Eclipsa partiala de soare si efectele sale negative asupra sanatatii

Medicii avertizeaza ca in lipsa unor masuri necesare de prevedere, fenomenul astronomic care va avea loc azi poate avea repercursiuni grave asupra vederii, putand afecta si starea psihica.

 

eclipsaAstazi va avea loc un fenomen astronomic mai rar, care va putea fi urmarit si din Romania, in conditiile in care cerul va fi senin si va permite acest lucru. Este vorba de o eclipsa partiala de soare, care va fi vizibila si in Romania in intervalul 10.45-13.05, specialistii spunand ca nivelul maxim de vizibilitate va fi atins la ora 11.55. Acoperirea Soarelui de catre Luna o sa varieze intre 40 si 50 la suta, in functie de locul observatie, eclipsa fiind mai putin vizibila in partea de sud a tarii si mai usor de observat in nord, unde gradul de acoperire a soarelui va fi mai mare.

In Buzau, eclipsa va fi vizibila incepand cu ora 10.49, maximul de vizibilitate urmand a fi atins la ora 11.57, pentru ca la ora 13.06 sa se incheie. Potrivit specialistilor in astronomie gradul de acoperire a soarelui la ora de vizibilitate maxima va fi in cazul Buzaului de 44,3 la suta.

Nu doar astronomii au facut recomandari populatiei cu referire la eclipsa ci si medicii, acestia avertizand ca fenomenul poate avea unele repercursiuni negative asupra sanatatii fizice si psihice, unul dintre cele mai grave efecte nedorite fiind afectarea vederii, care se va acutiza in timp, putandu-se ajunge chiar si la orbire.

 

dr. monica-pop

Dr. Monica Pop

In privinta acestui risc, medicul oftalmolog Monica Pop, directorul Spitalului Clinic de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, a tras public un semnal de alarma, avertizandu-i pe toti cei care doresc sa admire eclipsa sa nu faca acest lucru daca au la dispozitie un echipament sigur de protectie a ochilor. Sfatul medicului specialist pentru romani este sa nu priveasca direct catre soare pe timpul eclipsei, chiar daca se vor uita prin cioburi de sticla afumate, lentile afumate, radiografii, masti de sudura sau ochelari de soare. In ciuda legendelor, niciunul din aceste accesorii nu protejeaza ochii, Monica Pop atragand atentia ca in acest moment nu exista niciun mijloc de protectie a ochilor pentru a admira eclipsa, cu exceptia ochelarilor speciali produsi in 1999, cand a avut loc o alta eclipsa totala de soare, in luna august. Doar cei care mai au acei ochelari pot privi fara niciun risc eclipsa partiala de azi, pe ceilalti, medicul oftalmolog sfatuindu-i ca cel mai bine ar fi sa priveasca eclipsa la televizor. Aceasta, pentru ca razele soarelui sunt foarte periculoase pentru ochi in timpul eclipsei, putand produce arsuri retiniene ireversibile, urmate de scaderea importanta a vederii. Medicul mai avertizeaza ca in prezent, nici o metoda medicala sau chirurgicala cunoscuta nu poate vindeca asemenea leziuni.

 

eclipsaTotodata, fenomenul la care vom asista azi poate provoca si anumite tulburari ale hemostazei echilibrului, modificari in circulatia sangvina, hipertensiune arteriala si atacuri de panica, mai ales in cazul persoanelor cu anumite afectiuni. Riscurile sunt insa mult mai reduse decat in cazul unei eclipse totale de soare, in cazul de fata fiind vorba doar de o eclipsa partiala.

Efectele fenomenului pot fi resimtite mai intens pe plan psihic, specialistii spunand ca in cazul persoanelor care sufera de depresie poate aparea o acutizare a cestei stari, pe fondul unei slabiciuni generale a starii psihice si a organismului, din punct de vedere fizic. Influentele eclipsei asupra starii psihice se datoreaza mai ales ideilor preconcepute si temerilor pe care oamenii si le-au format despre acest fenomen perfect normal.

In acest context, psihologul Hanibal Dumitrascu a afirmat ca, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei partiale de Soare, oamenii ar trebui „sa creada mai putin in reprezentarile acestea colective conform carora eclipsa aduce cu ea razboaie, cutremure, calamitati de tip natural. Este doar o poveste, o mitologie si nu are, de cele mai multe ori, legatura cu realitatea, poate doar cu coincidentele”.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Imi este greu sa cred ca in timpul unei eclipse exista mai multa radiatie solara decat in mod obisnuit. Daca in schimb omul are probleme mentale si sta cu ochii in soare doua ore, cat tine eclipsa, desigur ca va avea ulterior unele probleme.
    Dr. Monica Pop vrea sa vanda ochelari speciali, dar din pacate nu se mai gasesc. Am prins mai multe eclipse de soare, m-am uitat la ele printr-n gesam afumat (nu findca as fi orbit ci pentru ca intensitatea luminii fiind mare nu mai vedeam ce se intampla).
    Deci sa nu mai fim creduli. Si in epoca de piatra, antichitate, feudalism au fost eclipse (sute) si deși pe atunci NU SE VINDEAU ochelari ”speciali” nu am auzit ca ar fi orbit cineva.

Adaugati un comentariu


 

*