Știi și câștigi sănătate: Măsoară-ți corect tensiunea arterială!

17 august 2021 | 0 comentarii |

Tensiunea arteriala (TA) reprezintă presiunea exercitată de coloana de sânge asupra peretelui vascular, în special asupra tunicii interne (endoteliul) în timpul contracției și relaxării ritmice a inimii. Un stetoscop, o manșetă și o pompiță erau folosite pentru masurarea tensiunii arteriale, în urmă cu 20-30 de ani, dar acum, aparatele digitale cu senzori si display au înlocuit aparatele vechi.

Măsurarea tensiunii arteriale face parte din orice control medical de rutină. Este indicat ca medicul de familie să-ți măsoare tensiunea arterială cel puțin o dată la doi ani, începând cu vârsta de 18 ani.

Dacă ai peste 40 ani sau ești în grupa de vârstă 18–39 ani cu un risc ridicat de hipertensiune arterială, e bine să-ți măsori tensiunea arterială în fiecare an. Chiar și pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani se recomandă ca tensiunea arterială sa fie măsurată în cadrul controalelor anuale.

Medicul de familie îți va recomanda probabil măsuratori mai frecvente dacă ai fost deja diagnosticat cu hipertensiune arterială sau ai alți factori de risc pentru afecțiuni cardiovasculare.

 

Diagnosticul de hipertensiune arterială (HTA) este stabilit de medic, pe baza rezultatelor măsurătorilor tensiunii arteriale (TA). Dacă ai fost deja diagnosticat cu HTA, medicul îți va recomanda să-ți măsori regulat TA acasă. Pentru monitorizarea corectă a tensiunii arteriale la domiciliu se vor efectua două măsurători dimineaţa la trezire şi două seara, la culcare, la distanță de 1-3 minute. Valorile astfel obţinute se vor nota într-un tabel pe care-l poți trimite prin e-mail medicului tău sau i-l poți arăta atunci când te prezinți la control.

Ca să-ți faci măsurătorile corect este bine să înțelegi că valorile tensiunii arteriale variază de la un moment la altul și sunt influențate de poziția corpului, de respirație, starea emoțională/stres, practicarea mișcării fizice și de somn.

TA are cel mai mic nivel atunci când dormi și crește când ești agitat, stresat sau când faci mișcare. Aceste creșteri temporare sunt normale și nu reprezintă motiv de îngrijorare, însă pot afecta acuratețea rezultatului măsurătorilor.

Nu intrați în panică și nu vă alarmați imediat dacă înregistrați o valoare mai mare ca urmare a unei măsuratori. Repetați măsurătoarea de câteva ori pe parcursul a 5 minute, iar dacă valorile ridicate se mențin, solicitați ajutorul personalului medical specializat.

 

Măsurarea corectă a tensiunii arteriale

Atunci când îți măsori singur tensiunea arterială trebuie să ai grijă să folosești un aparat validat. Deși cea mai fidelă măsurătoare a tensiunii arteriale o furnizează tensiometrele clasice, tensiometrele electronice (preferabil cele cu manşeta montată la braţ) pe care le puteți achiziționa din farmacii pot oferi informații utile despre tensiunea arterială, chiar dacă pot avea unele limitări. Monitorizarea la domiciliu a valorilor tensiunii arteriale este importantă pe de o parte pentru a exclude „hipertensiunea de halat alb” (apare din cauza stării emoționale a pacientului în cabinetul medical), iar pe de alta pentru a se putea descoperi hipertensiunea arterială „mascată”, adică a situației în care tensiunea arterială (TA) este normală în cabinet, însă, în restul timpului, este crescută, precum și pentru a urmări efectul tratamentului medicamentos sau al schimbării modului de viață.

De asemenea, este bine să știi că modul în care te pregătești, poziția brațului și alți factori pot influența rezultatul măsurătorilor în proporție de 10% sau chiar mai mult, susțin experții de la Harvard Medical School. Această modificare a rezultatului este importantă, întrucât poate duce la erori de diagnostic și, prin urmare, și de tratament.

Dispozitivul de măsurare a tensiunii arteriale afișează două valori în mmHg (mm coloană de mercur) ex. 138/89, cele două numere fiind poziționate unul sub altul. Primul număr reprezintă tensiunea sistolică, adică nivelul presiunii în artere atunci când inima se contractă și pompează sânge. Cel de-al doilea număr este tensiunea distolică și reprezintă nivelul presiunii în artere atunci când inima se relaxează și primește o nouă cantitate de sânge.

 

Reguli pentru măsurarea corectă a tensiunii arteriale

Când îți masori tensiunea arterială este extrem de important să înveți tehnica potrivită, de la medicul de familie sau medicul cardiolog care te monitorizează. De asemenea, roagă medicul să te ajute să alegi un tensiometru potrivit și sigur, astfel încât rezultatele să fie cât mai corecte și relevante. Principalele reguli de care trebuie să ții cont sunt:

* Nu consuma o băutură care conține cafeină și nu fuma cu 30 de minute înainte de testare;

* Stai liniștit timp de cinci minute înainte de a-ți măsura tensiunea;

* Temperatura din cameră trebuie să fie confortabilă;

* Mergi la toaletă înainte de măsurarea tensiunii arteriale;

* Nu folosi substanţe sau medicamente care pot creşte tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături în nas contra răcelii etc);

* Nu folosi haine strânse pe braţ/antebraţ și îndepărtează cămașa pe timpul măsurătorii, astfel încât brațul la care se face măsurătoarea să nu fie strâns;

* Nu vorbi înainte și/sau în timpul măsurătorii și nu mișca degetele, mâna sau brațul;

 

Cum procedezi când îți măsori tensiunea arterială

* În timpul măsurătorii, stai așezat pe scaun, cu picioarele pe podea și brațul sprijinit pe o masă, astfel încât cotul să fie aproximativ la nivelul inimii;

* Partea gonflabilă a manșetei tensiometrului ar trebui să acopere cel putin 80% din braț, iar manșeta să fie pusă direct pe piele. Pozitionează manșeta la 2 cm deasupra plicii cotului;

* Iniţial se va măsura tensiunea la ambele braţe pentru a se identifica braţul la care tensiunea este cea mai mare. Ulterior, tensiunea se va măsura la braţul cu valoarea cea mai mare;

* Pentru monitorizarea corectă a tensiunii arteriale (control TA la domiciliu) se vor efectua două măsurători dimineaţa la trezire şi două seara, la culcare, la distanță de 1-3 minute între ele. În cazul în care există o diferență de 5 milimetri coloană de mercur (mmHg) sau mai mult între cele doua rezultate, fă o a treia măsuratoare.

* Valorile astfel obţinute se vor nota într-un tabel pe care i-l poți trimite prin e-mail medicului de familie sau cardiologului care te are în evidență sau i-l poți arăta atunci când te prezinți la control.

Există și situații în care poți adapta regulile de mai sus. De exemplu, dacă te simți ametit când te trezești dimineața sau atunci când te ridici brusc, ar trebui să faci două măsurători: una cât timp stai întins în pat și a doua, imediat ce te-ai ridicat, stând  în picioare, pentru a vedea dacă valorile se schimbă la trecerea de la o poziție la alta.

Află de la cu medic cum să faci aceste măsuratori și care este valoarea TA care semnifică ceva în neregulă.

 

Stabilirea diagnosticului

Deși este cunoscut faptul că hipertensiunea arterială (HTA) este un factor de risc de temut pentru bolile cardiovasculare, aceasta poate rămâne nediagnosticată mulți ani, dacă nu mergi la medic pentru evaluarea anuală de rutină, deoarece această afecțiune este adesea asimptomatică. Dacă ai o tensiune arterială peste 140/90 mmHg înseamnă că ai hipertensiune arterială care, netratată, poate conduce la complicații serioase, precum infarct de miocard, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă, boală renală sau chiar moarte subită.

Al 7-lea raport al Comitetului National (American) de Prevenire, Depistare, Evaluare si Tratament (JNC VII) al bolilor cardiovasculare a recomandat recent definirea presiunii arteriale normale ca presiune arteriala 135/85 mmHg.

Având în vedere fluctuațiile tensiunii arteriale pe parcursul zilei, medicul rareori stabilește diagnosticul de hipertensiune arterială pe baza unei singure măsurători. De obicei, este nevoie de cel puțin două măsurători, efectuate la un interval de câteva săptămâni. Fac exceptie de la această regulă cazurile în care medicul observă că tensiunea arterială este foarte mare, peste 180/110 mm Hg. În general, o tensiune arterială atât de ridicată necesită tratament imediat.

De asemenea, se recomandă măsurarea tensiunii arteriale la ambele brațe, cel puțin o dată, deoarece valorile înregistrate într-un singur braț (de obicei dreaptul) pot fi mai mari decât în celălalt braț. Un studiu publicat în American Journal of Medicine în 2014 a evidențiat diferențe considerabile, de aproximativ 5 mmHg, între valorile tensiunii arteriale de la un braț la altul, fapt care poate conduce la stabilirea unui diagnostic greșit.

 

Când te îngrijorezi

În general, când tensiometrul arată valori între 160/100 mm Hg și 179/109 mm Hg, se recomandă o nouă măsuratoare, după doua săptămâni, în timp ce tensiunile între 140/90 mm Hg și 159/99 mm Hg trebuie repetate la patru săptămâni.

Persoanele cu valori între 120/80 mm Hg și 139/89 mm Hg ar trebui să repete măsurătoarea în termen de patru până la șase luni, iar persoanele cu valori mai mici de 120/80 mm Hg, ar trebui să-și măsoare tensiunea arterială cel puțin o dată pe an.

Când ești diagnosticat cu HTA, chiar dacă ai învățat să-ți măsorii tensiunea corect, iar majoritatea valorilor înregistrate cu ajutorul tensiometrului personal sunt în limite normale, mergi periodic la cardiolog, pentru verificarea și ajustarea schemei terapeutice, iar cel puțin o dată la 6 luni montează-ți un aparat (Holter TA) pentru monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale, acesta furnizând cele mai precise informații în ceea ce privește profilul tensional, tensiunea arterială medie pe 24 ore, tensiunea arterială nocturnă s.a.m.d.

 

(Surse: health.harvard.edu; heartfoundation.org.au; cardioportal.ro)

 

* Informațiile din acest articol au caracter informativ și nu înlocuiesc consultul medical sau recomandările medicului specialist. 

 


Adaugati un comentariu


 

*