Spitalul Săpoca, dotat cu ambulanțe noi pentru prima dată în istoria unității medicale

1 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Cele două autospeciale au fost achiziționate cu fonduri transferate de la bugetul Ministerului Sănătății, pentru „finanțarea investițiilor în spitale” și sunt primele ambulanțe noi pe care unitatea medicală le-a primit în cei 63 de ani de când a fost înființată.

 

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca începe luna noiembrie cu parcul auto înnoit. Două ambulanțe Renault tip A1, destinate transportului sanitar neasistat al unui pacient, dotate cu echipamentele și materialele sanitare necesare acordării primului ajutor în caz de nevoie, conform normativelor europene în vigoare, au intrat în dotarea unității medicale, completând parcul auto al spitalului.

Este pentru prima dată în istoria spitalului nostru, când primim ambulanțe noi. Ministerul Sănătății ne-a aprobat, în baza documentației pe care am depus-o în momentul solicitării, fondurile necesare pentru achiziția a două ambulanțe tip A1, destinate transportului pacientului neasistat, prin transfer de capital de la bugetul de stat, din fondurile prevăzute pentru finanțarea investițiilor în spitale. Autospecialele au ajuns deja în parcul auto al spitalului nostru și putem spune că marcăm un eveniment istoric, dacă avem în vedere faptul că, din 1960, de când a fost înființat acest spital, este pentru prima dată când pacienții noștri vor beneficia de transport medical în cele mai bune condiții”, a precizat dr. Gabriela Pîrîu, managerul spitalului Săpoca.

 

Nu mai puțin încântați de noile achiziții s-au dovedit ambulațierii, care spun că noile autospeciale le vor oferi mai multă siguranță în trafic, iar pacienții vor beneficia de un confort sporit în timpul transportului.

Suntem încântați că, în sfârșit, după 63 de ani de când funcționează Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Sigurană Săpoca, avem ambulanțe noi, venite direct din fabrică. Până acum am utilizat doar autospeciale folosite, transferate de la Ambulanță sau de la alte spitale. Atât mașinile cât și echipamentele medicale cu care sunt dotate sunt adaptate normelor europene în vigoare. Pacienții noștri vor avea astfel condiții mai bune în timpul transportului la investigații, al transferului către alte unități medicale sau între secțiile spitalului nostru, cât și către domiciliu, în cazul persoanelor nedeplasabile care vor fi externate și pentru care familia nu dispune de un mijloc de transport”, a explicat Horațiu Ungureanu, șef serviciu Administrativ.

 

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca dispune de 830 de paturi și oferă servicii medicale preventive, curative şi de recuperare în specialităţile: psihiatrie, neuropsihiatrie infantilă, psihiatrie pediatrică, neurologie, recuperare medicală, medicină fizică și balneologie și îngrijiri paliative, în secțiile din Săpoca (unde se află și sediul central administrativ și medical), Ojasca și Nifon și în Centrul de Sănătate Mintală din Buzău.

Este cel mai mare spital de psihitrie și pentru măsuri de siguranță din țară, având 300 de paturi destinate tratării și îngrijirii pacienților psihici periculoși din 10 unități administrative (Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Tulcea şi municipiul Bucureşti) care din cauza tulburărilor psihice care le-au anulat capacitatea de discernământ asupra faptelor lor și a consecințelor acestora au săvârșit fapte prevăzute și pedepsite de Codul Penal (omor, viol, tîlhărie, terorism, etc.) pentru care li s-a aplicat măsura de siguranță a internării medicale și obligării la tratament într-o instituție de specialitate conform art. 110 Cod Penal.

 

Spitalul funcționează în subordinea directă a Ministerului Sănătății și este, conform H.G. nr. 1106/2002, unitate sanitară de interes public naţional, iar imobilele în care își desfășoară activitatea aparțin domeniului public al statului și sunt în administrarea Ministerului Sănătăţii. Furnizează îngrijiri de psihiatrie pe toate nivelurile, acoperind întreaga gamă de servicii specializate de psihiatrie, atîât pentru adulți cât și pentru copii.

Anul trecut, unitatea medicală a avujt 6.965 de cazuri de internare continuă, 8.633 de cazuri rezolvate/servicii – spitalizare de zi, au fost acordate 1.271 de investigații paraclinice, 8.560 de consultații în ambulatoriu și 20.496 de consultații la camera de gardă, 219.460 de investigații de laborator, 141.285 de proceduri de recuperare, medicină fizică și balneologie și 8.562 de consultații în centre de sănătate mintală.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*