bază de craniu”; „Oportunități prin utilizarea LASER CO2 în chirurgia funcțională a cancerului laringian”; „Abordul endoscopic al tumorilor maligne nazosinusale – indicații și limite”; „Noi abordări în adenopatia cervicală metastatică primitivă”; „Controverse în osteonecroza maxilo-mandibulară după medicația antiresorbtivă”; „Reconstrucția defectelor de la nivelul extremității cefalice cu ajutorul lamboului fibular”; „Reconstructia microchirurgicală la nivelul capului și gâtului”; „Reinserția socială a pacienților cu laringectomie totală”, „Nutriția perioperatorie la pacientul cu cancere de cap și gât” etc.