A fost lansat Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului

2 februarie 2023 | 0 comentarii |

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj Napoca au lansat Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului, un proiect menit să dezvolte un management inovativ, personalizat și multidisciplinar al pacienților oncologici.

 

Cercetarea este chemată să dea o mână de ajutor bolnavilor oncologici, iar instituții academice și unități medicale de stat și private și-au unit forțele și au format un consorțiu care va dezvolta metode de screening, diagnostic și tratament personalizat, pe bani europeni, accesați prin PNRR.

În contextul în care cancerul este o problemă de sănătate publică importantă, pe care se pune accent și în direcțiile de cercetare europene, proiectul „Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare”, ce va fi implementat de Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului (CNCC), a fost lansat marți, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București (UMFCD). Este primul de anvergură națională care implică în lupta cu această patologie expertiza din zona medicală publică și privată. ,,În cadrul competiției din PNRR pilonul 3, componenta C 9, s-a constituit un consorțiu care a aplicat în această competiție. Au fost 3 consorții și, din fericire pentru noi, consorțiul reprezentat de colegii care sunt alături de mine a fost câștigător”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMFCD, la conferința de lansare a CNCC.

 

Prof. dr. Viorel Jinga

Din acest an, România are o Lege-plan de combatare a cancerului, la care prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, medic primar ginecologie și chirurg oncolog în cadrul Institutului Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) și fost ministru al Sănătății, a fost unul dintre inițiatori.

Tot el va coordona și Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului, despre care profesorul Jinga a precizat că este rezultatul unei idei care a plecat de la „o discuție a mea cu domnul profesor Achimaș. Pe cine să luăm în consorțiu, cu cine să facem echipă… Cred că am realizat o echipă foarte bună, ne-am orientat bine spre parteneri profesioniști, astfel încât am ajuns la acest rezultat și cu astfel de acțiuni sperăm să creștem internaționalizarea cercetării în țara noastră, să păstrăm cercetătorii în grupele de cercetare și în institutele din țară, dar să aducem și de afară specialiști, astfel încât în timp să ajungem să găsim și metode de screening, de diagnostic, de tratament personalizat și mai ales de creșterea calității vieții pacienților cu cancer, a menționat profesorul Viorel Jinga.

 

Conf. dr. Diana Loreta Paun

Lansarea Centrului a avut loc în cadrul conferinței „Cercetarea poate elimina cancerul organizată de UMFCD București, la care au fost prezenți reprezentanții Consorțiului personalități ale lumii medicale și cadre didactice de prestigiu din UMFCD. iar cu acest prilej, conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial, Departamentul de Sănătate Publică, și-a exprimat convingerea că „acest centru este doar un prim pas către un demers mai larg care să ducă la îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și la reducerea decalajelor pe care România le are față de alte țări europene. Și este, totodată, un model de bune practici care poate fi multiplicat la nivel național.

Proiectul este unul de cercetare și a fost gândit astfel încât cetățeanul să simtă că vine în ajutorul lui. Cu alte cuvinte, contribuabilul să știe pentru ce dă banul. Nu este un proiect abstract, artă pentru artă, ci îndreptat către cetățean”, a explicat Achimaș-Cadariu.

 

Prof. Patriciu Achimaș-Cadariu

CNCDC își propune îmbunătăţirea managementului pacienţilor cu neoplasm, prin dezvoltarea unor programe bazate pe progresele din medicina personalizată, telemedicină, caracterizarea moleculară a tumorilor, sisteme imagistice şi inteligenţă artificială prin cercetare integrativă și dezvoltarea unei reţele de cercetare colaborativă.

Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a subliniat că în România, cancerul este a doua cauză de mortalitate și suferință între bolile cronice netransmisibile, iar țara noastră are și o demografie de care trebuie să ținem cont. Anii care urmează aduc în zona de risc generații foarte mari, de sute de mii de români care au nevoie de îngrijiri. Ce facem de fapt la acest centru? Creăm un instrument prin care să operaționalizăm planul de cancer. Construim un arhipelag, pentru că pe diverse insule mai mici sau mai mari de competență se află universități, institute, forme de IT, toate instrumentele care ne permit să evităm ceea ce putem evita, pentru a prelungi supraviețuirea sau a transforma această boală cancerul într-una cronică și pentru a îmbunătăți calitatea vieții”.

 

Următorul pas este construirea unei rețele de centre naționale și regionale de către fiecare dintre entitățile care fac parte din proiect, a mai spus Achimaș-Cadariu, subliniind că banii vin de la Comisia Europeană prin PNRR și trebuie să ținem cont de acest lucru. Avem un ajutor din partea Europei în acest moment, într-o situație foarte complicată pentru noi. Trebuie să depășim decalajele.

Proiectul a pornit de la 3 piloni importanți: prevenție, detecție precoce și diagnostic, a adăugat prof. dr. Simona Dima, UMF „Carol Davila”. Când vorbim de prevenție ne referim la cancerele care au o componentă infecțioasă: cele produse cu virusuri HPV, hepatitic B și C, și cu Epstein-Barr. Când vorbim de detecție precoce ne referim la dezvoltarea proiectelor de screening existente, adăugând noi elemente de inteligență artificială și noi biomarkeri”, a explicat prof. Dima, care a menționat că noile metode de diagnostic vor fi aplicate de echipe multisciplinare în care sunt incluși și specialiști în oncopediatrie, hematologie și transplant medular.

 

Rectorul UMFCD, prof. univ. dr. Viorel Jinga, a prezentat și recomandările pentru misiunea împotriva cancerului, între care: dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE pentru a identifica scorurile de risc (poligenic); sprijinirea dezvoltării și punerii în aplicare a unor strategii și politici eficiente de prevenire a cancerului în statele membre și în UE; optimizarea programelor de screening existente și dezvoltarea de noi abordări pentru screening și depistare precoce; promovarea și punerea în aplicare a abordărilor de medicină personalizată pentru toți pacienții cu cancer din Europa; dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE privind diagnosticarea precoce și tratamentul minim invaziv; dezvoltarea unui program de cercetare la nivelul UE și a unui sprijin politic pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și supraviețuitorilor de cancer, a membrilor familiilor și a îngrijitorilor, precum și a tuturor persoanelor cu un risc crescut de cancer; crearea unei rețele de infrastructuri cuprinzătoare în domeniul cancerului în cadrul tuturor statelor membre ale UE și pe teritoriul acestora, pentru a spori calitatea cercetării și a îngrijirii; cancerele la copii și cancerele la adolescenți și adulți tineri: vindecați mai mult și vindecați mai bine; accelerarea inovării și a implementării de noi tehnologii și crearea de laboratoare vii axate pe Oncologie pentru a învinge cancerul; transformarea culturii cancerului, comunicarea și consolidarea capacităților, etc.

 

Indicele European de Medicină Personalizatăplasează România pe penultimul loc, din 33, în ceea ce privește tratamentele inovatoare, având sub 50% din cele 27 de criterii prin care se evaluează o țară din punct de vedere al inovării. Accesul redus la tratamente inovatoare se traduce printr-o calitate mai redusă a vieții și la o speranță de viață redusă. Lipsa programelor de screening și diagnosticarea târzie sunt alte motive pentru care România nu reușește să scadă rata deceselor din cauze evitabile.

Centrul Național de Competență în domeniul Cancerului a fost operaționalizat din bani europeni, ca urmare a unui proiect inițiat de Institutul Oncologic „Bogdan Chricuță” din Cluj-Napoca (IOCN), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (UMFCD) și va fi implementat de un consorțiu din care mai fac parte Universitatea Politehnică din București (UPB), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMFGT) și Institutul National de Cercetare-Dezvoltare „Victor Babeș” din București (IVB), cărora li s-au alăturat șase companii private specializate în domeniul serviciilor medicale și IT: Centrul de Oncologie „Sf. Nectarie”, Kol Medical Media, Oncohelp TM, Oncomed, Netvibes și Medlife.

 

Proiectul a fost depus pe Componenta 9 din PNRR – Suport pentru Sectorul privat, Cercetare, Dezvoltare și Inovare și are o durată de implementare de 36 de luni.

La conferința de lansare a Centrului au mai fost prezenți prof. univ. dr. Adrian Curaj – fost ministru al Educației și Cercetării, prof. univ. dr. Mihail Eugen Hinescu – director Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale ,,Victor Babeș” București, prof. univ. dr. ing. Magda Adina Florea –  prorector Universitatea Politehnica din București, șef lucr. dr. Cătălin Vlad – manager Institutul Oncologic ,,Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, conf. dr. Michael Schenker, medic oncolog – președinte Comisia de Oncologie a Ministerului Sănătății și fondator al Centrului de Oncologie „Sf. Nectarie” din Craiova, psh. dr. Ramona Schenker – Centrul de Oncologie ,,Sf. Nectarie”, dr. Marius Geantă – Kol Medical Medica, prof. dr. Șerban Negru – Oncomed, dr. Dana Nagy – Oncohelp TM, conf. univ. dr. Alice Bălăceanu – Netvibes și prof. dr. Cristina Berteanu – Medlife. Online, a participat la eveniment și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – rector Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Grigore T. Popa” Iași (UMFGT).

 

Investigatorii și-au prezentat emele de cercetare:

* Prof. univ. Dr. Tudor E. Ciuleanu – CDI 1 – Creșterea capacității centrelor de oncologie prin implementarea componentelor EDA în cadrul RNCR (medicină personalizată, telemedicină, placa tumorală moleculară, sisteme de imagistică), pilotarea utilizării datelor multi-omice în cadrul IOCN CLUJ.

* CSI Dr. Simona Olimpia Dima – CDI 2 – De la măsuri de prevenire și depistare a cancerului la strategii personalizate centrate pe pacient pentru anumite tumori maligne la adulți și copii, printr-o mai bună înțelegere a factorilor determinanți ai bolii (Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, București).

* Prof. Dr. Michael Schenker – CDI 3 –  Dezvoltarea Rețelei Române de Cercetare a Cancerului (RNCR) – Universitatea Politehnica din București.

* Prof. Dr. Vladimir Poroch – CDI 4 – Intervenții pentru îmbunătățirea experienței de asistență medicală și a calității vieții pacienților care accesează servicii de oncologie și îngrijire paliativă (Universitatea de Medicina și Farmacie „Grigore T. Popa”, Iași)

* Prof. Dr. Eugen Hinescu – CDI 5 – Standardizarea etapelor și automatizarea procesului de diagnosticare precoce de precizie și de testare predictivă în cazul cancerului colorectal pentru a optimiza timpul până la rezultatul final (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Domeniul Patologiei și Științelor Biomedicale „Victor Babeș”, București).

 

Sursă foto: UMFCD

 


Adaugati un comentariu


 

*