50 de lucrări științifice pregătite de medicii buzoieni pentru a 50-a aniversare a Spitalului Județean de Urgență

18 mai 2024 | 0 comentarii |

Prof. univ. dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, este invitatul special al evenimentului care marchează 50 de ani dăruire a medicilor buzoieni, în slujba sănătății și vieții pacienților lor. 

 

Mai sunt doar două săptămâni până la cel mai important eveniment medical al anului, la Buzău. Medicii Spitalului Județean de Urgență (SJU) celebrează, pe 30 și 31 mai, o jumătate de veac de dăruire pe altarul lui Hipocrate și 230 de ani de tradiție medicală în urbea care leagă Carpații de curbură de Bărăgan, oraș dezvoltat în centrul istoric al Munteniei, pe malul drept al râului Buzău, la răscrucea drumurilor care leagă Muntenia, Moldova și Transilvania.

Aici, în anul 1794, la Buzău a devenit funcțional Spitalul „Gârlași („Maria Minculeasa”), cel de-al treilea spital din Muntenia, după „Colțea” și „Sfântul Pantelimon” din București – „strămoșul” actualului Spital Județean de Urgență Buzău, care devine funcțional în 1974, la sfârșitul lunii mai.

Evenimentul „Zilele Spitalului Județean de Urgență Buzău – 50 de ani de Medicină și Dăruire”, organizat de unitatea medicală cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, marchează ultimii 50 de ani din viața comunității medicale a județului, printr-o manifestare științifică de excepție, dar prin și alte evenimente speciale.

 

Ministrul Beuran în vizită la SJU Buzau (foto arhiva)

În deschiderea evenimentului, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, va prezenta, succint, contribuția autorității locale pe care o reprezintă la dezvoltarea fără precedent a infrastructurii medicale în SJU Buzău.

Managerul Claudiu Damian va puncta evoluția unității medicale pe care o conduce de zece ani, iar directorul medical, dr. Ștefania Manolescu, va sublinia progresele medicale din ultimii ani, posibilitățile de practică medicală avansată și perspectivele la care se pot aștepta tinerii doctori care s-au alăturat sau vor dori să se alăture echipei de profesioniști din acest spital.

Prof. univ. dr. Mircea Beuran, unul dintre cei mai apreciați chirurgi români, medic la Spitalul de Urgență „Floreasca” din capitală, șeful Departamentului 10 Chirurgie Generală – UMF Carol Davila București și președinte în exercițiu al Academiei de Științe Medicale, este invitat de onoare al evenimentului. Cu siguranță, acesta își va aminti de vizita făcută în Spitalul Județean de Urgență Buzău în perioada în care a fost director (1994) sau ministru al Sănătății (2003-2004) și va putea evalua, din afară, evoluția din ultimele decenii a acestui spital.

 

Pentru că vor ca evenimentul jubiliar să fie unul de excepție, medicii buzoieni, de la cel mai tânăr până la cel mai experimentat, s-au mobilizat exemplar, iar pe parcursul celor două zile (30 și 31 mai) ale Simpozionului care va avea loc în Sala Mare a Consiliului Județean, vor prezenta 50 de lucrări individuale sau de grup.

În cadrul evenimentului va fi prezentată istoria spitalului și personalitățile care au marcat-o de-a lungul timpului, iar medicii vor evidenția momentele marcante ale activității lor în secțiile în care profesează, vor aduce în prim-plan contribuția lor la cercetarea medicală și premierele profesionale realizate în acest spital, – unele deja prezentate și apreciate în cadrul unor congrese și conferințe naționale și internaționale. Totodată, doctorii buzoieni își vor anunța proiectele de viitor, subliniind astfel evoluția și dedicarea profesională pe care și-au asumat-o odată cu depunerea jurământului lui Hipocrate și pe care și-au consolidat-o cu fiecare act medical, dar și dorința de a deveni din ce în ce mai buni și de a dovedi că și într-un spital de provincie se poate realiza medicină la cel mai înalt nivel.

 

Pe agenda evenimentului figurează lucrări precumOsteosinteza fracturilor de femur proximal” și „Artroplastia de șold” în SJUBZ, „Managementul de diagnostic al cancerului de prostată”, „Citoreducția optimă în cancerul ovarian”, „Dificultăți de diagnostic și tratament într-un caz de Granulomatoză cu Poliangeită”, „Colecistectomia subtotală – Abandon tehnic sau prudență responsabilă”, „Abordare holistică în managementul infecțiilor de tract urinar”, „Nașterea naturală la pacientă cu gemeni siamezi – caz clinic”, „Noi strategii în boala Parkinson”, Maladia Fahr – caz clinic”, „Inovația în managementul hemofiliei – Abordări și perspective actuale”, „Tahiomiocardia – importanța abordării holistice a pacientului”, „Modalități actuale de sedare și analgezie în terapia intensivă”, „Inflamația vasculară și disfuncția endotelială: noile ținte terapeutice în boala venoasă cronică”, „Managementul politraumatismelor în medicina de urgență”,  „Sindromul confuzional și agitația psihomotorie la pacientul din terapie intensivă și postoperator”, „Recesul maxilar al sfenoidului – studiu retrospectiv” etc.

Agenda completă a evenimentului poate fi cosultată accesând AICI.

 


Adaugati un comentariu


 

*