Emoție și recunoștință la a 161-a aniversare a Prefecturii Buzău

2 aprilie 2025 | 0 comentarii |

Ziua Instituției Prefectului a fost marcată pentru prima dată la Buzău, în cadrul unui eveniment festiv care a marcat 161 de ani de la înființare a instituției și i-a omagiat pe foștii prefecți și subprefecți, între care și medicii Vasile Ion și Adrian Țibuc.

 

Zi plină de emoții pentru angajații Prefecturii Buzău, care , miercuri, 2 aprilie, au marcat pentru prima dată Ziua Instituției Prefectului, în cadru festiv, la Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, alături de foștii prefecți și subprefecți ai județului de după 1990, care au fost invitați de onoare.

Evenimentul, prin care s-a adus un omagiu celor care au condus Prefectura Buzău în cei 161 de ani de la înființare și până acum a debutat cu intonarea imnului României și un moment de reculegere în memoria celor trecuți în veșnicie.

De la 31 martie 1864 și până acum, județul Buzău a avut 95 de prefecți. Astăzi, cu ocazia Zilei Instituției Prefectului, marcată pentru prima dată la Buzău, îi avem ca invitați de onoare pe foștii prefecți și subprefecți ai județului de după 1990. Din păcate, 5 dintre ei – Vasile Ion, Alexandru Gabriel Balaban și Florin Nedelcu – prefecți, și Marian Sorin Gheorghe și Andrian Țibuc – subprefecți, nu mai sunt printre noi și aș vrea să păstrăm un moment de reculegere”, a precizat, în deschiderea evenimentului, prefectul în funcție, Liliana Sbîrnea.

 

Prefectul Liliana Sbîrnea a prezentat apoi istoria Instituției Prefectului și a amintit, în ordine cronologică, numele tuturor prefecților și subprefecților din ultimii 35 de ani.

După evenimentele din 1989, la conducerea Prefecturii Buzău s-au succedat 19 prefecți și 14 subprefecți. Primul prefect, numit inițial Primar al Județului, a fost Aurelian Radu, militar de carieră, care a fost prezent la evenimentul aniversar și și-a amintit de provocările cu care s-a confruntat în cele cinci luni de mandat în acele zile agitate din zorii democrației.

Credem cu tărie că locul și rolul Instituției Prefectului în trecutul, prezentul, dar mai ales în viitorul administrației publice românești a fost, este și va fi rămâne unul determinant pentru dezvoltarea, organizarea și alinierea administrației publice românești la principiile administrației publice moderne și un reper extrem de important în arhitectura administrativă a statului român! Suntem mândri că facem parte din personalul acestei instituții pe care o sărbătorm astăzi și ne simțim onorați cu toții, indiferent de echipă și perioada din istoricul instituției!”, a punctat prefectul.

 

Prefectul Liliana Sbîrnea și subprefectul Vasile Dobre au oferit demnitarilor prezenți la eveniment plachete omagiale, pentru activitatea desfășurată. „Vă mulțumesc tuturor pentru munca depusă, pentru timpul petrecut în folosul comunității, iar împreună cu domnul subprefect vă oferim un mic simbol, o plachetă în semn de recunoștință”, le-a transmis prefectul Liliana Sbîrnea.

Cei care au condus prefectura în ultimii 35 de ani au evocat amintiri din perioada mandatului, iar orchestra Liceului de Arte „Margareta Sterian” a întreținut atmosfera prin piese orchestrale bine alese.

La finalul manifestării, actualii și foștii șefi ai Prefecturii au imortalizat momentul acestei întâlniri de suflet printr-o fotografie de grup, în fața Centrului Brătianu.

Anul viitor, evenimentul dedicat Zilei Prefecturii va avea loc în noua sală de evenimente din sediul „Casei Albe”, aflată acum în reabilitare.

La marcarea momentului aniversar, alături de personalul Prefecturii au luat parte reprezentanți ai MAI din județ, ai Consiliului Județean Buzău și ai primăriilor municipiilor Buzău și Râmnicu Sărat.

 

Credit foto: Prefectura Buzau/Silvia Bunică

 


Adaugati un comentariu


 

*