Ziua Medicului Veterinar, prilej de apreciere pentru cei care au grijă de sănătatea animalelor

15 mai 2023 | 0 comentarii |

Mulțumindu-le pentru că au grijă de sănătatea animalelor și implicit a oamenilor, noi le spunem că-i apreciem și îi respectăm și le urăm „La mulți ani cu sănătate și realizări frumoase!” 

 

În fiecare an, în ziua de 15 mai, o zi importantă pentru medicii români care au grijă de sănătatea prietenilor noștri necuvântători, este celebrată Ziua Națională a Medicului Veterinar. O zi în care fiecare dintre noi ne amintim că le datorăm respect și apreciere și le mulțumim că având grijă de sănătatea animalelor contribuie și, implicit, veghează și contribuie la sănătatea și bunăstarea oamenilor

Instituită în 1994, la cel de-al VI-lea Congres National de Medicină Veterinară, data de 15 mai nu a fost aleasă întâmplător pentru a sărbători Ziua Medicului Veterinar în România, ci s-a ținut cont că la această dată au avut loc, de-a lungul timpului, o serie de momente cruciale pentru profesia de medic veterinar, între care înființarea primei Școli de Medicină Veterinară din România, înființarea Societății de Medicină Veterinară, a direcțiilor sanitare veterinare și circumscripțiile teritoriale, în structura Direcției Generale Sanitare Veterinare (astăzi, ANSVSA).

Anul acesta, la împlinirea a 162 de ani de la înființarea învățământului medical veterinar românesc, medicii veterinari și-au sărbătorit ziua în cadrul unor evenimente speciale organizate de Colegiile Medicilor Veterinari, în București și în țară.

 

Dr Florin Sangiu

Președintele Filialei Buzău a Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), dr. Florin Sangiu, care este și vicepreședinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România (CMVR), spune că la Buzău „colectivul de medici veterinari este într-o continuă dinamică, așa că în timp ce unii dintre colegii noștri s-au pensionat, alături de medicii veterinari activi, cu experiență, au venit colegi tineri, care au intrat de curând în profesia noastră. Unii au concesionat activitatea sanitar veterinară a unor unități administrative teritoriale, alții sunt proaspăt angajați ai Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”.

De Ziua Medicului Veterinar, președintele CMV Buzău le-a mulțumit colegelor și colegilor săi „pentru dedicarea și profesionalismul dovedit în activitatea de zi cu zi, pentru dragostea și responsabilitatea” cu care își desfășoară activitatea. „Suntem capabili să facem lucruri mari, să fim uniți și să demonstrăm că facem parte dintr-un corp profesional de elită și, indiferent de locul care-l ocupă în societatea românească, medicul veterinar are un rol bine definit, dovadă fiind faptul că această profesie a dăinuit peste timp și și-a demonstrat eficiența prin calitate, competență și demnitate profesională”, a subliniat dr. Florin Sangiu.

 

Medici veterinari -CMV Buzau

Președintele organizației profesionale a medicilor veterinari din Buzău a reamintit că pentru medicii veterinari „această zi reprezintă atât un prilej de a ne manifesta recunoștința față de marii înaintași ai medicinei veterinare, pentru realizările lor și pentru dăruirea cu care au contribuit la definirea profesiei de medic veterinar și la progresul medicinii veterinare românești, dar și un prilej de evaluare a muncii noastre, de stabilire a unor noi obiective pentru că nu trebuie să uităm că Medicina Veterinară avansează mai repede decât multe alte ştiinţe și este nevoie să studiem în permanență, să fim permaenent cu noutățile în domeniu și să valorificăm ceea ce învățăm în beneficiul animalelor și al oamenilor. Și să nu uităm niciodată că animalele și păsările nu știu să citească și nici să vorbească, așa că trebuie să știm cum să «citim» noi semnele clinice și să le ajutăm”, a mai spus președinte CMV Buzău.

În numele Biroului Executiv și al Consiliului Județean al organizației profesionale, dr. Florin Sangiu le-a urat colegilor săi să se bucure „de recunoștință și apreciere” din partea celor din jur și a autorităților, să fie sănătoși și să aibă „mult succes în împlinirea nobilei și generoasei meniri pe care ne-am asumat-o prin alegerea acestei profesii. La mulți ani!”.

 

La mulți ani!” le-a urat medicilor veterinari buzoieni și dr. Dănuț Păle, vicepreședinte al ANSVSA și fost președinte al CMV Buzău timp de mulți ani, care le-a transmis că le dorește „multă sănătate și împliniri pe toate planurile, să iubiți profesia de medic veterinar și să nu uitați ce a spus celebrul om de știință, cercetător francez, microbiolog și chimist de numele căruia se leagă descoperiri esențiale în domeniul vaccinologiei, al microbiologiei, Louis Pasteur, care prin sintagma «Medicul uman salvează omul, dar medicul veterinar salvează omenirea!» a evidențiat faptul că medicul veterinar are grijă nu doar de sănătatea animalelor, ci și a oamenilor, pentru că prin activitatea pe care o desfășoară are grijă ca alimentele cu care se hrănesc oamenii să fie sănătoase și sigure. Vă iubesc pe toți!”, a transmis Dănuț Păle.

În numele cititorilor www.sanatateabuzoiana.ro, le urăm și noi La Mulți Ani cu sănătate!medicilor veterinari buzoieni și colegilor lor din întreaga țară și le mulțumim că au grijă de prietenii noștri necuvântători, că indiferent de vreme și de vremuri sunt la datorie pentru sănătatea animalelor și, implicit a noastră, a oamenilor. Profităm de acest prilej și le transmitem că-i  apreciem și îi respectăm și că le dorim

 

Și pentru că de această zi se leagă multe evenimente care au marcat profesia de medic veterinar, prezentăm și noi, pe scurt, istoria acestei profesii.

La 15 mai 1861, printr-un Decret semnat de Alexandru Ioan Cuza, începe să funcționeze învățământul medical veterinar din România, în cadrul Școlii de Medicină și Farmacie înființată și condusă de doctorul Carol Davila.

La 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune” care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, prima organizație profesională a medicilor veterinari din România, recunoscută prin Decret Regal, semnat de Regele Fedinand I, la 4 august 1919. După mai bine de 1 an de la cel de al III-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, în ziua de 29 iunie 1914 a avut loc Şedinţa de constituire a Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, condusă de profesorul Alexandru Locusteanu, la care şi-au trimis adeziunile 138 de medici veterinari din ţară. Asociaţiei i-au revenit problemele profesionale, de ajutorare şi de deontologie, funcţionând în paralel cu Societatea de Medicină Veterinară – care a rămas să se ocupe de problemele ştiinţifice.

 

La 15 mai 1971, după 100 de ani de la înființare, activitatea Societății de Medicină Veterinară este reluată, cu aprobarea Consiliului de Miniştri. La 17 ianuarie 1990 – în cadrul unei „Conferinţe Extraordinare a Societăţii de Medicină Veterinară” s-a stabilit schimbarea denumirii Societăţii în „Asociaţia Medicilor  Veterinari din România” (AMVR), care în 1949 a fost suspendată de regimul comunist, care a interzis toate organizaţiile profesionale.

Abia la cel de al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, a hotărât ca Asociaţia să revină la denumirea inițială, de „Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România” (AGMVR).

La 15 mai 1990 se înființează și se organizează Direcțiile sanitare veterinare și Circumscripțiile teritoriale, prin desprinderea de Direcțiile agricole de care aparținuseră până atunci. Din acel moment, acestea intră în structura unei Direcții Generale Sanitare Veterinare, ca sector distinct și autonom (astăzi, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA).

 

Două generații de profesori ai USAMV Bucuresti – perioada interbelică (Sursă foto: Veterinaria) 

Primul Colegiu al Medicilor Veterinari (CMV) s-a înfiinţat prin Decretul Lege nr. 3594, din 30 septembrie 1939, semnat de Regele Carol al II-lea și a fost condus de dr. Gheorghe Ionescu Brăila, fiind organizat în 11 secţiuni corespunzătoare celor 10 Ţinuturi administrative ale ţării şi Municipiul Bucureşti. În primul său mandat postbelic, Colegiul Medicilor Veterinari a fost condus de prof. univ. dr. Ioan Miclăuş.

Prima Lege pentru exercitarea profesiei de medic veterinar în România a fost adoptată în 1939, dar activitatea CMV a fost întreruptă în anul 1948, de regimul comunist.

Abia în anul 1998, odată cu adoptarea Legii 160/1998, a fost reluată activitatea Colegiului Medicilor Veterinari din România, organizație profesională autonomă, neguvernamentală, apolitică şi non-profit, care reprezintă interesele medicilor veterinari, se ocupă de perfecționarea lor continuă, dar și sancționează abaterile profesionale și mediază litigiile între profesioniștii din domeniul sanitar-veterinar și între aceștia și beneficiarii lor.

Colegiul Medicilor Veterinari din România are peste 9.000 de membri medici veterinari care au grijă de sănătatea animalelor și implicit a oamenilor, medicul veterinar fiind cel care se află pe lanțul alimentar „de la fermă la furculiță”, după cum spun profesioniștii în domeniu.

Profesia de medic veterinar este una liberală și independentă, cu organizare autonomă și servește apărării sănătății animalelor și sănătății publice.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*