Efectele poluării, conștientizate prin artă la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”

12 iunie 2024 | 0 comentarii |

UNitatea medicală a inaugurat miercuri, o pictură murală realizată de studenți de la UNArte, în cadrul unui proiect de conștientizare a efectelor nocive ale poluării asupra sănătății, derulat de institut, în parteneriat cu Biroul OMS România.

 

O imagine valoreaza mai mult decât zece mii de cuvinte”, este una dintre afirmațiile filosofului antic chinez Confucius, valabilă și astăzi. Iar o pictură murală care acoperă zidul unei clădiri a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, realizată de șase tinere studente la UNArte, după o idee a uneia dintre ele, confirmă încă o dată această afirmație și transmite, pe lângă mesajul stabilit printr-un proiect menit să ajute la conştientizarea efectelor nocive ale poluării asupra sănătăţii, speranță, frumusețe, curățenie, talent, liniște sufletească, echilibru…

Lucrarea a fost realizată de Theia Catrina Mirodot împreună cu colegele ei Delia Caragea, Alexandra Dumitrache, Irina Ionescu, Ana-Maria Mareș, Ingrid Moisă, cu sprijinul ZIDART – Street Art Festival și spune „o poveste puternică despre rezistență și speranță”.

 

„Proiectul a început ca o provocare lansată de către Institutul «Marius Nasta», cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei, când Universitatea Naţională de Arte a răspuns provocării noastre”, a declarat șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”, care a atras atenția că peste 9.000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu tuberculoză, în anul 2023, în România.

La concursul iniţiat de Institutul „Marius Nasta”, în colaborare cu Biroul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România şi Universitatea Naţională de Arte București (UNArte), s-au înscris 26 de tineri. Conceptul din spatele picturii murale propusă în cadrul proiectului, de Theia Catrina Mirodot, studentă anul I, Departamentul Artă Murală, Facultatea de Arte Decorative și Design, a fost declarat câștigător, cu peste 3.900 de voturi.

 

La aflarea veştii, Theia a spus că  „proiectul propus inspiră privitorul cu speranţă şi vindecare” și, simbolic, fluturele, care și el suferă din cauza poluării, devine „pacientul ce suferă de tuberculoză şi care treptat se vindecă. Pentru a reda acest proces de vindecare am reprezentat vizual fluturele în două ipostaze. În prima, se află într-o bulă şi este protejat de medicul care îl ţine cu grijă în palme, iar în cea de-a doua ipostază fluturele este vindecat şi îşi ia zborul”, transmite UNArte.

Miercuri, la festivitatea de inaugurare a picturii murale, Theia a explicat că semnificaţia fluturelui care îşi ia zborul este aceea că tuberculoza se vindecă și chiar dacă „nu a fost uşor, a fost o experienţă foarte frumoasă, de neuitat. Fără cele cinci colege nu aş fi putut să realizez acest proiect mural”, a spus ea.

 

Pictura „vibrantă” care a înviorat fațada uneia dintre clădirile Institutului „Marius Nasta” a fost realizată cu o vopsea specială, care are calitatea de a purifica aerul, printr-o tehnologie inovatoare care transformă poluanţii din aer în compuşi inofensivi, au explicat inițiatorii proiectului. „Acest lucru face ca acest mural să fie mai mult decât o simplă pictură – este un pas spre un viitor mai sănătos”, a explicat Caroline Clarnival, reprezentanta OMS România.

„O pictură murală la Institutul Marius Nasta purifică aerul și aduce un mesaj puternic despre poluare. Realizată de studenți talentați, această operă de artă transformă aerul poluat într-unul mai sănătos pentru toată comunitatea”, au transmis reprezentanții UNArte.

 

Dr. Valeria Herdea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a transmis cu același prilej că, prin proiectul realizat, tinerele studente au oferit pacienţilor „încredere şi speranţa în vindecare” și a subiniat că „a ajuta un om să respire înseamnă, de fapt, a-l ajuta să aibă speranţa zilei de mâine, să se bucure de viaţă şi de frumuseţea ei”.

Proiectul de Artă Murală de la Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» nu este doar o pictură, ci un simbol al speranței. Ne inspiră să acționăm pentru un viitor mai bun, unde arta, sănătatea și un mediu curat se contopesc armonios, oferind o viață mai bună generațiilor viitoare”, au subliniat reprezentanții UNArte.

 

Prezentă la eveniment, prof. dr. Carmen Orban, consilier Cancelaria Prim-ministrului, a afirmat că educaţia, arta şi sănătatea sunt strâns legate, iar „toate aceste legături sunt doar în folosul oamenilor și al proiectelor frumoase”. „Rareori, lucrurile care se dezbat se şi traduc în realizări efective. Astăzi, nu are cum să nu aibă un efect această pictură rurală pentru că ne atrage atenţia asupra poluării şi asupra sănătăţii”, a mai spus dr. Orban.

Prof. dr. Florentina Furtunescu, prorector UMF „Carol Davila” din București, a afirmat că tuberculoza trebuie să rămână pe agenda publică, chiar dacă „nu pot să nu remarc că în domeniul tuberculozei s-au făcut progrese în ultimii trei-patru ani. Au fost niște proiecte cu rezultate absolut umitoare, avem o strategie, un cadru coordonat de acțiune până în anul 2030, avem instrumente de practică medicală, avem acces la tehnologii inovative”, a spus dr. Furtunescu, exprimându-și totodată bucuria că „celebrăm astăzi un lucru atât de frumos, un concurs pe o temă de mare actualitate”.

 

Reprezentanta OMS,Caroline Clarnival, a precizat că impactul acestei picturi murale se extinde dincolo de Institut, iar „luna aceasta puteți vedea lucrarea Theiei pe autobuze și panouri în București, Iași și Craiova. Aceste orașe, din păcate, se confruntă, de asemenea, cu niveluri ridicate de poluare și de incidență a tuberculozei. În urma unei donații recente, care acoperă nevoile României în materie de echipamente de diagnosticare a tuberculozei pentru un an, Biroul de țară al OMS în România își reafirmă angajamentul de a reduce povara tuberculozei. Un exemplu puternic al contribuției semnificative a artelor la sănătate și bunăstare!”.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Cosmin Paulescu, decanul Facultății de Arte Decorative și Design, coordonator anul I Artă Murală, a înmânat trei premii, celor trei proiecte căștigătoare ale competiției: Premiul I – Theia Catrina Mirodot, Premiul II – Camelia Bănică și Premiul III – Andrada Chiricuță.

Diplome de participare au fost acordate participanteleor la transpunerea proiectului câștigător.

 

Sursa foto: UNArte & OMS România

 


Adaugati un comentariu


 

*