Noaptea Muzeelor 2024, marcată de proteste. În Buzău, doar Muzeul Eparhial a fost deschis
Muzeul Județean Buzău a anulat evenimentele dedicate celei de-a 20 ediții a evenimentului Noaptea Muzeelor în România, alăturându-se protestului manifestat astfel în mai multe orașe din țară, de angajații care nu mai vor să meargă la serviciu „doar ca voluntari”.
Evenimentul „Noaptea Muzeelor” a scos mulți oameni din casă și anul acesta, dar iubitorii de de cultură și istorie au avut mai puține opțiuni față de anii trecuți. Multe instituții din țară, între care și Muzeul Județean Buzău, au anulat evenimentele programate și au pus lacătul pe ușă, pentru că angajații au decis să protesteze, nemulțumiți de salarii și de condițiile de muncă. Mai mult, câteva sute de angajați din muzee și biblioteci din toată țara au participat la protestul organizat sâmbătă, în Piața Victoriei din București, de Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa. Ei și-au manifestat astfel nemulțumirile față de „tratamentul discrimatoriu” la care au fost supuși de toate guvernările de după 1989.
Revendicările personalului din muzee sunt legate de majorarea cu 20% a salariilor angajaților din sectorul muzeal pentru orice poziţie profesională, echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural, îmbunătățirea condițiilor de muncă, deblocarea posturilor vacante etc.
Participanții la miting au purtat tricouri pe care a fost scris „Cultura contează” sau „Voluntar – Ion Marcel Ciolacu”, ori pancarte cu numele muzeelor din Capitală sau din ţară ai căror angajaţi iau parte la protest, sau cu lozinci precum „Muzeele contează”, „Fără cultură suntem săraci”, „Donez salariu pe o lună să trăiască Turcan o zi bună”, „Muzeele nu sunt cultură de rangul II”, „Noapte în Muzeele din România” și au spus că își doresc „muzee în care să nu mergem doar ca voluntari”.
Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a afirmat că este solidară cu „angajaţii instituţiilor muzeale şi din bibliotecile României cu privire la nivelul de salarizare, dar mai ales la o ultimă inechitate care s-a adăugat în legea de salarizare, creată între instituţiile din domeniul educaţiei şi instituţiile din domeniul cultural, cu oameni care au aceiaşi pregătire şi aceiaşi calificare” și le-a promis acestora că „săptămâna asta va ieşi actul normativ” care să se corecteze aceste inechități.
Anterior, premierul Marcel Ciolacu a spus că și el este „nemulțumit de foarte multe lucruri”, dar nu i-a trecut prin cap să boicoteze „niște copii să viziteze muzeele” și s-a oferit chiar să facă voluntariat la Muzeul Antipa, timp de 4 ore… Muzeul însă a fost închis.
Nici buzoienii nu s-au putut bucura de evenimentele anunțate inițial de Muzeul Județean, pentru Noaptea Muzeelor din acest an. Conducerea instituției a anunțat, cu câteva zile înainte de eveniment, că „nu va organiza evenimentele culturale programate pentru Noaptea Europeană a Muzeelor, ediția 20, ca urmare a solidarizării angajaților cu ceilalți colegi din țară”. „Ne exprimăm regretul că privăm publicul de un eveniment mult așteptat, însă nutrim că doar așa revendicările unui sector public cultural și de cercetare pot atrage atenția asupra situației din muzee. Vă asigurăm, dragi vizitatori, colaboratori și prieteni ai muzeului, că vom pregăti, în continuare, evenimente culturale de calitate, că laboratoarele de restaurare și serviciile de conservare a patrimoniului cultural național funcționează la capacitate maximă, că cercetările arheologice se desfășoară conform graficului și că administrația instituției funcționează în interesul patrimoniului și al dumneavoastră. Ne cerem scuze, dar trebuie să luăm atitudine. Evenimentele planificate pentru seara zilei de 18 mai vor fi reprogramate la date ulterioare, pe care le vom comunica din timp”, au transmis reprezentanții instituției de cultură.
Ușile Muzeului Bisericesc Eparhial din Buzău au fost însă deschise vizitatorilor, sâmbătă seara, pentru a marca evenimentul european Noaptea Muzeelor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Potrivit organizatorilor, aproximativ 250 de vizitatori interesați de cultura și arta eclesială din colecțiile expuse în interiorul clădirii – monument istoric și de arhitectură – au putut petrece „cu folos mai multe minute care au reușit să înglobeze istoria de peste jumătate de mileniu a centrului episcopal stabilit de domnitorul Radu cel Mare în târgul medieval din Muntenia”.
Până la miezul nopții, vizitatorii au avut acces gratuit și au beneficiat de tururi ghidate prin cele 13 săli tematice și 2 holuri mari, unde muzeografele Ecaterina Stroe și Alina Avram le-au prezentat colecțiile permanente de icoane vechi, cărți bisericești și obiecte de cult, documente, tablouri celebre ale „zugravilor de subțire” din secolul al XIX-lea, veșminte aparținând slujitorilor și întâistătătorilor din trecut ai Eparhiei, țesături și alte bunuri de patrimoniu bisericesc din județele Buzău și Vrancea, dar și noutăți din cadrul unor expoziții temporare – colecția de ouă încondeiate pentru Sfintele Paști și o friză restaurată dintr-o catapeteasmă din secolul XVII, a fostei Mănăstiri Vizantea.