Este Ziua Națională a Medicului Veterinar. La mulți ani!

15 mai 2024 | 0 comentarii |

Instituită în 1994, această zi este dedicată recunoașterii importanței medicului veterinar pentru societate și constituie un bun prilej pentru toți românii de a-și exprima respectul și recunoștința față de cei care au grijă de sănătatea animalelor și, implicit, a oamenilor.   

 

Medicii veterinari din România își celebrează profesia, în fiecare an, pe data de 15 mai, prin diferite evenimente dedicate Zilei Naționale a Medicului Veterinar. Instituită în 1994, la cel de-al VI-lea Congres National de Medicină Veterinară, această zi nu a fost aleasă întâmplător, 15 mai fiind o dată la care au avut loc, de-a lungul timpului, cele mai importante momente pentru profesia de medic veterinar, între care înființarea primei Școli de Medicină Veterinară din România, înființarea Societății de Medicină Veterinară, a direcțiilor sanitare veterinare și circumscripțiilor teritoriale din structura Direcției Generale Sanitare Veterinare (astăzi, ANSVSA).

Anul acesta, la împlinirea a 163 de ani de la înființarea învățământului medical veterinar românesc, medicii veterinari din toată țara și-au sărbătorit ziua în cadrul unor evenimente speciale organizate de Colegiile Medicilor Veterinari, în București sau în țară, în cadrul cărora s-au pus la curent cu noutățile în domeniu, dar și-au celebrat și înaintașii, dar și realizările din ultimul an ale medicilor veterinari din România.

 

Dr Florin Sangiu

Dr. Florin Sangiu, președintele Filialei Buzău a Colegiului Medicilor Veterinari (CMV) și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR), spune că Ziua Medicului Veterinar este un bun prilej de a le mulțumi colegilor săi „pentru dedicarea și profesionalismul dovedit în activitatea de zi cu zi și pentru dragostea și responsabilitatea cu care își desfășoară activitateași subliniază că, pentru medicii veterinari, această zi reprezintă și „un prilej de a ne manifesta recunoștința față de marii înaintași ai medicinei veterinare, care au contribuit la definirea profesiei de medic veterinar și la progresul medicinii veterinare românești”.

Președintele CMV Buzău spune că „mulțumirea de a vedea din nou animalul sănătos și bucuria din ochii proprietarului” l-au determinat pe el să devină „un medic veterinar bun, respectat la mine în comunitate”.

În numele Biroului Executiv și al Consiliului Județean al organizației profesionale, dr. Sangiu le-a urat „La mulți ani tuturor medicilor veterinari din România!

La mulți ani cu sănătate!le urăm și noi medicilor veterinari și le mulțumim.

 

Ziua Națională a Medicului Veterinar din acest an a fost celebrată și de Asociația Sache Vet, care a lansat inițiativa Veterinar pentru o zi, o acțiune de conștientizare a importanței serviciilor medicale veterinare, dar și pentru strângerea de fonduri pentru finalizarea Spitalului Sache, un proiect unic, demarat în 2018, care va oferi servicii veterinare accesibile și de calitate animalelor aflate în nevoie.

Situația animalelor de companie din România este tragică. Managementul populației de câini și pisici nu urmează bunele practici, iar rezultatul este un flux continuu de animale care experimentează cruzime și neglijență extremă. Doar 15% dintre câinii înregistrați oficial în România sunt sterilizați, iar prin eutanasiere nu se poate ține pasul. Impactul emoțional și financiar asupra societății este devastator. Printr-un astfel de spital veterinar, unic în țară, animalele vor putea beneficia de soluții accesibile, punând accent pe prevenție, strategie care a funcționat în alte țări occidentale”, a declarat Laura Fincu, fondator și CEO al Asociației Sache, care a precizat că 90% din profit va fi reinvestit în această cauză.

Spitalul Sache va include două recepții și două săli de internare, separate pentru câini și pisici; două săli de consultație;  un laborator; o sală de radiologie; hol preoperator și postoperator; sală de chirurgie cu șase mese; un centru de training; vestiare, bucătărie și alte anexe administrative.

 

A fost un moment special pentru cățelul Sache, cel care a inspirat proiectul, căruia i s-a oferit o medalie în formă de os, în semn de recunoștință pentru contribuția semnificativă la acest proiect. Povestea lui Sache este similară cu cea a milioanelor de animale abandonate și rănite. Salvat la timp de fondatoarea asociației, Laura Fincu, și de un grup de studenți din București, Sache trăiește acum liniștit, la cei 17 ani ai săi, și „supervizează” construcția spitalului, în comuna Tărtășești, Dâmbovița, aflat „la gri”. Până în prezent, s-au strâns 350.000 de euro din donații, dar pentru finalizarea proiectului mai sunt necesari 110.000 de euro, precizează asociația, într-un comunicat remis presei.

Pe lângă activitatea medicală, înseamnând tratamente gratuite oferite animalelor aflate în nevoie și prețuri sociale pentru celelalte animale, spitalul Sache își propune să devină și cel mai mare centru de formare profesională din țară.

Iubitorii de animale sunt invitați să doneze pentru Sache Hospital, fie prin trimiterea unui mesaj cu textul VET la 8845, contribuind recurent cu 2 euro pe lună, fie prin redirecționarea a 3,5% din impozitul anual pe venit până pe 25 mai, prin formularul 230, sau prin donații directe.

 

„Cei mai buni medici din lume sunt medicii veterinari. Un medic veterinar nu își poate întreba pacientul de ce suferă… El trebuie să știe!” – Will Rogers

 

Evenimente care au marcat medicina veterinară

 

La 15 mai 1861, printr-un Decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, începe să funcționeze învățământul medical veterinar din România, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie înființată și condusă de doctorul Carol Davila.

În acelaşi an, a trecut de la Ministerul Instrucţiunii în subordinea Ministerului Agriculturii. Profesorul Alexandru Locusteanu, aflat la conducerea instituţiei, a început demersurile pentru construirea unor clădiri proprii, pe 3 hectare de teren achiziționate în zona aflată între Splaiul Independenţei şi Strada Izvor.

În 2021, Şcoala Superioară de Medicină Veterinară este transformată în facultate, la acea vreme fiind singura facultate de medicină veterinară din Balcani. Până în 1948, Facultatea este parte integrantă a Universităţii Bucureşti, după care aparţine Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din Bucureşti.

Anul acesta, pe 24 și 25 mai, cu prilejul celei de-a treia ediții a Zilelor Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV, publicul larg este invitat la relaxare și informare, având ocazia să întâlnească profesioniști în domeniul îngrijirii animalelor și să acumuleze informații utile despre îngrijire, alimentație, prevenirea și tratarea bolilor, toate prezentate într-o manieră interactivă, special concepută pentru iubitorii de animale.

 

La 15 mai 1871, un grup de 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiunecare a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, prima organizație profesională a medicilor veterinari din România, recunoscută prin Decret Regal, semnat de Regele Fedinand I, la 4 august 1919.

La 29 iunie 1914 este constituită Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România, care se va ocupa de problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie și avea să funcţioneze în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară, ce urma să se ocupe de problemele ştiinţifice. În 1949, când regimul comunist interzice funcționarea tuturor asociațiilor profesionale, activitatea celor două organisme profesionale a fost suspendată.

Pe 15 mai 1971, la 100 de ani de la înființare, activitatea Societății de Medicină Veterinară este reluată, iar la 17 ianuarie 1990 își schimbă numele în „Asociaţia Medicilor  Veterinari din România” (AMVR). Cu prilejul celui de-al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, Consiliul Naţional al AMVR hotărăște revenirea la denumirea inițială – „Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România” (AGMVR).

La 15 mai 1990 se înființează și se organizează Direcțiile sanitare veterinare și Circumscripțiile teritoriale, în structura unei Direcții Generale Sanitare Veterinare (astăzi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA).

 

Două generații de profesori ai USAMV Bucuresti – perioada interbelică (Sursă foto: Veterinaria) 

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari (CMV) s-a înfiinţat prin Decretul Lege nr. 3594, din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea și a fost condus de dr. Gheorghe Ionescu Brăila, fiind organizat în 11 secţiuni corespunzătoare celor 10 Ţinuturi administrative ale ţării şi Municipiul Bucureşti. În primul său mandat postbelic, Colegiul Medicilor Veterinari a fost condus de prof. univ. dr. Ioan Miclăuş.

Prima Lege pentru exercitarea profesiei de medic veterinar în România a fost adoptată în 1939, dar activitatea CMV a fost întreruptă în anul 1948, de regimul comunist.

Abia în anul 1998, odată cu adoptarea Legii 160/1998, a fost reluată activitatea Colegiului Medicilor Veterinari din România, care reprezintă interesele medicilor veterinari și se ocupă de perfecționarea lor continuă, dar și sancționează abaterile profesionale și mediază litigiile în care sunt implicați profesioniștii din domeniu.

Colegiul Medicilor Veterinari din România are peste 9.000 de membri medici veterinari.

Profesia de medic veterinar este una liberală și independentă, cu organizare autonomă și servește apărării sănătății animalelor și sănătății publice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*