Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale: „Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!”

Hipertensiunea arterială constituie unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauză cardiovasculară, atât la nivel global, cât și în țara noastră, unde prevalența deceselor este de 45% în rândul adulților. 

 

Bolile cardiovasculare și complicațiile lor sunt responsabile de peste 30% dintre cele aproximativ 55 de milioane de decese înregistrate anual la nivel global, iar Hipertensiunea Arterială (HTA) este unul dintre principalii factori de risc pentru mortalitatea din cauză cardiovasculară.

Pentru a se atrage atenția asupra riscurilor HTA și a ajuta publicul larg să le conștientizeze și să acționeze pentru a preveni complicațiile bolilor cardiovasculare, anual, la data de 17 mai, este marcată în întreaga lume Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale (World Hipertension Day).

Tema Zilei Hipertensiunii Arteriale 2023 este Măsurați-vă tensiunea arterială cu acuratețe, controlați-o, trăiți mai mult!” și se concentrează pe creșterea nivelului de conștientizare a acestei afecțiuni, la nivel mondial, în special în zonele cu venituri mici sau medii, și a metodelor precise de măsurare a tensiunii arteriale, pentru a putea ține sub control valorile tensionale și, implicit, pentru a evita complicațiile.

 

În România, peste 7 milioane de persoane suferă de Hipertensiune Arterială, dar numai 30% dintre pacienții tratați pentru această afecțiune au, în mod constant, valori controlate, adică sub 140/90 mmHg, ceilalți expunându-se la un risc crescut de moarte prematură. Prevalența hipertensiunii arteriale în România este de 45-46% din populația adultă, cu mult mai mare decât în majoritatea țărilor europene, iar mortalitatea prin bolile cardiovasculare este extrem de mare, de aproximativ 60%. Aproximativ 30.000 de adulți români își pierd viața anual, din cauza complicațiilor bolilor cardiovasculare sau ca urmare a unui accident vascular cerebral (AVC).

Medicii cardiologi, neurologi, diabetologi și medicii de familie trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în România și a necesității creșterii graduluide conștientizare a publicului larg asupra riscurilor și consecințelor acestui „ucigaș tăcut”, responsabil de aproape jumătate dintre decesele asociate bolilor cardiovasculare și subliniază că reducerea valorilor tensiunii arteriale salvează vieți.

 

Potrivit Studiului Epidemiologic asupra Prevalenței Hipertensiunii Arteriale şi a Riscului cardiovascular în România – SEPHAR IV, aproximativ 7,4 milioane de români (45% dintre adulți) suferă de hipertensiune arterială, dar numai 59% dintre aceștia urmează un tratament.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care împreună sunt cele mai mari cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial.

Hipertensiunea arterială (HTA) se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce în timp la urmări severe precum accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, insuficiența renală, și alte complicații.

Între factorii implicați în creșterea numărului de pacienți hipertensivi se evidențiază consumul excesiv de sare (în medie 12,5 g/zi față de un necesar de 6 g/zi), fumatul, alcoolul, obezitatea în continuă creștere la copii și tineri, dislipidemiile, creșterea prevalenței diabetului zaharat, dar și istoricul familial, vârsta, sexul și dieta.

 

Prof Dr Bogdan Alexandru Popescu

Societatea Română de Cardiologie atrage din nou atenția că măsurarea tensiunii arteriale este cea mai simplă intervenție de sănătate publică, dar salvează vieți. „Creșterea valorilor tensiunii arteriale are două mari efecte negative asupra organismului uman: îmbătrânirea vaselor de sânge și suprasolicitarea inimii. Acest fenomen se petrece în tăcere, persoana care are hipertensiune nu simte de cele mai multe ori niciun disconfort. În tot acest timp, organe vitale sunt afectate, iar foarte mulți români descoperă că au hipertensiune abia când ajung la spital, după evenimente grave, ireversibile: infarct de miocard, accident vascular cerebral, angină pectorală, fibrilație atrială, insuficiență renală, insuficiență cardiacă, boală renală cronică, afectarea arterelor membrelor inferioare. Măsurarea corectă a tensiunii arteriale și depistarea la timp a acestei afecțiuni poate crește șansele unei vieți mai lungi și mai sănătoase pentru că o scădere chiar și ușoară a valorilor tensionale prin tratament corect administrat și stil de viață echilibrat scade cu 7% riscul de deces prin infarct și cu 10% pe cel de accident vascular cerebral”, explică prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

 

Hipertensiunea arterială este o afecțiune frecventă, dar de cele mai multe ori nu are simptome și îi poate afecta și pe tineri. Se estimează că una din trei persoane între 35 și 45 de ani suferă de hipertensiune arterială.

Practic, toți românii au auzit de Hipertensiune arterială, dar un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensiunii arteriale: măsurarea periodică a tensiunii chiar în absența simptomelor sau semnelor, urmarea întocmai a tratamentului prescris. Un tânăr depistat din timp cu hipertensiune arterială poate trăi la fel de mult ca oricare alt adult, cu condiția ca diagnosticul să fie pus la timp și tratamentul să fie urmat corect, conform prescripției medicului”, a atras atenția prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie.

HTA este o boală cronică, care trebuie tratată zi de zi, toată viața, însă tinerii cu hipertensiune manifestă tendințe de negare și reticență în a lua tratamentul timp îndelungat, deși „un stil de viață foarte dinamic, cu stres și multă muncă, poate să ducă la valori crescute ale tensiunii”, a atras atenția medicul cardiolog.

 

Măsurarea regulată a tensiunii arteriale este o intervenție de sănătate publică simplă și la îndemână, dar este salvatoare de vieți. Societatea Română de Cardiologie (SRC) desfășoară constant, de 5 ani, campania Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!

Campania de informare asupra hipertensiunii arteriale pe care Societatea Română de Cardiologie o desfășoară constant deja de 5 ani, are ca scop tocmai creșterea nivelului de informare a românilor asupra evoluției afecțiunii, înțelegerea obiectivelor tratamentului și a importanței respectării acestuia pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă. Conceptul campaniei Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu! se bazează pe puterea dialogului medic – pacient, pe grija informării corecte a celor dragi și pe implicarea pentru propria sănătate a fiecăruia dintre noi amintește dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

Din păcate, doar o treime dintre pacienții care iau medicamente anti-hipertensive își controlează hipertensiunea regulat. Există însă și pacienți care se confruntă cu hipertensiune arterială rezistentă la tratament. Uneori se constată că tratamentul nu a fost urmat regulat de către pacient și apare o falsă rezistență, alteori obiceiurile alimentare sau stilul de viață împiedică revenirea la valori corecte, normale ale tensiunii arteriale.

„O analiză referitoare la atitudinea față de hipertensiunea arterială arată că o treime dintre românii adulți consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită dacă valorile tensionale revin la normal, iar 15% consideră că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar și fără să o tratezi. Convingeri evident greșite, care zădărnicesc eforturile medicilor de a reduce mortalitatea cauzată de această boală. Dijn fericire, pentru HTA rezistentă la tratament (în cazuri rare), există metode de tratament la îndemână, numeroase clase de medicamente disponibile. Trebuie să fim însă siguri că e vorba de o hipertensiune rezistentă”, a subliniat prof. dr. Bogdan Alexandru Popescu.

 

Prof. dr. Maria Dorobantu

Prin Societatea Română de Hipertensiune (SRH) s-au făcut pași importanți în conștientizarea flagelului bolilor cardiovasculare, dar datele obținute de specialiști sunt, din păcate, ignorate în continuare de autorități, deși este nevoie de programe naționale de prevenție și de educația sanitară a populației, spun specialiștii.

Hipertensiunea arterială este o problemă de sănătate publică prin prevalența sa mare în România și prin complicațiile pe care le provoacă (accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală) atunci când nu este tratată sau este tratată incorect. De aceea, este foarte important să încercăm să o prevenim. Cum?! Reducând consumul exagerat de sare, de la o medie de 12,5 g/zi, cât este acum, la sub 6 g de sare/zi, cât este normal, evitând sedentarismul prin promovarea activității fizice regulate, cu cel puțin 5 ore de activitate fizică/ săptămână, prin reducerea cantitativă de alimente ingerate zilnic și astfel prin reducerea obezității, evitând fumatul. Jumătate din populația noastră este cel puțin supraponderală sau cu diferite grade de obezitate, atrage atenția acad. Maria Dorobanțu, Președinte de Onoare al Societății Române de Hipertensiune.

 

Pentru a ține tensiunea arterială sub control este esențial să avem un stil de viață prin care să prevenim stresul și obezitatea și să ținem cont că inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

Oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială, respectând câteva reguli simple:

Verificați-vă tensiunea în fiecare lună și mergeți la medic, dacă observați schimbări!

• Adoptați un stil de viată activ! Cel puțin 30 minute de exerciții efectuate zilnic vă pot ajuta să scădeți în greutate și să reduceți presiunea arterială.

• Beți cel puțin 2-2,5 litri de apă pe zi și adoptați o dietă bogată în legume și fructe de sezon.

• Reduceți grăsimile monosaturate și alimentele ultraprocesate (în special de tip fast-food) din alimentație.

• Reduceți conținutul de sare în dietă, limitați consumul de alcool și eliminați fumatul!

• Nu întrerupeți tratamentul prescris! Hipertensiunea arterială este o boală cronică, iar tratamentul trebuie administrat toată viața.

Detalii despre HTA, abordare terapeutică și sfaturi pentru un stil de viață echilibrat sunt disponibile pe site-ul campaniei Măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!, proiect derulat cu sprijinul Servier România: www.pentrucaasaspuneu.ro

 

Medicii cardiologi spun că ar trebui să tindem cu toții către valorile ideale ale tensiunii arteriale: 120 cu 80 mmHg. Cu cât mai mult valorile depășesc 140 cu 90 mmHg pentru mai mult timp, cu atât consecințele nefaste se pot acumula și pot duce la apariția unor complicații, fie cronice, fie acute.

Gestionarea eficientă, pe termen mediu și lung a unor afecțiuni majore, precum bolile cardiovasculare, necesită însă și o resursă umană corespunzătoare, repartizată optim la nivel național, dar semnalele de alarmă trase de numeroase spitale, în ultimul an, arată că doar marile centre universitare dispun de suficienți specialiști.

În plus, medicii tineri continuă să plece în străinătate, chiar dacă  salariile au crescut, pentru că celor foarte bine pregătiți li se pare nedreaptă salarizarea egală pentru toți medicii, fără a ține seama de performanțele fiecăruia.

Pe de altă parte, cei care s-au remarcat în timpul studiilor își doresc să facă cercetare fundamentală în medicină, iar la noi, fondurile alocate cercetării sunt aproape inexistente.

Acestor argumente li se adaugă lipsa de respect a societății față de profesia de medic, accentuată de exemplele negative care din păcate există, deși în România există și un număr imens de medici care pot fi exemple pozitive în luptă cu boala, cu moartea dar care, din păcate, sunt adesea ignorate.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*