Măsoară-ți tensiunea arterială, respectă tratamentul prescris și vei scăpa de urmările hipertensiunii arteriale

18 mai 2022 | 0 comentarii |

Aproape jumătate dintre adullții din România au hipertensiune arterială, iar anual, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale acestei afecțiuni. 

 

Hipertensiunea arterială (HTA) continuă să fie principala cauză (62%) de mortalitate prin boli cardiovasculare din România, determinând cele mai multe decese din țara noastră (57%). Supranumită „ucigașul tăcut”, hipertensiunea arterială se instalează de cele mai multe ori fără simptome, evoluează în tăcere și duce la insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, infarct de miocard, insuficiență renală, etc.

În fiecare an, 30.000 de români mor din cauza urmărilor severe ale HTA. Aproape jumătate (45%) dintre adulți au hipertensiune arterială, dar peste 20%, nu știu că au valori tensionale crescute, nu se tratează și pot să aibă complicații ale acesteia.

La vârste tinere, între 18 și 24 de ani aproximativ 1 din 7 persoane suferă de hipertensiune arterială, iar la vârste între 25 și 34 de ani avem de-a face cu o persoană din 5 afectate.

Între 35 și 44 de ani sunt deja 1 din 3 persoane afectate, iar între 45 și 54 de ani, aproape jumătate din populație suferă de HTA. Acestea sunt cifre îngrijorătoare care demonstrează ca hipertensiunea arterială este o problemă majoră de sănătate publică în România.

 

Dr Bogdan Alexandru Popescu

De Ziua Internațională de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, în cadrul campaniei de informare „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” derulată de Societatea Română de Cardiologie (SRC), medicii cardiologi atrag atenția asupra unor convingeri greșite care zădărnicesc eforturile de reducere a mortalității și invalidității prin boli cardiovasculare. „Deși, practic, toți românii au auzit de hipertensiune, vedem într-un studiu recent că un procent semnificativ ignoră și nu respectă aspecte esențiale pentru menținerea sub control a valorilor tensionale: măsurarea periodică a tensiunii arteriale chiar și în absența unor semne sau simptome, urmarea întocmai a tratamentului prescris. Astfel, sunt adesea  zădărnicite eforturile de prevenire a urmărilor cardiovasculare fatale sau invalidante ale hipertensiunii arteriale,” atrage atenția prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, Președintele Societății Române de Cardiologie. 

Medicul cardilog subliniază că „analiza SEPHAR III din 2016 arăta că doar o treime dintre români aveau valorile tensionale optim controlate. Doar o parte din pacienții hipertensivi urmează tratament, aproximativ 70-75%. Dintre cei care urmează tratament doar un procent mic este corect controlat, adică tratamentul își atinge ținta iar valorile tensiunii sunt în limitele dorite”.

 

În cadrul unei analize cantitative din 2021 vizând atitudinea față de hipertensiunea arterială, 31% dintre românii între 56 și 70 de ani consideră că medicația antihipertensivă poate fi oprită odată ce valorile tensionale revin la normal, iar 15% că hipertensiunea este o boală cu care poți trăi chiar dacă nu o tratezi. Un procent mai mic decât în 2019 (78% vs 83%) cunoaște faptul că în cazul hipertensiunii tratamentul medicamentos se urmează toată viața. La fel de îngrijorător este și faptul că dintre intervievați niciunul nu a mai ales faptul că hipertensiunea arterială poate să nu prezinte simptome.

Obiectivul medicației antihipertensive este să aducă la un nivel țintă „normal” tensiunea arterială. În caz contrar inima, vasele de sânge și celelalte organe suferă, iar în timp efectele sunt ireversibile. Faptul că tratamentul antihipertensiv și-a atins obiectivul, deci valorile tensionale sunt sub control, este un lucru foarte bun si nicidecum un motiv ca medicația să fie întreruptă. Efectul unei întreruperi bruște poate fi chiar periculos, acesta fiind momentul când se pot produc cele mai multe evenimente cerebrale hemoragice”, avertizează dr. Bogdan Alexandru Popescu.

 

Prin campania de informare asupra hipertensiunii arteriale „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!”, Societatea Română de Cardiologie a constatat că, în continuare, publicul dorește să știe cum să își controleze hipertensiunea arterială (56% din eșantionul intervievat, care sunt cauzele (50%) și simptomele afecțiunii (45%), astfel că vine în întâmpinarea nevoii de informare a românilor.

Credem în puterea comunicării medic-pacient pentru formarea unor comunități mai bine informate și, astfel, mai sănătoase. Este conceptul pe care se bazează și campania de informare asupra hipertensiunii arteriale derulată de către Societatea Română de Cardiologie din 2019. Eforturile noastre merg spre a duce mesajele de prevenție cât mai aproape de public, într-o manieră atractivă și convingătoare. Din 2020 îl avem alături, pentru a întări mesajele medicilor cardiologi, pe dl. Mircea Lucescu. Anul acesta ne bucurăm să colaborăm cu încă 5 personalități îndrăgite de public: Adrian Despot, Virgil Ianțu, Vizante, Ana Radu, Radu Gabriel. Măsoară-ți tensiunea arterială și sfătuiește-i și pe cei dragi să facă la fel. Ține legătura cu medicul tău și respectă întocmai ce ți-a recomandat. De ce? Pentru că așa spun eu!” – reamintește, în spiritul campaniei de informare, șef lucr. dr. Ana-Maria Vintilă, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

 

* „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” este un program diferit de comunicare, o abordare nouă în conștientizarea bolii, bazat în primul rând pe creșterea de comunități de oameni atenți la sănătatea lor și a celor dragi. Programul de informare se va desfășura în principal în mediul online – Facebook „Măsoară-ți tensiunea arterială” și www.PentruCăAșaSpunEu.ro, iar campania mizează pe legăturile profunde de familie prin care tinerii cu vârste între 25-40 sunt invitați să vorbească cu părinții lor despre riscurile acestei afecțiuni, să îi încurajeze să meargă la medic și să își măsoare tensiunea arterială. În copilărie, cei mari le spuneau mereu ce să facă, pentru binele lor. Acum este rândul lor să facă la fel pentru părinți. Vorbind într-o notă relaxată despre viața de zi cu zi și desfășurându-se în principal online, campania le amintește tuturor importanța măsurării tensiunii arteriale.  Campania „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” a Societății Române de Cardiologie este derulată din 2019 cu sprijinul Servier România.

 

* Controlul valorilor tensionale / țintele pentru pacienții sub tratament antihipertensiv

Majoritatea pacienților sub 65 de ani au ținta tensională pentru TA sistolică între 120 și 130 mmHg, în timp ce pacientul peste 65 de ani are o țintă tensională între 130 și 140 mmHg. În ceea ce privește tensiunea diastolică, aceasta ar trebui să se situeze undeva între 70 și 80 mmHg, indiferent de vârsta pacientului.

Controlul valorilor tensionale se menține optim printr-un regim de viață echilibrat și un tratament antihipertensiv stabilit de către medic potrivit profilului fiecărui pacient, în condițiile respectării întocmai a acestui tratament de către pacient și monitorizării regulate a valorilor tensionale, așa cum a recomandat medicul.

 

Cum se măsoară corect tensiunea arterială

ALEGEREA DISPOZITIVULUI: ghidurile recomandă folosirea unui tensiometru de braț și nu cel pentru încheietura mâinii. Măsurarea trebuie să se facă cât mai aproape de inimă, pentru o înregistrare corectă a valorilor tensionale.

 

PREGĂTIREA PENTRU MĂSURAREA TENSIUNII

· atmosferă liniştită, fără stress, cel puţin 5 min. înainte de măsurarea tensiunii arteriale

· cameră bine încălzită cu o temperatură potrivită

· nu consumaţi cafea şi nu fumaţi cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii

· nu folosiţi substanţe sau medicamente care pot creşte tensiunea arterială (antiinflamatoare, picături în nas contra răcelii)

· fără haine strânse pe braţ/antebraţ, ridicați manșeta cămășii sau îndepărtați cămașa pe timpul măsurătorii astfel încât brațul la care se face măsurătoarea să nu fie strâns de haine

· repaus cu cel puţin 5 minute anterior măsurătorii

· nu vorbiţi înainte şi/sau în timpul măsurătorii

· nu mișcați mâna, degetele și nu contractați mușchii brațului pe parcursul efectuării unei măsurători

· mergeți la toaletă înainte de măsurarea tensiunii arteriale

 

POSTURA

· aşezat, cu spatele bine sprijinit şi cu braţul sprijinit la nivelul inimii

· picioarele trebuie să atingă podeaua şi să nu fie încrucişate

· brațul este sprijinit pe masă și situat la nivelul inimii

· marginea inferioară a manșetei se va poziționa cu 2-3 cm mai sus de plica cotului

 

RECOMANDĂRI PENTRU MĂSURARE

· iniţial se va măsura tensiunea la ambele braţe pentru a se identifica dacă există diferențe între măsurători

· ulterior tensiunea se va măsura la braţul cu valoarea cea mai mare

· dispozitivul de automăsurare prezintă două valori în mmHG – mm coloană de mercur (ex. 138 si 89); valoarea mai mare se numește tensiune arterială sistolică și valoarea mai mică se numește tensiune arterială diastolică

· pentru monitorizarea tensiunii arteriale (control TA la domiciliu) se vor efectua două măsurători, la distanţă de 1-3 minute, dimineaţa la trezire, şi seara, la culcare

· valorile astfel obţinute să vor nota într-un tabel

· înainte de vizita la medic se recomandă măsurarea valorilor tensionale dimineața și seara, timp de 7 zile și notarea acestor valori într-un tabel.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*