Elevii a trei licee buzoiene merg la faza naționala a concursului „Ştiu și aplic – Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprind de pe băncile școlii!”

15 aprilie 2022 | 0 comentarii |

Liceul Tehnologic ,,Henri Coandă’’ a fost organizatorul etapei județene a celei de-a IX-a ediții a concursului național și s-a calificat în etapa națională la două dintre categorii.

 

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Buzău, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IȘJ) Buzău, a continuat și în anul şcolar 2021-2022 derularea Concursului Național „Ştiu și aplic – Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprind de pe băncile școlii!” (acţiune din Programul cadru al Inspecţiei Muncii pentru anul 2022), concurs care are ca obiectiv principal încurajarea și atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei numită Securitate şi sănătate în muncă, de promovare a securității și sănătății în muncă și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale, transmite ITM Buzău, printr-un comunicat.

În data de 9 aprilie 2022, cu sprijinul Liceului Tehnologic „Henri Coandă” Buzău, s-a desfășurat etapa judeţeană a concursului național Ştiu și aplic – Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprind de pe băncile școlii!, etapă la care au participat 5 unităţi şcolare formate din 22 de elevi şi 10 profesori coordonatori, reprezentând unităţi de învăţământ de pe raza judeţului Buzău, cu profil tehnic, profil teoretic și învățământ profesional cu durata de 3 ani. Echipele au fost formate din câte doi elevi şi un profesor coordonator.

 

Cecilia Manolescu

Faza județeană a concursului a cuprins două etape: etapa I – proba teoretică –„Ce știm despre securitate si sănătate în muncă?” – test individual pe calculator, cu un număr de 20 itemi, cu răspuns unic corect, pentru care timpul de rezolvare a fost de 30 de minute, şi etapa a II-a – probă practică contra cronometru – „Identifică riscurile, alege Echipamentul Individual de Protecţie necesar”, pentru care concurenții au avut la dispoziție 15 minute.

Cele cinci echipe câștigătoare ocupante ale locului I de la cele 5 secțiuni (teoretică – ciclu inferior şi superior, tehnologică – ciclu inferior şi superior şi învățământ profesional), s-au calificat la faza națională a Concursului „Ştiu și aplic – Securitatea și Sănătatea în Muncă se deprind de pe băncile școlii!”. Două dintre acestea sunt formate din elevi ai Liceului Tehnologic „Henri Coandă” Buzău, două din elevi ai Liceului Teoretic „Alexandru Marghiloman” Buzău şi o echipă din elevi ai Colegiului Economic Buzău”, a precizat Cecilia Manolescu, inspectorul șef al ITM Buzău, care a felicitat câștigătorii, participanții și organizatorii și le-a urat succes celor care s-au calificat la faza națională a concursului, care se va desfăşura în perioada 13-15 mai 2022, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

 

Concursul se adresează tuturor elevilor de liceu și școală profesională, indiferent de  filieră, profil sau  specializare, iar elevii participanți la cele două probe ale concursului, teoretică și practică, au demonstrat că nu este de glumit cu securitatea și sănătatea în muncă.

,,Educarea tinerilor în domeniul legislației muncii este o preocupare constantă în activitatea liceului nostru, aspect ce a putut fi observat în rezultatele obținute de elevi la aceste concursuri. Noi oferim pieței muncii meseriași buni și este foarte important ca aceștia să cunoască drepturile și obligațiile ce le revin conform Codului Muncii și să respecte regulile în domeniul securității și sănătății. Utilajele, aparatura sau roboții  tot mai performanți din domeniul mecanic, electromecanic, electric sau ingineria mediului, impun o atenție maximă și deprinderi specifice. La ultima ediție națională a concursului, echipa Liceului Tehnologic ,,Henri Coandă’’ a obținut locul I, fapt care ne-a bucurat foarte mult și ne-a oferit bucuria de a organiza ediția din acest an’’, a precizat  profesorul Mihaela Duca, coordanatorul competiției de la Buzău.

 

Printre obiectivele concursului se numără identificarea, stimularea și promovarea elevilor cu aptitudini creative și interes sporit pentru domeniul de studiu securitate și sănătate în muncă, implicarea sistemului educațional în promovarea domeniului securității și sănătății în muncă și conștientizarea factorilor de decizie la nivel local, regional și național. Concursul Național ,,Știu și aplic! Securitatea și sănătatea în muncă se deprind de pe băncile școlii!” a fost inclus în Calendarul Activităților Educative Naționale de Ministerul Educației Naționale încă din anul 2013  Activitățile de informare realizate prin intermediul concursului au fost implementate pe plan național la peste 3.000 de elevi din toată țara.

Liceul Tehnologic ,,Henri Coandă’’ Buzău a obținut premiul I la secțiunea pentru învățământul profesional, premiul I la secțiunea învățământ liceal tehnologic, ciclul superior al liceului și premiul al II–lea la secțiunea învățământ liceal tehnologic, ciclul inferior al liceului. „Competiția pune elevii în situația de a face față provocărilor și obstacolelor. Din pasiune se naște se și menține performanța. Iar concursurile sunt mijlocul prin care tinerii pot descoperi ce le place cel mai mult să facă, la ce se pricep cel mai bine și care este nivelul la care se află într-un moment dat”, subliniază reprezentanții unității de învățământ.

 

Rezultate Etapa Județeană

Secțiunea Teoretic Ciclu Superior: Premiul ILiceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” Buzău

Secțiunea Teoretic Ciclu Inferior:  Premiul ILiceul Teoretic „Alexandru Marghiloman” Buzău

Secțiunea Tehnic Ciclu Inferior: Premiul IColegiul Economic Buzău 

• Secțiunea Tehnic Ciclu Superior: Premiul I – Liceul Tehnologic „Henri Coandă ” Buzău

• Secțiunea Școala Profesională: Premiul I – Liceul Tehnologic „Henri Coandă” Buzău
 Felicitări elevilor participanții la etapa județeană, coordonatorilor și organizatoilor și succes elevilor care vor participa la etapa națională!

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*