S-a inaugurat oficial Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife de la Iași

25 august 2022 | 0 comentarii |

La evenimentul Spitalului „Nicolae Oblu” de la Iași au participat, între alții, ambasadorul Suediei în România Therese Hyden, Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, Horia Pleş – președinte Societatea Română de Neurochirurgie, pacienți, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene şi ai mediului academic.

 

Dr Lucian Eva

A fost inaugurat, oficial, Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Nicoale Oblu” din Iași, unde în doar 3 săptămâni de când a fost pus în funcțiune, zeci de vieți au fost salvate fără bisturiu, cu cel mai performant aparat de acest tip din țară.

La conferința de presă organizată în Biblioteca spitalului, prof. dr. Lucian Eva, managerul unității medicale, a precizat că în cele „aproximativ trei săptămâni de când funcţionează laboratorul, s-au făcut circa 50 de iradieri la pacienți cu patologii diverse. Mai avem o listă de așteptare de aproximativ 40 de pacienți și solicitări zilnice de noi cazuri care doresc să beneficieze de această metodă de tratament. Noi ne-am propus ca până la sfârșitul anului să tratăm în jur de 350 de pacienți. Urmează să intrăm în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate, pentru ca aceste servicii să fie decontate. În România există un program național, prin care costurile acestui tip de radioterapie stereotactică sunt suportate de către Sistemul de Asigurări de Sănătate, iar pentru pacienții asigurați nu există costuri suplimentare. În fiecare zi facem cel puțin 3 intervenții chirurgicale cu acest tip de aparat. Până în momentul de față, rezultatele sunt foarte bune, am efectuat controale la pacienți la o lună de zile și se arată eficiența acestui tip de tratament. Vin pacienți din toată țara, am avut și din Republica Moldova și Ucraina”, a explicat medicul.

 

Prof. univ. dr. Lucian Eva, care este și neurochirug de excepție, a menționat că radiochirurgia stereotactică de tip Leksell Gamma Knife este de proveniență suedeză, este utilizată pentru a trata tumorile cerebrale, malformațiile arteriovenoase, nevralgia trigemenului, neuromul acustic și tremorurile și constituie „un alt instrument în mâna unui neurochirurg avizat. Este un tratament revoluționar care pentru pacienți poate însemna diferența între viață și moarte. Este una dintre cele mai sigure intervenții și una dintre cele mai eficiente îngrijiri a pacientului cu afecțiuni ale creierului. Practic, aproape toate leziunile care apar la nivelul creierului pot fi tratate cu acest tip de terapie. Nu este un panaceu universal, nu este de primă intenție în cazul unui pacient cu leziuni ale creierului, dar este un suport excepțional, care dă siguranță pacientului și medicului neurochirurg. Colegii noștri (din București -n.r.) utilizează această tehnologie de peste 10 ani și reușesc să trateze în jur de 500 de pacienți anual. Deci vedeți, câți pacienți ar putea beneficia de această tehnologie, de acest tip de tratament. Noi am propus ca la maximum de utilizare a tehnologiei să reușim să tratăm aproape 1000 de pacienți pe an. Cu ajutorul Gamma Knife pacienții se vor putea întoarce acasă alături de cei dragi, după intervenție, în aceeași zi”.

 

Primii pacienti tratati si dr Eva

Prima pacientă care a beneficiat de această tehnologie, în vârstă de 62 de ani, și-a amintit cu emoție de momentul în care când credea că „vine sfârșitul”, doctorul Eva i-a spus că problema sa „se rezolvă”, și apoi de revenirea la viața normală. „Aveam o problemă mai veche. Nu aveam echilibru, nu mai puteam să citesc, mă loveam de garduri. Domnul profesor Eva a folosit foarte bine această tehnică, reușind să facă din mine un om normal. Am întinerit cu 20 de ani. Mă înclin domnule profesor, nu am cuvinte să-mi exprim mulțumirea pentru ceea ce ați făcut pentru mine!” – a spus cu vocea tremurândă, Despina Lăpușneanu.

Petru Șuhan, un alt pacient care a avut probleme cu vederea, a mulțumit prof. dr. Lucian Eva și echipei sale pentru șansa pe care i-au oferit-o de a se vindeca „atât de repede, fără bisturiu”, la fel de emoținat. „Vedeam dublu. Mi-a revenit vederea și acum sunt la fel ca înainte. Am avut încredere în medici și am avut convingerea că Dumnezeu face mult prin mâna doctorilor. Acum sunt bine și nu pot spune decât Doamne ajută și mulțumesc!”.

Medicul le-a spus că el le mulțumește pentru că „ne-ați dat nouă ocazia, ca profesioniști, să vă ajutăm într-o situație critică a vieții domniilor voastre. Faptul că am reușit, împreună cu echipa, să vă oferim un zâmbet în plus, nu face decât să mă onoreze”, a subliniat dr. Lucian Eva, mulțumind tuturor pacienților, pentru încredere.

 

Dr Alexandru Rafila

În cadrul conferinței de presă, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a felicitat conducerea spitalului și întregul personal medical, dar a declarat că „dincolo de bucuria pe care o împărtășim odată cu inaugurarea acestui laborator, cred că trebuie să discutăm despre oameni și despre nevoile lor și despre modul în care noi ne comportăm cu oamenii. Aici în spital, dincolo de performanța managerială și organizatorică – vedeți că este un spital care arată cu totul și cu totul altfel decât alte spitale din România -, cred că este vorba despre o vocație a construcției și o vocație a comportamentului uman (care lipsește de foarte multe ori) și de încrederea în sistemul public în general și în sistemul sanitar în particular. De multe ori pacienții sunt tratați într-un mod distant, în timp ce ei au nevoie de foarte multă atenție, foarte multă empatie și foarte multă grijă, iar intervenția pe care au avut-o cei doi pacienți care au participat la conferință și care au beneficiat de intervenții medicale aici, la Spitalul Nicolae Oblu din Iași, certifică sentimentul pe care l-am avut când am intrat în acest spital, că este unul de calitate și dedicat pacienților și nevoilor lor care de multe ori sunt și de altă natură nu numai struct medicale”, a punctat ministrul Sănătății.

 

În opinia ministrului, pentru a se îmbunătăți sistemul de sănătate din România „trebuie să lucrăm foarte mult pe educarea oamenilor în general și a personalului medical în special, astfel încât să reușim să fim într-adevăr oameni, să politizăm mai puțin lucrurile”.

Rafila a făcut chiar o remarcă în acest sens, menționând că spitalul Nicolae Oblu, aflat în subordinea Consiliului Județean Iași, a fost început în timpul unei administrații, următoarea administrație l-a continuat și „este un exemplu de continuitate”, subliniind că este destinat servirii nu unui scop politic ci oamenilor din județ și din țară. „Dacă vom aborda în felul acesta lucrurile, pentru oameni, care în marea lor majoritate nu au opțiuni politice ci au nevoie de servicii medicale, datoria sistemului medical de a-i servi și de a încerca să rezolve problemele lor de sănătate va fi îndeplinită”, a mai spus Rafila, felicitând echipa managerială și întregul personal al spitalului, amintind că prima dată a văzut acest spital în 2002 și constată că „schimbarea este impresionantă. Iar această schimbare ne mai spune ceva: dacă avem buni manageri, oameni cu viziune, trebuie să-i sprijinim necondiționat, pentru că depinde foarte mult de astfel de oameni realizarea și mai ales continuarea unui proiect.

 

Felicitându-l încă o dată pe dr. Eva care vrea să dezvolte la Iași un Centru de excelență de neurochirurgie, ministrul a mai spus că a înțeles că „este nevoie de o rețea națională de astfel de centre, pe lângă marile centre universitare. Dacă vom reuși să facem acest lucru, în domeniul Neurochirurgiei, a Chirurgiei cardio-vasculare, Oncologiei în principalele centre universitare, unde există și resursă umană specializată de care este nevoie. Într-un orizont de 5-7 ani s-ar putea realiza o rețea de spitale regionale, a cărei construcție ar putea începe chiar de anul viitor. Sper să puteam să avem servicii medicale de bună calitate în spitalele din România, fără să uităm însă, pentru că discuția nu poate să fie centrată doar pe spitale, de  dezvoltarea unei rețele de servicii medicale ambulatorii foarte puternice, atât la nivelul medicinei primare cât și la nivelul centrelor specializate în medicina ambulatorie care trebuie să trateze marea majoritate a pacienților din România, bineînțeles, după stabilirea diagnosticului. Vă felicit domnule profesor, vă mulțumesc, vă admir și în primul rând vă respect așa cum și pacienții au spus mai devreme”, a spus ministrul Rafila în încheierea discursului său.

 

Prof dr Horia Ples

Prof. univ. dr. Horia Pleş, președintele Societății Române de Neurochirurgie (SRN), a apreciat că la Iași se află, la acest moment, „cel mai bine dotat Centru de Neurochirurgie din România” și chiar a spus că și-ar dori să lucreze „pentru un asemenea centru”, dar i-ar fi greu să facă naveta de la Timișoara.

Explicând succint istoria tehnologiei Gammma Knife, a amintit de neurochirurgul român Ladislau Steiner, care a plecat în Suedia, la Karolinska Institut, unde și-a adus contribuția la invenția Gamma Knife Surgery (GKS) – metoda de iradiere stereotaxică ce conţine 201 surse Gamma de iradiere care focusează leziunea intracerebrală, a prof. dr. Lars Leksell. După anul 1987, dr. Steiner și-a continuat activitatea ca profesor de neurochirurgie și radiologie și ca director al Centrului de Radiochirurgie Gamma Knife „Lars Leksell”, la Universitatea Virginia din Charlottesville (SUA) unde, până în 2010, a efectuat 15.000 de intervenţii GKS la pacienţi din 57 de ţări, inclusiv din România, iar pentru cei fără bani a folosit o donație de 1 milion de dolari de la un pacient înstărit pe care l-a salvat. A ajuns, la un moment dat, președintele Federației Mondiale de Gamma Knife, iar la vârsta de 90 de ani revine în Europa, la invitaţia profesorului Madjid Samii, la Institutul Internaţional de Neuroștiinţe (INI) din Hannovra, Germania, unde își petrece ultimii ani din viață ca profesor de neurochirurgie și șef al secţiei de radiochirurgie Gamma Knife.

Am fost foarte bucuros când acum 10 ani, la București, a fost montat primul Gamma Knife, în contextul în care sunt multe țări din Europa nu există o astfel de tehnologie”, a mai spus profesorul Pleș, care a sprijinit și proiectul de la Iași, exprimându-și convingerea că profesorul Eva va aduce aici și tehnologia Ciber Knife.

 

Therese Hyden

Prezentă la eveniment, E.S. Therese Hyden, ambasadorul Suediei în România, a felicitat conducerea unității medicale pentru realizările „excelente” și pentru Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife, amintind că este o tehnologie care oferă „cea mai sigură intervenție și cea mai eficientă îngrijire a pacienților cu afecțiuni ale creierului”, care se folosește și în Suedia cu succes.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, în subordinea căruia funcționează spitalul de neurochirurgie „Nicolae Oblu” a subliniat că din 2012 încoace, Consiliul Județean, indiferent de culoarea politică a celor care au condus instituția, a investit „în mod sistematic în ceea ce înseamnă astăzi acest exemplu de bună practică la nivel național, în ceea ce privește infrastructura medicală”, cu dr. Lucian Eva la „timonă”. Doar anul acesta, 37% din cei 100 de milioane de lei care reprezontă bugetul de dezvoltare al județului Iași, merg către unitățile medicale din subordine, „Nicolae Oblu” fiind și anul acesta în fruntea listei.

După conferința de presă, invitații au vizitat Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.

 

GALERIE FOTO

 


Adaugati un comentariu


 

*