Eroii pe care politicienii Romaniei nu ii vad

9 aprilie 2016 | 16 comentarii |

Cinci medici tineri au realizat, la Spitalul Colentina, o operatie pe creier in premiera pentru sistemul public de sanatate din Romania, demonstrand ca daca li se ofera conditii, pot face minuni.  

 

Adriana Badea,Laura Craciun, Lelia Iliescu,Ionut Gobej, Dorin BicaDr. Lelia Iliescu si dr. Adriana Badea – medici ATI, dr. Laura Craciun – medic neurolog, dr. Ionut Gobej si dr. Dorin Bica – medici  neurochirurgi.  O echipa de medici tineri care, in ziua in care unii dintre colegii lor protestau in fata Ministerului Sanatatii, pentru salarii si conditii mai bune de lucru in sistemul public de sanatate din Romania, reuseau sa protesteze, in felul lor, impotriva mortii. Ei au realizat, la Spitalul Colentina din Capitala, o operatie pe creier cu pacienta constienta, o premiera pentru sistemul public de sanatate. Cot la cot cu ei, o „armata” de asistenti medicali, infirmiere si tot personalul sectiilor de Terapie intensiva, Neurochirurgie si Bloc operator au contribuit la salvarea pacientei, in varsta de 48 de ani. In ultimii trei ani, aceasta a trecut pe la mai multe spitale, dar niciun medic nu s-a incumetat s-o opereze.

Neurochirurgii Ionut Gobej si Dorin Bica (care s-au pregatit in Franta unde timp de cinci ani au facut astfel de operatii), neurologul Laura Craciun si doua doctorite ATI pricepute si ambitioase au acceptat insa provocarea si au reusit sa demonstreze ca „se poate”. Au demonstrat ca medicii romani pot fi eroi, chiar daca le lipsesc conditiile sa-si manifeste pricepereasi sunt prost platiti. Si o pot face la fel de bine ca in strainatate, dar la costuri infinit mai mici, chiar daca politicienii nostri nu sunt capabili sa vada aceasta realitate, chiar daca medicii care mai sunt in Romania au ajuns sa o strige in strada.

 

Neurochirurgie ColentinaPacienta prezenta o tumora in aria motorie primara, aria senzitiva primara si aria care deserveste perceptia hemispatiala, potrivit unui comunicat de presa remis vineri dupa-amiaza, de unitatea medicala. Daca nu ar fi fost operata, ar fi mai avut de trait doar cativa ani. A avut insa norocul sa fie beneficiara acestei interventii chirurgicale in premiera pentru sistemul medical public din Romania.

Initial, pacienta a fost anesteziata complet, dar dupa o jumatate de ora, cand medicii au ajuns la tumora, ea a fost trezita. Medicii anestezisti implicati, dr. Lelia Iliescu medic primar ATI, sef sectie ATI si dr. Adriana Badea, medic specialist ATI au aplicat o tehnica anestezica speciala, care a permis ca operatia pe creier sa se realizeze in timp ce pacienta era perfect constienta, vorbea si desena pe hartie.

Este cea mai spectaculoasa tehnica anestezica. Pacienta primeste initial anestezie generala intravenoasa totala, este setata neuromonitorizarea si neuronavigatia, apoi incepe interventia chirurgicala. Cand se ajunge la formatiunea tumorala, adica dupa 20-30 de minute, pacienta este trezita. Pe parcursul interventiei neurochirurgicale, care a durat patru ore, pacienta in varsta de 48 ani a fost perfect treaza, foarte cooperanta si a efectuat diferite teste de evaluare a functiilor motorii si senzitive, in vederea stabilirii marginilor de rezecabilitate, astfel incat aceasta nu va ramane cu deficite”, a precizat dr. Lelia Iliescu, in comunicatul amintit.

 

operatie pe creierPotrivit  medicilor, tumora avea cinci centimetri in diametru, era localizata in zona care controleaza miscarea partii stangi a corpului, iar femeia risca, in scurt timp, sa nu-si mai recunoasca jumatate din corp. Pentru a fi siguri ca nu ating acea parte, medicii au rugat-o sa traseze linii pe o coala de hartie.

Perioada intraoperatorie, pregatirea preoperatorie si urmarirea postoperatorie se realizeaza in cadrul unei structuri noi, specializate, care a fost inaugurata anul trecut la Spitalul Clinic Colentina. Sectia ATI din cadrul acestei structuri are medici neuroanestezisti, terapie neurointensiva cu linie de garda, acces continuu la computer tomografie, RMN, Doppler transcranian, EMG, EEG, etc.

Cel mai important lucru in reusita acestui tip de interventii complexe este formarea unei echipe complete din care fac parte neurochirurgi, neuroanestezisti, neurolog cu specializare in electrofiziologie, precum si personal mediu care trebuie sa fie bine pregatit si sa aiba o colaborare perfecta, asa cum a avut echipa noastra”, a explicat dr. Adriana Badea.

 

operatie colentinaAstfel de interventii chirurgicale se mai pot face doar intr-o clinica privata din Romania sau in spitale din strainatate. Spitalul Colentina mentioneaza ca operatia este decontata de Casa de Asigurari de Sanatate, iar pacienta nu a trebuit sa suporte niciun fel de coplata.

Trebuie remarcat insa ca interventia poate fi considerata cel putin pe jumatate „pro-bono”, intrucat CNAS deconteaza pentru o astfel de operatie doar 3.500 de lei, in timp ce in clinica privata din Romania unde se mai fac astfel de interventii, pacientii platesc intre 6.000 si 8.000 de euro, iar daca pleaca in strainatate, scot din buzunar chiar si 50.000 de euro.

Vedem asadar ca, daca statul roman ar oferi medicilor nostri conditii si salarii potrivite capacitatii lor de a performa, costurile cu sanatatea ar fi mult mai mici… Si s-ar intelege ca „protestul medicilor” este pe deplin justificat, ca sanatatea are nevoie de o finantare corespunzatoare, iar personalul medical, in cea mai mare parte, de respect.

 


Categorii: Actual, Eveniment, Medici

Comentarii (16)

 1. Rodica Ducu spune:

  Felicitari!
  Asta-i Rominia ce-i bun nu se vede!!!!!!!!!!!!

 2. Viorica Toader spune:

  Ce ei vad altceva???…decat sa-si umple buzunarele lor…
  Adevratii oameni acestei tari si-au vazut de meseriile lor. Nu au intrat in această cloaca… mizerabila…

 3. Valeria Rusu spune:

  Tot respectul din partea mea!

 4. Adina Cimpeanu spune:

  Au alte preocupari…..

 5. Niculina Ionita spune:

  Ei sunt interesați doar de binele personal .

 6. Olga Stroe spune:

  De ce sa-i vada palamentarii? Ca tot n-ar prea intelege cum de fac ce fac doar pe slariu de bugetar! Noi ceilalti ii felicitam, ii admiram si le multumim gandind ca suntem in siguranta cu astfel de OAMENI

 7. Maria Cristina Dospinescu Spirea spune:

  Cautati pe net sa vedeti cat s-a straduit dr Ionut Gobej sa i se recunoasca stagiile facute in afara tarii! Cinste lor ca acum sunt apreciati, dar sa nu se uite eforturile pe care le-au facut sa fie reintegrati de un sistem care acum se mandreste cu ei!!!

 8. Elena Barbul spune:

  Felicitari!

 9. Constantinescu Paula spune:

  Bravo lor, felicitari

 10. Marius Sepi spune:

  MEDICI de care suntem MANDRII.SANITAS alaturi de MEDICII ROMANI-ADEVARATI

Adaugati un comentariu


 

*