Primul hub de sănătate mintală din țară a devenit operațional, la Institutul Socola

1 octombrie 2022 | 0 comentarii |

Evenimentul a avut oc cu prilejul „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, care s-au desfășurat în perioada 20 septembrie 1 octombrie, în cadrul cărora au fost abordate noi perspective în psihiatrie și s-au formulat propuneri concrete privind schimbarea viitorului psihiatriei românești.

 

Dr Cristina Elena Dobre

Timp de o săptămână, la Iași, medici din diferite specialități (psihiatrie, neurologie, medicină de familie), dar și psihologi, fizioterapeuți, asistenți medicali și asistenți sociali au participat la lucrările ediției din acest an a „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, când s-au marcat 117 ani de „istorie de educație medicală de calitate”, prin organizarea a trei manifestări științifice care s-au desfășurat la Palas Congress Hall și au fost transmise și online.

Evenimentul, devenit deja tradiție, a jucat un rol esențial în stabilirea viitorului psihiatriei românești. Cu această ocazie, la inițiativa managerului Institutului „Socola” și în urma dezbaterilor de vineri, 30 septembrie, cu managerii de spitale de psihiatrie din țară, au fost formulate propuneri concrete de schimbare a legii sănătății mintale.

Vorbim despre o lege care nu a mai fost modificată din anul 2002, o lege care, din punctul nostru de vedere, trebuie adaptată nevoilor societății contemporane. Modificările propuse vin în primul rând în sprijinul pacientului psihiatric, dar au avut în vedere și o serie de schimbări legate de funcționarea spitalelor de psihiatrie, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

A fost lansat, totodată, proiectul Accesabilitate și mobilitate în psihiatrie”, cel mai amplu proiect de creștere a accesibilității populației la serviciile medicale psihiatrice. Prin acest proiect, echipe mobile de specialiști, formate din medic psihiatru, psiholog, asistent medical, asistent social și medic rezident psihiatru, se vor deplasa, într-o primă fază, în toate comunele județului Iași, pentru a urmări evoluția pacienților aflați în evidențele Institutului, dar și pentru a oferi sprijin celor care nu au putut beneficia până acum de îndrumare și/sau tratament psihiatric. Este un proiect complex, dar care poate aduce beneficii majore pentru sănătatea populației din comunele județului Iași. În același timp, proiectul își propune să ofere o anumită siguranță pentru întreaga comunitate, ajutând la prevenirea unor incidente generate de lipsa tratamentului de specialitate sau de întreruperea acestuia. Ulterior, cu sprijinul ministerului Sănătății, dorim să extindem accesibilitatea la tratamentul psihiatric la nivelul populației din toate localitățile Regiunii de Nord-Est a României”, a subliniat dr. Cristina-Elena Dobre.

 

Tot vineri, la Institutul Socola din Iași a fost operaționalizat primul hub de promovare a sănătăţii mintale din România, care are ca scop principal oferirea unui cadru complex şi unitar dedicat promovării sănătăţii mintale, să disemineze în spaţiul medical, universitar şi în mass-media toate informaţiile legate de combaterea răspândirii concepţiilor, atitudinilor şi comportamentelor dăunătoare pentru sănătatea mintală.

Este primul hub din domeniul psihiatriei, care este demarat de singurul institut de psihiatrie din ţară. Iniţiat ca for metodologic pentru Regiunea de Nord Est. Ne dorim, astfel, să promovăm sănătatea mintală. Trebuie să luăm în calcul faptul că tulburările mintale au un impact major în sănătatea publică. De aceea, prioritatea noastră este de a transmite celor din jur că au un sprijin, noi deţinem tot ceea ce este necesar în acordarea de servicii de sănătate, avem toată resursa materială şi umană atât la nivelul Regiunii de Nord Est, cât şi pentru restul ţării”, menționează managerul unității medicale ieșene.

 

Tot prin intermediul acestui hub, Institutul de Psihiatrie Socola vrea să promoveze un model de conduită şi de viaţă sănătoase, care să contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor psihice.

Hub-ul este un loc, un spaţiu fizic şi virtual, pentru toţi cei care au ceva de spus în lumea psihiatriei. Se adresează şi studenţilor, medicilor rezidenţi, specialiştilor şi medicilor primari şi, în egală măsură, acelor colegi care ne ajută în actul terapeutic. Mă refer la psihologi, kinetoterapeuţi. De ce un hub? Pacientul privit cu empatie şi compasiune de cei din jurul său şi de întreaga societate. În schimb, însă, pacientul psihiatric este blamat, stigmatizat, iar uneori nici măcar în propria familie nu găseşte înţelegere şi alinare. De aceea am decis înfiinţarea unui loc în care specialiştii pot ţine legătura şi cu familiile şi cu pacienţii, şi ei între ei, pentru descoperirea acelor terapii de succes care vor permite ulterior reîncadrarea în societate, revenirea în societate a pacientului psihiatric”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

 

Manifestările de la Iași au debutat cu Școala de Vară – „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”, ediția a-VI-a (perioada 26 – 27 septembrie), și au continuat cu temele Cursului preconferință „Sănătatea mintală și echipa terapeutică” (28 septembrie).

Conferința Națională „Tradiția în progresul învățământului și cercetării”,punctul central al manifestărilor Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iași”, a avut loc în perioada 29 septembrie-1 octombrie și s-a desfășurat la Palas Congress Hall. În deschiderea evenimentului a fost lansată cartea Socola – Destinul șoimului hoinar, scrisă de prof. dr. Călin Scripcaru, fost manager al Institutului și unul dintre finii cunoscători ai istoriei acestei unități medicale cu tradiție.

Aproximatov 100 de lectori din țară și din străinătate au dezbătur, pe parcursul celor trei zile, teme novatoare privind abordarea holistică a pacientului, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și cu un impact major în ceea ce privește reintegrarea socială.

 

Între lectorii care au conferențiat la eveniment s-au numărat prof. dr. Michael Davidson (SUA), prof.dr. Ion Coșciug (R. Moldova), prof.dr. Valentin Oprea (R. Moldova), dr. Claudia Antal-Calciu (Marea Britanie), acad. prof. dr. Vasile Chiriță (Iași), prof.dr. Adela Magdalena Ciobanu (București), prof.dr. Mirela Manea (București), acad. prof. dr. Sorin Riga (București), prof.dr. Ioana Micluția (Cluj), prof.dr. Sebastian Cozma (Iași), prof.dr. Elena Toader (Iași), prof.dr. Cristinel Ștefănescu (Iași), conf.dr. Anton Knieling (Iași), conf.dr. Ionuț Nistor (Iași).

Principalele teme dezbătute s-au concentrat pe „Trecerea de la normalitate, anormalitate, boală psihică”, „Psihogeneza, traumatismul psihic, stresul și viața psihică – profilaxie și combatere”, „Managementul conflictului”, „Aspecte speciale ale igienei mintale”, „Psihoigiena bolilor somatice”, „Profilaxia comportamentului adictiv”, „Particularitățile recuperării psihiatrice” sau „Familia – primul promotor al igienei mintale prin decretarea sa ca primă instituție socială”.

* Evenimentul a fost organizat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, sub egida UMF „Grigore T. Popa” din Iași, alături de Academia Română și Colegiul Medicilor din România, cu susținerea Colegiului Psihologilor din România, a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a Colegiului Asistenților Sociali din România.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*