Spitalul Județean de Urgență Buzău va avea un Compartiment de Neurochirurgie

28 februarie 2023 | 0 comentarii |

În ședința Consiliului Județean Buzău din 28 februarie s-a aprobat noul Regulament de organizare și funcționare a unității medicale, iar în structura organizatorică a fost inclus, în cadrul Secției de Chirurgie Generală, un Compartiment de Neurochirurgie, care va dispune de 5 paturi. 

 

Patru dintre proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi a Ședinței ordinare de marți, 28 februarie, a Consiliului Județean (CJ) Buzău, au vizat Spitalul Județean de Urgență (SJU), care funcționează în subordinea autorității publice județene din punct de vedere administrativ.

Principalele noutăți din noua Organigramă și statul de funcții, precum și din noul Regulament de organizare și funcționare a unității medicale se referă la înființarea Compartimentului de Neurochirurgie, un vis care a prins contur la începutul acestu an și care va deveni realitate odată cu obţinerea avizului Ministerului Sănătăţii, precum și la suplimentarea personalului pentru noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) care se estimează că va deveni funcțională în a doua jumătate a acestui an.

Conform noii organigrame, SJU Buzău funcționează cu 854 de paturi integrate în secțiile și compartimentele cu internare continuă și are în schema de personal 1.709 posturi, din care 4 reprezintă managementul unității medicale, iar 190 sunt vacante.

 

Ideea înființării unui Compartiment de Neurochirugie la SJU Buzău a prins contur la începutul acestui an, când conducerea unității medicale a reușit să convingă un neurochirug cu experiență, de la Spitalul de Urgență Floreasca din București, să vină să profeseze la Buzău, în baza unui contract de colaborare, și să evalueze șansele de a se realiza aici intervenții din sfera neurochirurgiei. Necesitatea existenței unui astfel de compartiment este evidentă, în contextul în care la SJU Buzău vin, în urgență, multe victime ale accidentelor rutiere, care au loc în special pe DN E85, și au nevoie de intervenții neurochirurgicale în urgență, dar care pentru asta trebuie transportate la Ploiești sau la București.

Managerul unității medicale, Claudiu Damian, a demarat demersurile pentru înființarea unui Compartiment de Neurochirurgie, astfel încât pacienții să poată fi operați la Buzău, câștingându-se astfel timp prețios în managementul cazurilor grave, cu efecte benefice, chiar vitale în anumite cazuri, pentru pacienți.

Deocamdată, medicul neurochirurg acordă pacienților doar consultații, în cadrul unui cabinet de specialitate, în cadrul Ambulatoriului intergrat al spitalului, dar aprobarea hotărârii CJ privind înființarea unui Compartiment de Neurochirurgie permite continuarea demersurilor necesare.

 

Claudiu Damian

Pentru a putea înființa un Compartiment de Neurochirurgie la Spitalul Județean, conducerea unității medicale, împreună cu medicul neurochirurg, au analizat posibilitățile logistice ale spitalului, au stabilit necesarul de echipamente necesare pentru Blocul operator și au demarat discuții cu încă doi specialiști de la București pentru a veni la Buzău și a face echipă cu medicul care deja profesează aici.

De la începutul lunii ianuarie avem un neurochirurg, în colaborare, iar pacienții care vin cu probleme de neurochirurgie beneficiază deja de consult și diagnostic. Pentru a putea funcționa însă cu un compartiment în cadrul Spitalului Județean, am decis să alocăm 5 paturi în cadrul secției de Chirurgie generală pentru Neurochirurgie. Avem nevie de cel puțin 2 medici care să profeseze în SJU Buzău ca titulari, care să efectueze intervențiile chirurgicale pe loc, și să oferim astfel pacienților o șansă în plus la viață și recuperare. Sperăm ca în luna martie, acest proiect să înceapă să prindă contur și până la jumătatea acestui an să devină funcțional. Am înaintat deja Consiliului Județean solicitarea de înființare a Compartimentului de Neurochirurgie, iar după ce obținem avizul Ministerului Sănătății, putem intra în sala de operații”, spune managerul unității medicale, Claudiu Damian.

 

Ministrul Sănătății a declarat într-o conferință de presă că are în vedere ca pacienții din toată țara să aibă acces cât mai facil și mai nediscriminatoriu la servicii de sănătate, iar dezvoltarea echilibrată la nivel întregii țări este o datorie a Ministerului Sănătății, indiferent cine este sau va fi ministru.

Referitor la rezolvarea problemelor pacienților cu AVC, care din cauza insuficienței centrelor specializate și a specialiștilor nu mai ajung să fie salvați, Alexandru Rafila a precizat că va încerca să rezolve problema cât de curând, având în vedere că al nivel național există „peste 40 de unități medicale care fac tromboliză, dar nu avem decât 5 unități care fac trombectomie vasculară (extrag cheagul) și nu sunt repartizate echilibrat la nivel teritorial. Timpul necesar pentru interveție este esențial, pentru că salvarea pacientului, recuperarea și evitarea complicațiilor sau chiar a decesului sunt condiționate de intervenția într-un interval de 2-3 maxim 4 ore, în funcție de situația fiecărui pacient”, a declarat ministrul, care a promis că se identifică soluții prin care se va extinde numărul specialităților care să practice acest gen de intervenții.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*