ESTE OFICIAL: Epidemia de Ebola, urgenta de sanatate publica la nivel mondial

Decizia a fost luata dupa o reuniune de doua zile, organizata de Comitetul de Urgenta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Ministerul Sanatatii din Romania spune ca la noi nu s-au inregsitrat cazuri de imbolnavire, dar recomanda prudenta.

 

Epidemia de Ebola, izbucnita pe continentul african, s-a dovedit a fi o problema mult mai serioasa decat a fost privita la inceput. Rapiditatea cu care s-a raspandit boala si numarul mare de decese provocate pana in prezent a pus in alerta autoritatile din toata lumea. Incepand de astazi, problema epidemiei de Ebola nu mai este, oficial, considerata una cu caracter local, fiind decretata urgenta de sanatate publica la nivel mondial. Aceasta decizie confirma faptul ca este vorba despre o situatie extrem de grava, iar posibilitatea ca epidemia sa se extinda si pe celelalte continente este serios luata in calcul.

Epidemia s-a declansat la inceputul anului, in Guineea, dupa care s-a extins in Liberia, apoi in Sierrra Leone. Pana in prezent, OMS nu a recomandat inca restrictionarea deplasarilor sau a schimburilor comerciale cu cele patru tari, insa pe baza informatiilor disponibile la acest moment, este de asteptat ca acest lucru sa se intample, dupa decizia Comitetului de Urgenta al organizatiei.

 

ebola (2)Acest comitet a organizat, miercuri si joi, la Geneva, o reuniune privind epidemia de febra hemoragica Ebola, pentru a decide daca aceasta reprezinta o urgenta de sanatate publica la scara mondiala. Astazi, in urma cu putin timp, OMS a anuntat ca decizia a fost una favorabila acestui demers. In consecinta, epidemia de Ebola este decretata in mod oficial urgenta de sanatate publica la nivel mondial. Potrivit OMS, „o urgenta de sanatate publica la scara mondiala este definita drept un eveniment extraordinar, susceptibil sa constituie un risc de sanatate publica pentru alte state, in conditiile in care boala se raspandeste pe plan international si poate cere un raspuns coordonat la nivel international”.

Din comitetul care a luat aceasta decizie si care s-a reunit pentru prima data in legatura cu problema Ebola au facut parte experti internationali si reprezentanti ai tarilor afectate.

 

ebola (3)Ultimul bilant anuntat luni, de OMS, indica 887 de morti in Africa de Vest, din 1.603 cazuri inregistrate in patru tari, 485 in Guineea, din care 358 de decese, 468 in Liberia , din care 255 de decese, 646 in Sierra Leone, din care  273 de decese si patru in Nigeria, cu un singur un deces.

Miercuri, guvernul nigerian a furnizat un nou bilant, in care anunta sapte noi  cazuri si doua decese.

Boala se manifesta in principal prin hemoragii, varsaturi si diaree. Rata de mortalitate se situeaza intre 25 si 90 la suta si nu exista un vaccin omologat impotriva ei. Se transmite prin contact direct cu sangele, lichidele biologice sau tesuturile persoanelor ori animalelor infectate. Printre cei infectati se afla si un misionar spaniol, care zilele trecute a fost adus in Europa cu un transport special, respectandu-se masuri extrem de stricte de siguranta, pentru a se evita propagarea bolii si pe continentul european.

 

ebola (4)Comitetul de urgenta al OMS subliniaza ca sefii de stat ai tarilor afectate trebuie sa decreteze stare de urgenta si sa se adreseze personal populatiei, pentru a furniza informatii despre situatie. De asemenea, recomanda ca toti calatorii care parasesc tarile afectate sa fie examinati in aeroporturi, porturi si la principalele posturi de frontiera, printr-un chestionar si masurarea temperaturii corporale, cazurile suspectate urmand sa fie oprite. Avand in vedere ca perioada de incubare este de 21 de zile, persoanele afectate trebuie sa ramana timp de 30 de zile in carantina, a declarat dr. Keiji Fukuda, adjunct al directorului general OMS, responsabil cu gestionarea epidemiei.

Persoanelor care au fost in contact cu pacienti, cu exceptia personalului medical, dotat cu echipament de protectie, nu trebuie sa li se permita sa calatoreasca, a precizat oficialul citat. De asemenea, echipajele zborurilor comerciale care calatoresc in tarile afectate ar trebui sa beneficieze de un instructaj special si de echipament medical pentru protectia lor si a pasagerilor.

 

ebolaMinisterul Sanatatii din Romania comunica faptul ca probabilitatea aparitiei infectiei de febra hemoragica tip Ebola pe teritoriul Romaniei este scazuta, dar a luat masurile necesare pentru gestionarea aspectelor legate de ridicarea nivelului de alerta fata de imbolnavirile cu virusul Ebola, conform recomandarile OMS si CE.

Astazi, experti ai Institutului National pentru Sanatate Publica, ai Centrului National de Supraveghere si Control al BolilorTransmisibile si reprezentanti ai Departamentului pentru Situatii de Urgenta au participat la o audioconferinta organizata de OMS, Centrul pentru Securitate in Sanatate al Comisiei Europeane, in cadrul careia s-a luat in discutie implicarea autoritatilor de sanatate publica pentru informarea personalului medical, a lucratorilor din aeroporturi, porturi si punctelor de frontiera si a populatiei generale cu privire la riscurile si modul de prevenire a imbolnavirilor, precum si desemnarea, in perioada urmatoare, a structurilor si facilitatilor necesare pentru managementul cazurilor suspecte.

Ministerul Sanatatii sustine ca Romania are capaitatea medicala de a actiona in cazul aparitiei unor cazuri de infectare cu febra hemoragica de tip Ebola, iar procedurile existente au fost revizuite in baza experientei din cazul altor boli transmisibile (SARS, gripa pandemica etc) si s-au inclus proceduri suplimentare recomandate de catre OMS si Comitetul pentru Securitate in Sanatate al CE, care vor fi transmise autoritatilor de sanatate publica si a altor institutii, pe masura ce sunt validate.

Totodata, MS recomanda populatiei sa respecte indicatiile Centrului National de Boli Transmisibile si cele ale MAE, privind calatoriile in zonele afectate.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*