Echipa MAVIS de la UMF Iași, în marea finală a „Heart Hackaton” de la Dallas

27 octombrie 2023 | 0 comentarii |

În marea finală a primei competiții mondiale studențești pentru realizarea unei inimi artificiale, studenții Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași se vor confrunta cu echipele altor șapte echipe ale unor mari universități din lume.

 

Echipa MAVIS

Pe 29 octombrie, în Statele Unite ale Americii, la Dallas, Texas are loc marea finală a „Heart Hackaton”, prima competiție studențească la nivel global pentru realizarea unei inimi artificiale. Între finaliștii competiției se află și o echipă formată din studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Suntem mândri de voi! Echipa Mavis a UMF Iași, în marea finală Hearthackaton din SUA”, au anunțat „cu mândrie”, reprezentanții UMF Iași, care au precizat că, în ultimele luni, studenții au lucrat intens pentru a finaliza prototipul care va fi prezentat în marea finală.

„Mavis Artificial Heart” este proiectul finalist realizat de 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, coordonată de drd. Alexandru Pleșoianu, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVI.

La începutul lunii august, echipa MAVIS anunța că „mulțumită nenumăratelor ore de lucru în programul de design 3D și zecilor de variante de design realizate de colegul nostru Florin Popa, avem gata de testare prototipul funcțional!”.

 

Toată luna august și în septembrie au muncit „pentru a aduce în marea finală inima noastră artificială. Colegii bioingineri au pregătit pseudosângele ce va fi folosit pentru testările in vitro a prototipului nostru de inimă artificială”, anunțau studenții, mulțumind Chemical Company pentru materiale și Facultății de Bioinginerie Medicală pentru laborator și sprijin. La sfârșitul lunii septembrie se declarau „încântați” să anunțe o nouă reușită din drumul către finală. „În urma testărilor in vitro a inimii noastre am obținut rezultate favorabile! De asemenea, ne aflăm în progres cu noile prototipuri! Cum marea finală se aproprie cu pași repezi, ținem să transmitem mulțumiri în mod special către Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași pentru susținerea financiară a deplasării și a participării echipei în marea finală a competiției Heart Hackathon și pentru accesul către infrastructura necesară pentru dezvoltarea prototipurilor prin Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic – MAVIS”, au scris membrii echipei pe rețelele sociale. 

 

Înainte de a pleca la Dallas Heart Hackathon, membrii MAVIS au anunțat că „odată cu maturizarea designului inimii noastre artificiale, am trecut la nivelul următor, de fabricație a prototipurilor prin frezarea metacrilatului de metil în 5 axe care va fi folosit pentru următoarele teste în vitro și ex vivo”.

Pentru a ajunge în finală, echipa MAVIS a trecut cu bine de toate etapele competiției și a îndeplinit cerințele impuse de organizatori. Pentru calificarea în marea finală a fost necesară și întocmirea unui raport detaliat despre stadiul la care s-a ajuns în dezvoltarea prototipului.

„Am finalizat prototipul funcțional si testele hidraulice. În ultimele două săptămâni am petrecut peste 12 ore pe zi în laboratorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS  pentru a realiza următoarea inimă artificială pe care urmează să o testăm împreună cu Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Alături de echipele din Noua Zeelandă, Australia, Egipt, UK, Suedia, USA vom prezenta, în data de 29 octombrie, în cadrul Conferinței Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas, rezultatele muncii noastre dintr-un an. Suntem recunoscători susținerii pe care am primit-o din partea universității, sponsorilor, familiilor și prietenilor noștri, fără de care nu am fi ajuns aici”au menționat membrii „Mavis Artificial Heart” .

 

Competiția Heart Hackaton se desfășoară pe durata unui an și a provocat studenții din toată lumea să folosească tehnologii inovatoare pentru realizarea unor noi generații de inimă artificială. „Prin acest eveniment, studenților li se oferă oportunitatea de a intra în legătură cu profesioniști din industrie și cercetători din domeniul dispozitivelor pentru asistare ventriculară”, informează UMF. Competiția este organizată de Monash Young MedTech Innovators (Australia), cu sprijinul International Society for Mechanical Circulatory Support și al sponsorilor SynCardia – a Picard Medical Company, magAssist, RealHeart, Virtonomy.io și Hydrix.

Alături de echipa MAVIS a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, în marea finală s-au mai calificat șapte echipe de la California Baptist University (SUA), University of New South Wales (Sidney, Australia), The American University in Cairo (Egypt), University of Bath (United Kingdom), Monash University (Melbourne, Australia), KTH – Royal Institute of Technology (Stockholm, Sweden) și Biomedical Engineering, University of Canterbury (New Zealand).


Adaugati un comentariu


 

*