Cel mai important centru de cercetare in boli neurologice la copii, inaugurat la Sibiu
Tipic pentru sistemul public de sanatate romanesc, centrul are dotari de ultima generatie, insa duce lipsa de personal calificat. Investitia se ridica la 10 milioane de euro.
Cel mai modern si totodata cel mai important centru din Romania de cercetare si telemedicina pentru bolile neurologice la copii a fost inaugurat la Sibiu, in cadrul Spitalului de Pediatrie din municipiu.
Primii pasi in directia infiintarii acestui centru au fost facuti in urma cu trei ani, investitia toala ridicandu-se la 10 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor fiind cheltuiti pentru dotarea cu aparatura ultraperformanta.
Centrul de Cercetare si Telemedicina in Bolile Neurologice la copii dispune de cinci compartimente, respectiv, unul de neuroradiologie, altul de genetica, boli metabolice si cercetare a patologiei pediatrice coexistente sau induse de bolile neurologice, un compartiment clinic de neurologie pediatrica, unul de cercetare in neurofiziologie si polisomnografie si un altul de telemedicina si educatie medicala.
Coordonatorul proiectului de infiintare a acestui centru a fost medicul Mihai Neamtu, care a mai explicat, in cadrul festivitatii de inaugurare, ca aici pot fi tratati copii. In egala masura, aici se vor studia bolile lor neurologice si chiar se va putea face munca de cercetare in vederea crearii de noi medicamente folositoate in cazul tratamentului bolilor din aceasta categorie.
Specialistii care vor lucra in cadrul centrului de cercetare vor avea la dispozitie un aparat de rezonanta magnetica 3 Tesla, un laborator de imunologie si alte dotari de ultima ora ce vor permite o diagnosticare complexa si minutioasa pentru afectiuni din sfera neurologica, dar si in ceea ce priveste patologia cardiaca sau pneumologica.
Banii investiti au provenit din fonduri europene, accesate in cadrul unui proiect desfasurat de Primaria Sibiu, pe vremea cand in functia de primar se afla actualul presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis.
Cu toate acestea, centrul deschis la Sibiu nu poate functiona inca la capacitatea maxima, avand o problema destul de serioasa, legata de lipsa de personal calificat. La ora actuala nu poate fi asigurat decat 75 la suta din numarul de cadre medicale specializate de care ar fi nevoie, coordonatorul proiectului spunand ca pana la sfarsitul anului ar urma sa mai fie angajati inca 15 specialisti, iar ulterior, schema de personal urmand a fi completata cu inca 15 cadre medicale.
Avem de-a face in acest caz cu un nou paradox specific sistemului public de snatate romanesc. Astfel, dupa inaugurarea cele mai performante sectii de arsi din Romania, care nu le-a putut fi de niciun ajutor victimelor din Colectiv, intrucat a stat inchisa din cauza lipsei de personal, asistam la o noua inaugurare a unui centru in care s-au investit 10 milioane de euro, dar care nu poate fi folosit la maxima sa capacitate si performanta, din cauza ca nu exista specialisti calificati. Ca a nu mai vorbim si de alte situatii in care spitalele au fost dotate cu aparatura performanta care este folosita pe post de mobilier de lux, intrucat exploatarea acestor aparate presupune anumite costuri destul de ridicate pe care nici pacientii si nici spitalele nu si le pot permite si nici autoritatile nu se grabesc sa le deconteze.