Etnobotanice si porci

23 noiembrie 2015 | 0 comentarii |

Aparent fara legatura intre ele, consumul de substante interzise si mirosul pestilential cu care sunt agresati buzoienii in ultimele zile, atenteaza la sanatatea publica si au alertat autoritatile.

 

ambulanta spitalDoua situatii, aparent fara legatura intre ele, au fost luate in discutie in Colegiul Prefectural Buzau, ambele constituind un semnal de alarma la sanatatea publica. Prima, cea prin care fenomenul consumului de etnobotanice sau alte substante interzise nu poate fi stopat si face ca tot mai multi tineri sa ajunga la Urgente, a fost prezentata de specialistii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Buzau. Acestia au atras atentia ca in perioada ianuarie – octombrie 2015 s-au prezentat, la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, 48 persoane cu intoxicatie acuta cu substante cu efect psihoactiv sau substante necunoscute. Situatia este cu atat mai alarmanta cu cat numar lor s-a dublat fata de anul trecut.

   Potrivit specialistilor antidrog, in perioada mentionata au beneficiat de asistenta si au fost incluse in programele de specialitate (sedinte de consiliere sociala, medi­cala, psihologica) 18 persoane, intre care doi consumatori de alcool si 16 de etnobotanice, iar 85 de persoane au solicitat informatii privind riscurile consumului de droguri/alcool, la telefon sau la sediul Centrului. In aceeasi perioada, 12 persoane au fost trimise, de catre DIICOT Bucuresti si Buzau, pentru evaluarea medicala, psihologica si sociala la CPECA Buzau.

 

  etnobotaniceAnul acesta, BCCOA Buzau a destructurat trei gru­pari care faceau trafic de droguri, 13 persoane fiind trimise in judecata dupa ce, oamenii legi au capturat 80 gr. canabinoizi sintetici, 242 gr. canabis, 1,04 gr. pentedrona, 1,61 gr.  re­zi­na de canabis si au confiscat 6261 lei si 700 euro obtinuti de pe urma traficului de droguri si de substante halucinogene.

In acest context, specialistii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog au tras un semnal de alarma in sedinta Colegiului Prefectural, solicitand implicarea cat mai multor institutii si organizatii neguvernamentale in lupta pentru reducerea fenomenului.

Expertii in domeniu atrag atentia ca cele mai nocive droguri sunt cele noi, cu efecte psihoactive, din cauza carora tot mai multi consumatori ajung la spital cu tulburari grave.

 

ferma porciCel de-al doilea subiect care a facut agenda privind sanatatea publica a  Colegiului Prefectural Buzau a fost legat de mirosul pestilential pe care buzoienii il suporta  cu greu de cateva zile. Toti specialistii institutiilor competente in domeniul protectiei mediului din judet, politisti si jandarmi au fost alertati de catre subprefectul Sorin Gheorghe, printr-un ordin, pentru a descoperi cauza mirosului de origine animala care stapaneste orasul Buzau de cel putin patru zile.

Pe 21 noiembrie, subprefectul a emis un ordin in acest sens, iar in cursul zilei de astazi, echipe mixte ale tuturor institutiilor mentionate au mers in teren, in special la fermele de crestere a porcilor pentru a identifica o posibila cauza a acestui miros.

Dupa identificare, proprietarul de ferma vinovat va fi acuzat de poluare olfactiva si va risca amenzi usturatoare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*