Spitalul Județean de Urgență Buzău va colabora cu specialiști de la Spitalul Universitar Gazi din Ancara în domeniul Neurochirurgiei

6 iunie 2023 | 0 comentarii |

Primele intervenții neurochirurgicale se vor realiza la Buzău începând din această toamnă, împreună cu medicii turci, după ce noua secție de Neurochirurgie a SJU Buzău va fi înființată și dotată corespunzător, iar medicii și asistenții medicali se vor perfecționa în astfel de intervenții. 

 

Prin proiectul ,,Excelență în neurochirurgie cu program de studii științifice și cercetare în domeniu – Cooperare România -Turcia -Marea Britanie”, inițiat de Ștefan Giurcă, președintele Asociației Române din Țara Galilor, proiect care se va derula sub egida Academiei de Științe Medicale din România, Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău are o șansă uriașă de a înființa secția de Neurochirurgie și de a demara programul operator, chiar din această toamnă, cu ajutorul unor specialiști din Turcia, cu o vastă expertiență în neurochirurgie.

Astăzi, 6 iunie, a fost semnat Memorandumul de cooperare între Spitalul Județean de Urgență Buzău și Spitalul Universitar Gazi din Ankara.

Proiectul are ca obiectiv perfecționarea la cele mai înalte standarde a unor medici neurochirurgi din România, inclusiv supraspecializarea acestora, precum și dotarea cu aparatură și echipamente medicale de ultimă generație a unor spitale din Buzău, Argeș și Giurgiu, selectate pentru început în cadrul proiectului. Pe lângă efectuarea de intervenții chirurgicale neurochirurgicale complexe, prin același proiect va fi lansat la Academia Română de Științe Medicale, la propunerea părții turce, un program de studiu de cercetare româno-turc în domeniul neurochirurgiei.

 

Prima intervenție chirurgicală s-ar putea realiza în octombrie

 

Primii pași au fost făcuți astăzi, odată cu semnarea protocolului de colaborare, după care Spitalul Județean de Urgență Buzău a fost vizitat de o delegație turcă fomată din cinci medici de la Spitalul Universitar Gazi din Ankara și a fost semnat un protocol de cooperare între cele două unități medicale, estimându-se că în luna octombrie a acestui an, la Buzău vor fi ralizate primele intervenții chirurgicale în domeniul neurochirurgiei. Până atunci,

Sper să fie începutul de bun augur al unei colaborări extraordinare care va dura și chiar mi-aș dori ca luna octombrie 2023 să reprezinte un mare început, atât pentru noi, la SJU Buzău, cât și pentru celelalte spitale incluse în proiect, cu care se va colabora. Noi credem că porțile sănătății nu au granițe, iar vocația nobilă de medic în general și cea de medic neurochirurg în special, ca și dragostea față de oameni cu care Dumnezeu v-a înzestrat, domnilor doctori, snt singurele care contează și care fac posibil să redați speranța unor oameni, făcând adevărate minuni pentru sănătate și pentru viață”, a subliniat președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat după semnarea protocolului de coperare româno-turcă.

 

Perfecționarea personalului medical, esențială 

 

Speranța ca proiectul să aducă beneficii majore pacienților din România a fost exprimată și de Ștefan Giurcă, inițiatorul proiectului, care crede că nu întâmplător, primii pași s-au făcut „chiar în ziua Sfintei Treimi, când a fost semnat protocolul cu Spitalul Județean Giurgiu. Astăzi s-au pus bazele acestei colaborări în domeniul neurochirurgiei la Buzău și urmează Pitești. Am găsit aici o mare deschidere din partea domnului Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean, și a domnului Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean. Am fost plăcut impresionat de disponibilitatea de a dezvolta la Spitalul Județean Buzău o secție de Neurochirurgie, mai ales în colaborare cu experți străini în domeniu. În următoarele patru luni, medicii buzoieni se vor perfecționa inclusiv în Ankara, iar asistenții medicali cu care vor lucra vor fi pregătiți, de asemenea, atât la spitale din București cât și în Turcia. În acest timp, secția va fi organizată și dotată la cele mai înalte standarde, se vor obține toate avizele necesare, astfel încât, cel mai probabil în octombrie, la Buzău să poată fi realizate primele intervenții de neurochirurgie, de medicii români, împreună cu specialiști din spitalul din Ankara”,  a declarat Ștefan Giurcă, președintele Asociației Române din Țara Galilor, al cărui nume se leagă de multe alte proiecte umanitare.

 

Beneficii majore pentru pacienți 

 

Concretizarea proiectului „Excelență în neurochirurgie cu program de studii științifice și cercetare în domeniu – Cooperare România-Turcia-Marea Britanie” va însemna „accesul pacienților buzoieni la proceduri și tratamente neurochirurgicale de ultimă generație, schimb periodic de experiență de specialitate în domeniu între unitățile medicale deja selectate și cu alte unități medicale care vor adera la acest proiect ulterior, dezvoltarea platformei medicale (monitorizare, digitalizare și perfecționare a fiecărei unități medicale), promovarea la nivel academic, în România, a tehnicilor medicale de ultimă generație”.

Medicii turci, care în aceste zile vizitează unitățile medicale care fac parte din acest parteneriat, au spus că este nevoie de pregătire medicală, de specializarea asistentelor și a medicilor, și sunt încântați să ajute la perfecționarea acestora astfel încât să îmbunătească serviciile medicale oferite românilor.

„Suntem fericiți că suntem în România și că putem ajuta pacienții să aibă acces la serviciile medicale de calitate. De neurochirurgie este nevoie oriunde, iar pentru asta este nevoie de personal medical instruit. Noi, medicii neurochirurgi din Turcia, am ajuns la un anumit nivel și vrem să venim, prin rotație, să ajutăm spitalele din România să aibă competențe de înalt nivel în domeniu. Cooperarea va fi una de lungă durată și atât noi, cât și colegii români, vom lucra împreună și vom face schimb de experiență, pentru a oferi cele mai bune tratamente pacienților”, a declarat prof. dr. Duran Berker Cemil, Universitatea „Yüksek İhtisas” din Ankara, Facultatea de Medicină, Departamentul Neurochirurgie.

 

Perfecționarea personalului medical, la București și Ankara

 

Primele trei asistente au fost deja selectate și vor parcurge la un stagiu de pregătire în București, la Spitalul „Bagdasar Arseni” din București și la Spitalul Universitar de Urgență, apoi și la Spitalul Universitar din Ankara. Ulterior, vor urma aceeași pregătire alte asistente și doi medici din București, care au acceptat deja să profeseze în Spitalul Județean din Buzău și se vor angaja aici imediat ce vor fi deblocate cele două posturi scoase la concurs.

Este o bucurie pentru noi, ca SJU Buzău să facă parte din acest proiect amplu. Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea cadrelor medicale (medici si asistenți medicali) care vor merge la stagii de specializare. Ulterior, în momentul în care SJU Buzău va avea infrastructura necesară pentru a furniza și servicii de neurochirurgie, noi o să avem cadrele medicale deja instruite. Dorim să vă mulțumim că v-ați gândit să veniți la Buzău, vă vom prezenta secțiie ale spitalului, sălile de operație, care sunt în număr de opt. Dl. dr. Ovidiu Ungureanu este șeful secției de Chirurgie. Pentru început noi am creat un compartiment de neurochirurgie în cadrul secției de Chirurgie generală. Dl. dr. Răzvan Dedu este coordonator la Blocul Operator, dânsul se ocupă cu tot ce înseamnă coordonarea activității din acest sector (coordonarea asistentelor medicale, asigurarea echipamentelor medicale)”, a afirmat medicul chirurg Ștefania Manolescu, SJU Buzău.

 

Dezvoltarea Neurochirurgiei la Buzău, o necesitate vitală

 

Înființarea unei secții de Neurochirurgie la Buzău reprezintă o necesitate pentru buzoieni și pentru Spitalul Județean, în condițiile în care aici ajung victimele accidentelor rutiere, care au nevoie de intervenții în regim de urgență, în contextul în care pe DN 2 E85, care tranzitează județul, se petrec frecvent astfel de evenimente. În plus, județul are o popuție îmbătrânită, predispusă către accidente vasculare cerebrale (AVC) în cazul cărora este nevoie, de asemenea, de intervenție medicală rapidă.

Mi-am dorit ca în Spitalul Județean de Urgență Buzău să funcționeze un Compartiment de Neurochirurgie încă dinainte de pandemie. Ideea a prins contur la începutul acestui an, când am găsit disponibilitate la un medic neurochirurg de la Spitalul Floreasca din București, care a acceptat să ne ajute, prin colaborare. Numărul mare al pacienților care au nevoie de servicii de neurochirurgie impune acest lucru, mai ales în condițiile în care pe E85 se petrec poate cele mai multe accidente rutiere din țară. Iată că acum, prin acest proiect, putem spune că visul devine realitate. Ne apropiem cu pași repezi de concretizarea lui, am obținut avizul de funcționare de la Ministerul Sănătății, așa că suntem în linie dreaptă, spune managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, care a ținut să mulțumească autorităților române, turce și britanice pentru includerea SJU Buzău în acest proiect, iar președintelui CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu, pentru sprijinul acordat „în toate demersurile pe care le-am propus pentru ca buzoienii să poată beneficia de servicii medicale la cele mai înalte standarde de calitate”.

 

Vizita delegației turce la SJU Buzău, de bun augur 

 

Însoțiți de dr. Ștefania Manolescu, medic chirurg, medicul de origine turcă, Merve Oruç, care a asigurat traducerea, dr. Ovidiu Ungureanu – șeful secției Chirurgie Generală, dr. Răzvan Dedu – șeful Blocului Operator și as. Luminița Turcu – director de îngrijiri, medicii turci au vizitat secțiile NeurologieChirurgie GeneralăBloc OperatorA.T.I.Radiologie și imagistică medicală (CT, RMN).

Specialiștii Spitalului Universitar din Ankara s-au declaratat încântați de activitatea medicală și dotările realizate în infrastructură și aparatură medicală realizate în ultimii ani, prezentate de șefii secțiilor vizitate.

Din delegația turcă au făcut parte prof. dr. Duran Berker Cemil, MD, Departamentul de Neurochirurgie, prof. dr Ayhan Tekiner, MD, Departamentul de Neurochirurgie, prof. dr. Ahmet Memduh Kaymaz, MD, Departamentul de Neurochirurgie, prof. dr. Emrah Celtikci MD, profesor asociat, Departamentul de Neurochirurgie, prof.  dr. Halil Gokhan Demirkiran, Departamentul Ortopedie și Traumatologie.

 

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*