EXCLUSIV: Tânărul medic Nicolae Rusu a dat „startul” chirurgiei laparoscopice la Maternitatea Buzău

10 august 2019 | 16 comentarii |

Primele intervenții au fost realizate cu succes, pacientele s-au arătat extrem de mulțumite, iar conducerea Spitalului Județean de Urgență spune că „este o confirmare a faptului că entuziasmul și viziunea tinerilor poate face casă bună cu experiența generațiilor anterioare.

 

Chirurgia laparoscopică, o tehnică modernă de abordare chirurgicală minim invazivă, este din ce în ce mai folosită în intervențiile abdominale și genitale interne. Are avantajul că prin incizii de doar 1-2 centimetri, medicul chirurg poate să vadă și să opereze în condiții de siguranță, astfel încât pacientul să beneficieze de o intervenție mai puțin traumatizantă și de o recuperare mai rapidă.

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău este unul dintre primele spitale din țară în care s-a practicat chirurgia laparoscopică. În 1999, medicul Marius Anastasiu, șeful Secției de Chirurgie generală, aducea și folosea, la Buzău, al treilea laparoscop din România, după un absolvirea, în Franța, a unui curs postuniversitar în acest tip de intervenție. Ulterior, mai mulți chirurgi buzoieni au învățat să stăpânească această tehnică și și-au opținut competențe în laparoscopie, dar la Maternitate, abia acum s-au făcut primele intervenții laparoscopice.

Cel care a avut curajul și priceperea de a efectua astfel de intervenții este tânărul medic Nicolae Rusu, care în urmă cu câteva luni se alătura echipei OG I de la Maternitatea Buzău.

 

Dr. Nicolae Rusu

Tânăr, inteligent, cu o extraordinară capacitate de comunicare și o mare disponibilitate de a veni în ajutorul pacientelor, dr. Nicolae Rusu și-a „format mâna” la Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Dr. Panait Sârbu” din București, alături de unii dintre cei mai renumiți profesioniști în domeniu. Spune că la Buzău a găsit tot ce își putea dori: o echipă extraordinară (de la infirmieră până la șeful de secție), dotări la nivelul clinicilor private, susținere din partea conducerii spitalului. „Aici este, vorbind metaforic, cel mai bun cernoziom, în care nu trebuie decât să pui semințele ca să obții cele mai bune recolte”, a declarat tânărul medic, în exclusivitate pentru SănătateaBuzoiană.ro.

Și, pentru că a dorit să sublinieze „rolul echipei” în actul medical, a precizat că realizarea celor două prime intervenții laparoscopice au decurs „ca la carte” datorită susținerii și implicării atât în pregătirea și monitorizarea pacientelor, cât și în realizarea actului chirurgical a dr. Claudiu Șerbănoiu (șef secție), a dr. Răzvan Dedu (Chirurgie generală), a dr. Mihail Popescu și dr. Irina Munteanu, a medicilor ATI Laura Măricuță și Adrian Necula, a asistentelor șefe de la Blocul operator și de pe secție, Simona Bolchi și Cornelia Bîrlea, precum și a tuturor celorlalte asistente medicale și infirmiere care au fost de serviciu în zilele respective. „Eu cred că pacientul, când intră în spital, trebuie să știe că intră într-o echipă, din care chiar și el face parte. Încerederea reciprocă și contribuția întregii echipe fac să mergă totul bine, chiar dacă știm că în chirurgie există și risc de eșec. Eu cred însă că un chirurg bun este acela care este permanent la curent cu noutățile în domeniu și care știe să muncească în echipă”, a puctat dr. Nicolae Rusu, pentru SănătateaBuzoiană.ro.

 

Referitor la intervențiile care au deschis drumul chirurgiei laparoscopice în Maternitatea Buzău, tânărul medic a precizat că „este vorba de două cazuri. În primul caz a fost vorba despre o pacientă în vârstă de 33 de ani, care s-a prezentat la spital cu metroragie – sarcină 12 săptămâni și a solicitat chiuretaj uterin. Pentru că avea deja șase nașteri și și-a exprimat dorința de a evita o sarcină viitoare, i s-a prezentat varianta sterilizării laparoscopice, cu care a fost de acord. A decurs totul fără probleme, iar a doua zi dimineață, pacienta a fost externată”, a explicat medicul.

Cea de-a doua intervenție a fost ceva mai complicată. „A fost vorba despre o pacientă de 40 de ani, cu trei nașteri spontane care, după opt săptămâni de amenoree, a ajuns în urgență cu metroragie și dureri pelvine. După examenul clinic și investigații paraclinice a fost diagnosticată cu sarcină extrauterină tubară dreaptă ruptă, hemoperitoneu. I s-a explicat pcientei situația și i s-au prezentat variantele intervenției chirurgicale de care avea nevoie, iar aceasta a optat pentru varianta laparoscopică. S-a practicat salpingectomie dreapta, totul a decurs foarte bine, iar pacienta s-a recuperat rapid”, a mai spus dr. Nicolae Rusu.

 

Claudiu Damian – manager SJU Buzau

Conducerea SJU Buzău spune că cele două operații constituie un pas important pentru Maternitatea Buzău, pe care tânărul medic Nicolae Rusu l-a făcut cu curaj și responsabilitate, dând astfel «startul» acestui tip de intervenții. Laparoscopul exista, dar nu era folosit. Venirea tânărului medic la Buzău a fost, putem spune, norocul pacientelor de la Maternitate de a beneficia, în sfârșit, de intervenții minim invazive”, a precizat managerul SJU Buzău, Claudiu Damian.

Acesta a ținut să sublinieze că, fără a diminua meritele medicilor cu experiență, poate spune fără ezitare că doctorii din noua generație sunt „un câștig pentru spital și pentru pacienți. Vin cu un suflu proaspăt, sunt dornici să aplice tot ceea ce au învățat de la marii profesori în perioada rezidențiatului, alții au venit chiar după stagii în străinătate, au o disponibilitate mare de a empatiza cu pacientul, sunt dornici de a se integra în echipă și nu sunt marcați de orgolii”.

Damian este convins astfel că eforturile de a schimba condițiile de lucru în spital, dotările cu aparatură medicală de ultimă generație și experiența doctorilor cu „state vechi” împletită cu mentalitatea și entuziasmul celor din noua generație va face ca, în curând, Spitalul Județean de Urgență Buzău „să se ridice la nivelul standardelor europene pe care ni le dorim cu toții”.

 

Echipa interventie laparoscopica

Managerul SJU Buzău mai spune că „un noroc” a fost chiar venirea tânărului medic la Buzău. „Spitalul avea nevoie acută de un medici cardiologi și am avut ocazia să o cunosc pe dr. Maia Rusu. I-am prezentat oportunitățile spitalului nostru și dotările de ultimă generație de care dispunem, i-am explicat că va avea ocazia să profeseze într-o echipă tânără, dimanică și cu un nivel ridicat de profesionalism, i-am prezentat și facilitățile pe care le acordăm tinerilor medici și a fost de acord să vină la Buzău, dar mi-a explicat că fiind căsătorită, ar prefera ca și soțul ei, medic OG, să profeseze în același oraș, nefiind dispusă să facă naveta la București. S-a întâmplat că aveam post vacant și la Maternitate, așa că m-am bucurat de ofertă. Când am discutat cu dr. Nicolae Rusu, prima întrebare a fost ce dotări avem la Buzău și dacă are posibilitatea de a face operații laparoscopice, în care s-a specializat la București. A fost cum nu se putea mai bine, pentru că la Maternitate aveam laparoscop, dar nu era folosit. Și iată, s-a confirmat că în scurt timp după ce a venit în echipa noastră, dr. Rusu a demonstrat că are calitățile pe care și le-ar dori orice manager și orice pacient”, a punctat Claudiu Damian.

Despre chirurgia laparoscopică, care reprezintă standardul „de aur” în patologia ginecologică, dr. Nicolae Rusu spune că are multiple avantaje, printre care riscul scăzut de aderențe abdominale postoperatorii – absență infecții, seroame, eventrațuu la nivelul incoziilor -, traumatism minor la nivelul peretelui abdominal anterior cu durere postoperatorie redusă. Este important și aspectul estetic pentru paciente, iar chirurgia laparoscopică oferă cel mai bun rezultat.  Spitalizarea de doar 24-48 de ore scade costurile, iar reintegrarea socio-profesională este mai rapidă.

„Intervențiile laparoscopice în patologia ginecologică sunt efectuate decătre medicul OG cu competență în chirurgia laparoscopică sau de către o echipă mixtă din care mai pot face parte medici specializați în chirurgie generală sau urologie. Atât pacientele tinere cât și cele în vârstă pot fi operate minim-invaziv, existand foarte puține contraindicații. Chirurgul propune modalitatea cea mai sigură de rezolvare pe care acesta o are în arealul său terapeutic. Un alt element esențial este terapia intensivă. Am întâlnit, la Buzău, colegi anesteziști de o deosebită valoare profesională și umană, iar acest lucru completează fericit eforturile de a realiza operații cu rezultate foarte bune pentru pacient”, mai spune dr. Rusu.

Medicul recunoaște că există și unele dezavantaje în astfel de intervenții, pentru că organele interne sunt țesuturi fragile, iar în timpul manipulării acestora cu instrumentele laparoscopice există un oarecare risc de a fi lezate, pentru că lipsește percepția directă a medicului asupra țesuturilor. Uneori, din cauza complicațiilor intraoperatorii chirurgicale sau anestezice, poate fi necesară conversia la chirurgia deschisă. Consideră însă că dezavantajele sunt într-un procent extrem de mic față de avantaje, ceea ce face din chirurgia laparoscopică „chirurgia prezentului în sfera ginecologică”. Subliniază, de asemenea, că „este fascinant să faci operații cu pacientul „închis”, utilizând doar o cameră video și instrumentar special și să vezi cum pacientul se ridică din pat după câteva ore de la intervenție”.

 

 

 



Comentarii (16)

  1. Cristina Bese spune:

    Felicitări domnul doctor Rusu! Aș avea o întrebare: ce facem cu asistentele care jignesc pacientele din maternitate ca la ușa cortului ? Cu ce drept le vorbesc urat viitoarelor sau proaspetelor mămici? Chiar nu se poate face nimic ? Sunt sigură ca se poate remedia acest lucru. Mulțumesc

  2. Iuliana Elena spune:

    Cel mai bun doctor! Felicitari!❤️

  3. Sarban spune:

    Felicitări. Mă bucur de domnul doctor Rusu Nicolae, de minunile dumnealui și a întregii echipe pe care o conduce. Succes!

  4. Marius Simion spune:

    Un medic de excepție, soția mea a fost pacienta acestui minunat om pe când era medic in Maternitatea Giulești! Am fost super mulțumiți de atitudinea si profesionalismul de care a dat dovadă pe toată perioada sarcinii si ii multumim din suflet pentru ca datorita dansului avem un băiețel de aproape 2 anișori sănătos! Ne pare tare rau ca nu mai este in Bucuresti, însă ii dorim multa sanatate si mult succes in cariera!

  5. Sapunaru Cristina spune:

    Felicitari si doamnei Dr.Irina Munteanu

  6. Sapunaru Cristina spune:

    Felicitari Dl Dr.Nicolae Rusu

Adaugati un comentariu


 

*