Studenții de la UMF Iași au realizat Cea mai Avansată Inimă Artificială din lume

1 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Echipa MAVIS ARTIFICIAL HEART a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a obținut Marele Premiu al competiției internaționale „Heart Hackaton” care a avut loc la Dallas, Texas.

 

Au plecat din Iași, către America, la Dallas, Texas, plini de speranță. Au participat la marea finală a primei competiții studențești din lume care a avut ca temă realizarea unei noi generații de inimă artificială și s-au întors câștigători. Proiectul lor a bținut Marele Premiu al competiției internațională în care s-au confruntat cu echipele altor șapte mari universități din SUA, Australia, Marea Britanie, Egipt, Suedia și Noua Zeelandă.

Suntem extrem de bucuroși să vă anunțăm că Premiul pentru Cea mai Avansată Inimă Artificială a fost câștigat de către echipa din Iași a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» – MAVIS ARTIFICIAL HEART! Proiectul nostru se bazează pe o echipă de cercetare, sub îndrumarea Dr. Alexandru Pleșoianu al cărui angajament și expertiză au fost cruciale în realizarea progreselor noastre actuale. În urma evenimentului, am reușit să stabilim conexiuni cu numeroși profesioniști și instituții de renume, care se dovedesc a fi de o importanță crucială pentru dezvoltarea continuă a prototipului nostru”, au anunțat studenții români ai echipei MAVIS, după competiție, pe rețelele sociale.

 

Pentru a participa la „Heart Hackaton”, prima competiție studențească la nivel global pentru realizarea unei inimi artificiale, studenții ieșeni s-au dedicat „inovației și cercetării pentru a revoluționa domeniul medicinei cardiovasculare” și spun că acest fapt i-a ajutat să se facă „remarcați în această călătorie, care ne-a adus un sponsor valoros – Caensus Gmbh, ce ne va ajuta să ne continuăm drumul de dezvoltare a produsului nostru. Ținem să mulțumim Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS care ne-a susținut pe tot parcursul proiectului și UMF «Grigore T. Popa» Iași care ne-a asigurat toate condițiile de deplasare si participare la Conferința Societății Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas și care ne-a oferit posibilitatea să facem cunoscută munca noastră în rândul celor mai mari experți la nivel mondial”, subliniază membrii Mavis Artificial Heart.

Alături de tinerii inventatori ieșeni a fost și chirurgul cardiovascular Alberto Bacusa, absolvent al UMF Iași, care „s-a ocupat de potrivirea anatomică și detaliile fiziologice ale inimii. Este un iubitor al documentarelor și un adevărat pasionat de transplantologie și operații pe cord. Superputerea lui este că îl găsim în spital și atunci când nu ar trebui să fie”, au scris pe Facebook membrii echipei.

 

La Dallas a avut loc evaluarea finală a proiectelor, ale căror progrese au fost analizate și în etapele intermediare, pe parcursul unui an, cât durează competiția. Proiectul a fost prezentat în fața jurului și a celorlalte echipe, iar MAVIS a demonstrat progresele făcute prin înregistrări filmate, dar și prin prezentarea fizică a prototipului, remarcându-se prin faptul că a fost „singurul prototip funcțional dedicat inimii artificiale, nu un«proof of concept», ceva care doar să demonstreze anumite principii (…) Nu le-a venit să creadă că noi am putut să facem într-un an ceea ce companii care beneficiază de zeci de milioane de dolari finanțare au nevoie de câțiva ani. Ne-am dus la companii care au investit 20 de ani în dezvoltarea produselor lor și au fost pur și simplu devastați să vadă că noi am venit cu un produs net superior, care este practic cel mai avansat concept din lume”, a declarat Dr. Alexandru Pleșoianu pentru postul de radio România Iași.

Coordonatorul echipei, doctor în ştiinţe medicale Alexandru Pleşoianu, spune că întreaga echipă este fericită că a reușit să demonstreze că „putem să facem acasă la noi, în Iași, ceva extraordinar, care să uimească pe toată lumea”

 

Doctorul Pleșoianu a explicat că proiectul MAVIS a plecatde la problemele pe care le au au inimile artificiale actuale şi anume, durabilitatea scăzută, de câteva luni până la doi ani” și a realizat un concept care să asigure funcționarea acestui dispozitiv timp de peste zece ani, eliminând „efectele secundare precum infecţiile, una dintre principalele cauze de scăderea a calităţii vieţii şi de deces, deoarece nu este stresat sângele și nu reacționează la fel ca la elementele din componența celorlalte soluții pe care le cunoaștem. Noi reducem spre zero riscul de apariţie al acestor efecte, alimentând wireless dispozitivul şi accesibilitatea”. „Dispozitivul nostru este durabil, nu are o anumită limitare, nu se uzează. Este un dispozitiv cu levitație magnetică, făcut din materiale biocompatibile, durabile. Este foarte simplu din punct de vedere al mișcării componentelor. Are o singură piesă care este antrenată în mișcare, deci prin aceasta câștigăm durabilitatea”, a completat coordonatorul proiectului.

 

În plus, inima realizată de studenții ieșeni are dimensiuni mici și poate fi implantată unei plaje largi de pacienți, „de la pacienți pediatrici până la cei mai mari pacienți, comparativ cu celelalte dispozitive care pot fi implantate numai în pacienți de talie mare, iar la femei nu pot fi implantate. În momentul acesta, toate inimile artificiale disponibile sunt de o dimensiune atât de mare încât nu sunt inaccesibile pentru copii și pentru persoanele de talie mică, pentru că nu încap în spaţiul toracic. Noi am redus dimensiunile şi poate fi implantată de la copil până la adulţi de talie mare”, a mai spus Dr. Alexandru Pleșoianu.

Acesta a menționat că celelalte echipe prezente în competiție au prezentat dispozitive care nu puteu fi implantate nici măcar pe un animal de talie mare, pe când „inima noastră artificială este de dimensiunea pumnului unui copil”. În plus, echipa MAVIS a dezvoltat „și un sistem de alimentare wireless a acestui implant. Deoarece este foarte eficient energetic, poate fi alimentat cu ușurință wireless și am și demonstrat aceasta. Nu are nimeni așa ceva și nu vorbesc de echipele de studenți”, a completat coordonatorul proiectului.

 

Impresionați de performanțele obținute de echipa României, reprezentanții Texas Heart Institute i-au invitat la ei să facă teste pe animale, iar germanii de la Cardiovascular Ingineering le-au oferit gratuit laboratorul lor pentru a face teste de hemocompatibilitate. Echipa MAVIS a ales însă ca în perioada următoare să meargă la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași, pentru a face acolo teste „cu echipamentele pe care le au ei, deci aprobate și care pot fi luate în considerație și să optimizăm prototipul nostru pentru a putea face testele de hemocompatibilitate, să vedem cum reacționează sângele în contact cu acest dispozitiv”, a mai spus dr. Pleșoianu.

Coordonatorul proiectului MAVIS ARYTIFICIAL HEART a ținut să sublinieze că proiectul a fost realizat în România și „nu am fi făcut lucrul acesta, dacă eram în altă parte. Ne-am motivat să facem ceva extraordinar la noi în țară. Eu am petrecut trei luni din vară în Aachen Cardiovascular Ingineering pentru a învăța niște lucruri esențiale și care ne-au ajutat imens. Dacă trebuie, mergem în America, să facem, să promovăm. Nu facem produsul ăsta pentru România doar, îl facem pentru întreaga lume, dar îl vom face în România. Vom rămâne în România să facem acest produs și îmbrățișăm întreaga lume cu toată dragostea”, a puctat dr. Pleșoianu.

 

Alexandru Pleșoianu estimează că echipa mai are nevoie de cel puțin cinci ani de eforturi până când dispozitivul medical ar putea deveni implantatabil. „Probabil, avem nevoie de cinci ani într-un mod optimist, dacă merg lucrurile așa cum au mers până acum; dar din ce văd, merg și mai bine. Am primit felicitări din întreaga țară și cred că ne vor sprijini oamenii să putem să ținem echipa asta”, a afirmat coordonatorul proiectului. Echipa MAVIS își dorește chiar să realizeze „un start-up, să facem o companie, la un moment dat, când vom fi suficient de independenți” și crede că că „dacă ajungi să fii invitat la Texas Heart Institut, care este Ierusalimul în domeniul cardiovascular, atunci compania ta valorează din start zeci de milioane de dolari. Este o validare extraordinară”.

Proiectul MAVIS, al Centrului de Inovare si Transfer Tehnologic al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi, s-a calificat alături de proiectele altor șapte echipe de cercetători din lume: California Baptist University (SUA), University of New South Wales (Sidney, Australia), The American University in Cairo (Egypt), University of Bath (United Kingdom), Monash University (Melbourne, Australia), KTH – Royal Institute of Technology (Stockholm, Sweden) și Biomedical Engineering, University of Canterbury (New Zealand).

 

Sursă foto: Mavis Artificial Heart/Facebook

 


Adaugati un comentariu


 

*