EXCLUSIV: Dr. Anca Bistriceanu, noul sef al Pediatriei SJU Buzau

16 martie 2013 | 0 comentarii |

Un nou sef de sectie si o noua asistenta sefa s-au desemnat ieri, la sectia Pediatrie a Spitalului Judetean Buzau. Dr. Anca Bistriceanu a acceptat postul, cu delegatie, dupa o luna si jumatate in care nimeni nu voia sa-si mai asume aceasta responsabilitate, la insistentele conducerii unitatii medicale si ale colegilor.

 

Dr. Marius Anastasiu

Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau are, in sfarsit, un nou sef sef de sectie si o noua asistenta-sefa, dupa o luna si jumatate de la scandalul contentiei, in care nimeni nu vroia sa-si mai asume aceasta responsabilitate. In urma scandalului dexclansat in presa din cauza contentiei terapeutice a unor copii cu probleme, care a generat o presiune extrem de mare asupra personalului medical din aceasta sectie si din intregul spital buzoian, nimeni nu mai dorea sa fie sef..

Dr. Anca Bistriceanu a acceptat sa-si asume, pentru sase luni, aceasta functie, la insistentele conducerii unitatii medicale si ale colegilor. Totodata, Mihaela Ion a fost numita asistenta sefa.  

Astazi (ieri –n.r.), a fost emisa decizia de numire a dr. Anca Bistricenu in functia de sef Sectie Pediatrie, care preia de la dr. Carmencita Matei, atributiunile specifice. Totodata a fost numita si o noua asistenta sefa, Mihaela Ion. A fost extrem de dificil sa convingem pe cineva sa mai doreasca aceasta functie, dupa problemele cu care s-a confruntat sectia, dar am incredere in experienta profesionala si administrativa a dr. Bistriceanu si contez pe promisiunea colegilor sai ca vor contribui la bunul mers al lucrurilor, astfel incat sa nu ne mai confruntam cu probleme, desi este vorba despre o sectie dificila si cu numeroase puncte sensibile, fiind vorba depre copii”, a declarat, in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana, dr. Marius Anastasiu, managerul SJU Buzau.

 

Dr. Anca Bistriceanu

La randul sau, dr. Anca Bistriceanu spune ca nu este o functie pe care si-a dorit-o, dar pentru ca cineva trebuia sa-si asume si aceasta raspundere, a acceptat delegatia, pentru sase luni, mentionand insa ca nu va candida la concursul care se va organiza pentru acest post.

Am acceptat aceasta functie cu titlu de interimat, desi este o responsabilitate pe care nu mi-am dorit-o. Personal, cred ca d-na dr. Matei avea toate calitatile pentru a fi sefa acestei ectii, dar din pacate, evenimentele nedorite care s-au petrecut au facut ca lucrurile sa stea altfel. M-am dus in biroul directorului decisa sa spun NU, dar am plecat convinsa sa spun DA. Sper din tot sufletul ca lucrurile sa mearga bine, iar activitatea colegilor mei sa fie apreciata, pentru ca nu este usor sa tratezi copiii, mai ales in conditiile in care suntem foarte putini medici pediatri, iar tinerii opteaza mai mult pentru strainatate. Cand ai aproape 100 de prezentari zilnic, iar sectia are toate cele 70 de paturi ocupate si chiar exista perioada in care suntem nevoiti sa folosim un pat pentru doi copii, nu este tocmai confortabil sa mai lucrezi si sub stres”, a declarat dr. Anca Bistriceanu, noua sefa a Sectiei Pediatrie.

Dr. Anca Bistriceanu este medic primar pediatru si are o experienta de 32 de ani in aceasta profesie, atat in Pediatrie cat si in Neonatologie (facand timp de multi ani garzi in Maternitate), dar si cu copiii cu probleme deosebite de sanatate, din sistemul de protectie.

Face parte dintr-o familie cu traditie in  medicina, tatal sau, dr. Tanase Daniel, fiind primul medic cardiolog din Buzau si initiatorul Sectiei Cardiologie a Spitalului Judetean.

Este casatorita cu dr. Valeriu Bistriceanu, medic primar cu specialitatea medicina familiei si impreuna au doi fii, dintre care unul este tot medic.

 

Medici si asistente Sectia Pediatrie

Reamintim ca la afrsitul lunii ianuarie au aparut in presa imagini cu doi copii contentionati, din Sectia pediatrie a Spitalului Judetetan de Urgenta Buzau, iar subiectul a fost, pentru mai bine de o saptamana, unul de dezbatere nationala. Imediat a fost constituita o Comisie de ancheta, prin dispozitia presedintelui Consiliului Judetean, Cristi Bigiu, care a cerut si „pedepsirea vinovatilor”.

In paralel, au fost efectuate anchete la nivelul Directiei de Sanatate Publica, al Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (in cauza fiind vorba despre copii institutionalizati, cu grave probleme neuropsihice), al Politiei si al Parchetului de pe langa Judecatoria Buzau.

Colegiul Medicilor, Ordinul Asistentilor Medicali si Sindicatul SANITAS au apreciat ca „nu exista culpa profesionala, contentia fiind facuta in scop terapeutic si practicandu-se in toate spitalele din tara dar si in tarile europene dezvoltate” si ca trebuie analizate cauzele si luate mai degraba masuri de indreptare a lor, decat de pedepsire a unor persoane care s-au aflat in mijlocul evenimentului, conjunctural.

Comisia de Ancheta a decis, pe 19 februarie, ca medicul sef de sectie, dr. Carmencita Matei si asistenta-sefa Maricica Gazdaru sa fie schimbate din functie, iar asistenta si infirmiera de salon, penalizate cu 10% din salariu pe doua luni. In aceeasi zi, directorul medical, dr. Victor Ionita, a demisionat din functie din „solidaritate cu medicul caruia i s-a aplicat o sanctiune, prea aspra, pentru o vina conjncturala si generata de sistem”.

Sectia Pediatrie a SJU Buzau are 70 de paturi si un compartiment pentru terapie acuta cu 15 paturi, pentru care asistenta medicala este asigurata de 6 medici, 48 de asistente mdicale, 18 infirmiere si 5 ingrijitoare. Din nefericire, doi dintre medici sunt la pensie sau pensionabili, iar cel mai tanar este posibil sa plece in curand sa lucreze in strainatate. Zilnic, la SJU Buzau se prezinta in urgenta aproximativ 100 de copii.


Categorii: Eveniment, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*