Ultimele invenții în domeniul sănătăţii, la UMF Cluj Technology Transfer Days

17 mai 2023 | 0 comentarii |

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca organizează, în perioada 17-18 mai 2023, cea de-a doua ediţie a evenimentului UMF Cluj Technology Transfer Days.

 

Timp de două zile, în cadrul proiectului „PROGRES – Creşterea performanţelor cercetării ştiinţifice, susţinerea excelenţei în cercetare şi a inovării în medicină”, în clădirea Facultăţii de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj sunt prezentate rezultate ale cercetării desfăşurate în cadrul universității, sub formă de brevete de invenţie sau cereri de brevet de invenţie. Totodată vor fi prezentate serviciile oferite de cele două centre de cercetare – Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată – MedFUTURE şi Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcţională, Biomedicină şi Medicină Translaţională – Genomic Center, care vor putea fi vizitate de cei interesaţi și vor fi organizate standuri expoziţionale pentru a facilita întâlniri şi sesiuni de matchmaking între profesionişti şi cercetători, cu scopul de a încuraja crearea de noi colaborări între mediul privat şi cel universitar, în domeniul medical şi farmaceutic.

Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi să descopere şi să cunoască mai multe detalii despre activitatea de cercetare din cadrul UMF “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca. Programul evenimentului poate fi consultat pe site-ul universităţii.

 

Participanţii la UMF Cluj Technology Transfer Days vor avea oportunitatea de a vizita standurile la care vor fi expuse informaţii despre invenţiile cercetătorilor clujeni, de a participa la prezentările acestora şi la sesiunile de Q&A.

Evenimentul face parte dintr-un proiect amplu de dezvoltare instituţională, de finanţare a excelenţei în Cercetare, Dezvoltare şi Inovare, pe care l-am demarat la începutul anului 2022. Obiectivul principal al proiectului îl constituie menţinerea statutului de pol de excelenţă naţional în medicina personalizată şi translaţională, dezvoltarea şi consolidarea poziţiei universităţii noastre în Europa de Est prin creşterea capacităţii şi a performanţei instituţionale în acest domeniu, susţinerea activităţilor de cercetare de excelenţă a universităţii şi susţinerea diseminării rezultatelor cercetării. UMF «Iuliu Haţieganu» Cluj-Napoca deţine astăzi, datorită investiţiilor din ultimii ani, una din cele mai performante infrastructuri de cercetare la nivel naţional, cu o politică a cercetării puternic integrată în mediul academic”, a declarat prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca.

 

Printre cele 22 de brevete de invenţie şi cereri de brevet de invenţie prezentate în cadrul manifestării se numără procedee, echipamente şi produse medicale precum un nanosenzor plasmoniceficient pe bază de nanobipiramide de aur pentru detecţia multimodală a biomarker-ului cardiac Troponină I, cu aplicaţie directă în mediul clinic pentru diagnosticul afecţiunilor cardiace, o compoziţie de răşină de impregnare şi material compozit pentru fabricarea implanturilor cranio-faciale, ce aduce o nouă şi pertinentă abordare a defectelor osoase în chirurgia cranio-maxilo-facială, prin încercarea de a implementa în uzul clinic, pe scară largă, a implanturile personalizate, ori un sistem dual de grile pentru ghidajul brahiterapiei asistate laparoscopicpentru tumorile hepatice nerezecabile care, în prezent „există şi sunt utilizate pentru tratamentul cancerului de prostată, cancerului de sân, cancerelor din sfera ginecologică, cancerului de rect, cancerului de vezică urinară şi cancerului de esofag, dar nu au fost dezvoltate special pentru brahiterapia asistată laparoscopic pentru tumorile hepatice”, informează specialiștii UMF Cluj.

 

Un sistem biologic bazat pe un vector viral ţintit anti-tumoral pentru restabilirea genotipului normal al genei supresoare tumorale TP53 în celulele maligne, un model terapeutic poate constitui o bază experimentală pentru implementarea de terapii ţintite anti-tumorale în trialuri clinice pe pacienţi cu tumori al căror genotip au alterată funcţia genei supresoare de tumori TP53 este, de asemenea prezentat în cadrul evenimentului. „Modelul terapeutic poate fi implementat ca tratament în afecţiunile maligne fie ca monoterapie, fie complementat cu chimioterapice, pentru a spori eficienţa acestuia în tipurile de cancer mai complexe şi agresive”, explică cercetătorii UMF Cluj.

O metodă pentru detecţia şi evaluarea modificărilor pleurale şi pulmonare superficiale bazată pe analiza computerizată a imaginilor ecografice, este o invenție care se referă la „o metodă neinvazivă pentru corpul uman, fără expunere la radiaţii şi cu costuri reduse, pentru detectarea şi diagnosticarea afecţiunilor pulmonare interstiţiale, bazată pe procesarea avansată a ultrasunetelor, care face posibilă diagnosticarea şi evaluarea severităţii leziunilor pleuro-pulmonare, o alternativă accesibilă la tomografia computerizată (CT)”.

Vor fi prezentate, de asemenea, o pastă de dinţi cu extract îmbogăţit în principii active obţinut din tescovine şi frunze de viţă de vie, un supliment alimentar cu proprietăţi antioxidante /antiproliferative, un gel şi cremă fotochemoprotectoare şi procedeu de preparare a acestora, precum și comprimate masticabile cu polen şi vitamina C naturală.

 

 

UMF Cluj Technology Transfer Days se adresează atât comunităţii academice a UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca (cadre didactice, cercetători, doctoranzi, studenţi), cât şi membrilor celorlalte universităţi clujene, companiilor private şi tuturor celor interesaţi de domeniul cercetării şi inovării în medicină şi farmacie.

În ziua de 18 mai, începând cu ora 9:00, în cadrul evenimentului se va desfășura și Salonul Alianţei Universitare G6-UMF care, potrivit organizatprilor, este „o confirmare a strânsei cooperări în crearea cadrului de informare şi promovare a rezultatelor cercetării în domeniul medical”.

Manifestarea va reuni prezentările unor invenţii realizate de grupuri de cercetare ale universităţilor membre ale Alianţei Universitare G6-UMF: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George E. Palade” Târgu Mureş, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova.

 


Adaugati un comentariu


 

*