Expertii europeni au trasat directii de urmat pentru prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale

Recomandarile vin in urma unei vizite efectuate in Romania de specialisti ai Centrului European pentru Boli Transmisibile, la solicitarea ministrului Vlad Voiculescu.

 

curatenie dezinfectie ingrijitoareVizita pe care echipa de experti ai Centrului European pentru Boli Transmisibile au efectuat-o timp de cateva zile in Romania s-a incheiat ieri, iar intre timp, specialistii au realizat un raport referitor la cele constatate, insotit de o serie de recomandari catre autoritatile romane in privinta prevenirii si controlului infectiilor insraspitalicesti.

Expertii straini au sosit in Romania luni, in urma unei solicitari a ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu, pentru a discuta cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Institutului National de Sanatate Publica si cu alti actori implicati, aspecte legate de detectarea, supravegherea, prevenirea si controlul infectiilor nosocomiale. Totodata, pe langa aceste discutii , specialistii centrului european au efectuat si cateva vizite in spitale din Capitala si din apropierea Bucurestiului, pentru a vedea care este situatia la fata locului.

In timpul vizitei, expertii au putut observa exemple de bune practici, dar si arii care ar putea beneficia de pe urma unor ameliorari. La finalul vizitei, specialistii europeni au declarat ca au constatat si existenta unei puternice vointe politice pentru imbunatatiri in domeniu.

 

dezinfectantiIn urma discutiilor purtate si a vizitelor efectuate in spitale, acestia au intocmit un raport care a fost inaintat ieri, inainte de plecare, autoritatilor din domeniu, raport ce contine si o serie de recomandari de care ar trebui sa se tina cont pe viitor pentru diminuarea numarului de infectii nosocomiale si asigurarea unui mai bun control al acestora.

Astfel, una dintre recomandari se refera la cresterea gradului de constientizare si promovarea unei mai bune intelegeri a infectiilor nosocomiale si a masurilor de control, incepand cu igiena mainilor, implicarea staff-ului spitalelor, a pacientilor, apartinatorilor, publicului general si presei.

Totodata, specialistii recomanda si schimabarea modului de abordare a infectiilor nosocomiale , sugerand sustinerea unui climat in care spitalele nu sunt stigmatizate din cauza raportarii infectiilor nosocomiale, ci incurajate de minister, presa si alti actori pentru a invata din situatia actuala si pentru a imbunatati situatia lor.

 

comisie medicalaImbunatatirea standardelor microbiologice si a protocoalelor de monitorizare a infectiilor nosocomiale si stabilirea unei functii de referinta microbiologica pentru identificarea unor tulpini neobisnuite, confirmarea profilului de rezistenta la antibiotice si caracterizarea tulpinilor bacteriene implicate in focare de infectii nosocomiale, sunt alte recomandari facute autoritatilor din Sanatate, precum si organizarea unor module de training pentru diferite categorii de personal care lucreaza in spitale.

Specialistii europeni au mai sugerat si intarirea rolului comitetelor multidisciplinare de control al infectiilor nosocomiale la nivel de spital si la nivel national, in cadrul carora toti actorii sunt stimulati sa contribuie la schimbare. In acest sens, o finantare adecvata pentru activitatile de control al infectiilor trebuie sa fie asigurata, implementata si evaluata iar finantarea suplimentara a controlului infectiilor ar putea genera o recuperare rapida a acesteia si in economii viitoare rezultate din scaderea incidentei de infectii nosocomiale.

Nu in ultimul rand, o alta necesitate ar fi implementarea unui sistem integrat de raportare, atat epidemiologic, cat si microbiologic, care poate furniza date pentru actiuni directe si imediate si pentru evaluare la nivel de spital. Datele pot servi apoi la stabilirea unor trenduri nationale si comparatii internationale la nivelul ministerului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*