Expunerea necontrolată la soare crește riscul de melanom. Controlul periodic salvează vieți!
Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer de piele și are o incidență din ce în ce mai crescută în rândul tinerilor, dar poate fi prevenit prin evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10.00-17.00, aplicarea cremelor cu factor mare de protecție și control medical periodic.
Sezonul estival este asociat cu vacanța, cu relaxarea și soarele generos, dar expunerea necontrolată la raze UV poate cauza daune ireversibile pielii, mai ales în cazul persoanelor cu pielea de culoare deschisă și un număr mare de alunițe, cu sistemul imunitar slăbit, cu predispoziție genetică de a dezvolta melanom, sau a celor care au avut la un moment dat un alt tip de cancer de piele.
Deși prin expunerea controlată, de scurtă durată la soare, producția de melanină crește și oferă pielii o protecție naturală împotriva razelor UV, protecția naturală nu poate preveni cancerul de piele, iar daunele provocate de expunerea necontrolată la raze UV se acumulează în timp și sunt ireversibile, atrag atenția medicii dermatologi.
„Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom este în creştere, iar îngrijorător este diagnosticul tardiv şi incidenţa crescută în rândul populaţiei tinere”, atrage atenția medicul dermatolog buzoian Andi Cristian Rizoiu, care răspunde celor mai frecvente întrebări legate de sănătatea pielii în sezonul cald, într-un interviu postat pe site-ul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău.
Importanța evaluării periodice a aluniţelor
Aluniţele sunt leziuni benigne (nu reprezintă forme de cancer) şi pot fi tipice – au o structură omogenă a culorii, au forme rotunde sau ovale, cu margini regulate, bine delimitate, cu dimensiuni până în 5 milimetri, şi care nu îşi schimbă forma în timp -, sau o schimbă minimal, sau atipice – tot leziuni benigne, dar cu asimetrie a formei, culorii, conturului, au dimensiuni mai mari de 5 mm și pot avea un risc mai mare de a se transforma în cancer de piele.
„Aluniţele sau nevii reprezintă formaţiuni tumorale benigne, aparent inofensive, dar care în anumite condiţii pot genera probleme serioase atât la nivel cutanat, cât şi la nivelul întregului organism. Pericolul apare atunci când acestea se modifică şi, din nişte leziuni benigne, inofensive, se transformă în leziuni maligne – cancere de piele. Cel mai de temut cancer cutanat este melanomul, deoarece reprezintă o formă agresivă de cancer al pielii, mai ales în situaţia în care acesta se depistează târziu. Urmărirea periodică a aluniţelor ajută la depistarea din timp a semnelor de cancer de piele şi este important să descoperim acele «semnale de alarmă» care ne atenţionează că, pe viitor, aluniţele s-ar putea transforma în melanoame. Melanoamele se pot dezvolta dintr-o aluniţă preexistentă, însă acest tip de cancer de piele poate apărea ca o formaţiune nouă, pe tegument integru, adică pe tegument fără leziuni cutanate”, explică dr. Andi Rizoiu, medic primar dermatolog, SJU Buzău
Cum influențează soarele, alunițele?
Odată cu efectele benefice asupra organismului (sintetizarea vitaminei D), expunerea bruscă și prelungită la soare poate provoca arsuri solare, favorizează apariția ridurilor și a petelor pigmentare, dar și apariția de noi alunițe și evoluția celor preexistente către melanom, unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer, care poate afecta pe oricine, dezvoltându-se la nivelul celulelor cu pigment.
„Expunerea prelungită la soare, mai ales în copilărie şi adolescenţă, poate determina formarea de noi aluniţe. Cu cât o persoană se expune mai mult la soare sau la solar (care este mult mai periculos), cu atât creşte riscul de apariţie a aluniţelor şi riscul ca cele preexistente să crească, să se modifice şi să se transforme în melanoame. Arsurile solare, mai ales dacă au caracter repetitiv, şi mai ales dacă au avut loc în copilărie, reprezintă un factor de risc major pentru apariţia nevilor – atât a celor tipici (inofensivi), cât şi a celor atipici (displazici), care se pot transforma ulterior în melanoame. Radiaţiile UV pot produce modificări la nivelul ADN-ului din celulele pielii. Se produc mutaţii care duc la modificări structurale ale nevilor şi modificări de culoare ale acestora. Dezvoltarea necontrolată a melanocitelor, adică a celulelor pigmentare, poate duce la cancer de piele. Este important să ştim faptul că expunerea cronică la soare duce la îmbătrânirea pielii, chiar şi fără prezenţa arsurilor solare, dar şi la apariţia altor tipuri de cancere cutanate, altele decât melanoamele, cum ar fi carcinoamele bazocelulare sau spinocelulare, care au un grad mai mic de agresivitate comparativ cu melanoamele. Categoriile cele mai vulnerabile sunt copiii şi adolescenţii, deoarece pielea tânără este mai sensibilă la radiaţiile UV. Pielea persoanelor blonde sau roşcate prezintă, de asemenea, o sensibilitate ridicată”, detaliază dr.Andi Rizoiu.
Cum îngrijim alunițele în sezonul cald?
Protejarea pielii împotriva radiațiilor UV este singura metodă prin care se poate preveni cancerul de piele, implicit a melanomului. Aplicarea unui agent/ loțiuni cu factor de protecție înalt pe piele, implicit pe alunițe, reduce riscul de apariție a formațiunilor maligne. Crema fotoprotectoare se aplică cu 30 de minute înainte de a ieși afară și se reaplică la fiecare 4 ore. Se folosește atât când ne expunem la soare cât și de fiecare dată când ieșim din casă. Protecția mecanică împotriva UV. Purtarea unor haine/cămăși cu mâneci care acoperă brațele și umerii, precum și a accesoriilor – palarie cu boruri largi, ochelari de soare – sunt foarte utile pe timpul sezonului cald.
,,În sezonul cald este foarte important să evităm contactul prelungit cu razele solare. Este obligatorie folosirea cremelor de fotoprotecţie, preferabil cu SPF 50+, mai ales în cazul persoanelor blonde sau roşcate, şi este importantă reaplicarea periodică a acestora. Totodată este indicată evitarea expunerii la soare între orele 10:00–17:00, când radiaţia este foarte puternică. Se recomandă, de asemenea, purtarea pălăriilor cu boruri largi, a ochelarilor de soare, a hainelor cu mâneci lungi şi acoperirea suplimentară cu un pansament a aluniţelor suspecte sau modificate. Este contraindicată expunerea la solar, indiferent de timpul de expunere, chiar dacă este foarte limitat, deoarece radiaţiile UV artificiale sunt şi mai periculoase decât cele naturale”, recomandă dr. Andi Rizoiu.
Cum monitorizăm alunițele?
Medicul dermatolog ne spune că, pentru a monitoriza corect evoluţia unei aluniţe trebuie să facem autoexaminare periodică şi să cunoaştem regula ABCDE, care oferă indicii prețioase în depistarea precoce și tratarea celor cu risc de a se transforma în cancer de piele:
A – Asimetrie – tragem o linie imaginară pe jumătatea aluniţei și constată, că o jumătate nu seamănă cu cealaltă;
B – Borduri – marginile sunt neregulate, zimţate sau nedefinite;
C – Culoarea – neomogenă, variabilă; melanomul are, de obicei, mai multe culori: maro, negru, roşu, alb, albastru;
D – Diametrul – leziuni cutanate peste 6 mm;
E – Evoluţia – melanomul creşte, îşi modifică dimensiunea, culoarea, sângerează.
Cum descoperim din timp, melanomul?
Melanomul este al 5-lea cel mai frecvent tip de cancer la bărbați și al 6-lea la femei. Numărul de cazuri noi de melanom a crescut în ultimii 40 ani cu peste 300%, iar 2% din cazurile de melanom apar la persoane cu vârste sub 20 ani. Persoanele care au fost diagnosticate cu melanom în decursul vieții au risc de 9 ori mai mare decât populația generală de a dezvolta un nou melanom primar.
„Numărul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom este în creştere, iar îngrijorător este diagnosticul tardiv şi incidenţa crescută în rândul populaţiei tinere”, atrage atenția medicul dermatolog. Tocmai de aceea „este importantă autoexaminarea regulată a pielii, preferabil o dată pe lună, prin vizualizare directă sau cu ajutorul oglinzii pentru zonele corpului mai greu vizibile, ori cu ajutorul celorlalţi membri ai familiei. Dacă o persoană vede o aluniţă care arată diferit faţă de celelalte, îşi modifică rapid culoarea, forma sau dimensiunea, sau provoacă simptome (durere, prurit, sângerare), trebuie să se prezinte la dermatolog pentru examinare. Se impune o atenție crescută față de aşa-numita «răţuşca cea urâtă». Dacă una dintre alunițe arată diferit faţă de celelalte (altă formă, culoare, dimensiune), acesta poate fi primul semn de melanom”, subliniază dr. Andi Rizoiu, care recomandă consult dermatologic anual, mai ales persoanelor aflate la risc – cu antecedente familiale de melanom, care au suferit arsuri solare de-a lungul vieţii sau prezintă numeroase aluniţe.
Cum se tratează melanomul malign?
Un melanom poate crește oriunde pe piele, de la scalp până la talpa piciorului. Melanomul malign este o tumoare malignă a celulelor pigmentare care poate forma metastaze chiar și în stadiu incipient. Cu cât tumoarea este mai mică, cu atât sunt șanse mai mari de a fi vindecat, de aceea este foarte important consultul dermatologic, imediat ce se observă o modificare a pielii.
Dr. Andi Rizoiu subliniază că „diagnosticarea precoce reprezintă cheia supravieţuirii” în cazul melanomului. „Tratamentele pot fi diferite, în funcţie de caz, iar eficienţa acestora este mult mai mare în stadiile incipiente. Metodele de tratament sunt: excizia chirurgicală – recomandată indiferent de stadiul melanomului. Aceasta trebuie să fie largă, în ţesut sănătos, cu limite de siguranţă oncologică. Uneori este necesară şi excizia şi biopsierea ganglionului santinelă – primul ganglion limfatic care ar putea fi invadat de celulele canceroase. Imunoterapia este o altă metodă de tratament și activează sistemul imunitar să recunoască şi să atace celulele canceroase. Terapia ţintită este eficientă doar dacă tumora are o mutaţie specifică în gena BRAF (50% din cazuri). Eficienţa tratamentului depinde de: stadiul melanomului (prognostic bun în stadii incipiente), localizarea şi dimensiunea tumorii, prezenţa mutaţiilor genetice și răspunsul sistemului imunitar individual”, explică medicul dermatolog buzoian.
Cât de importantă este prevenția?
Melanomul reprezintă 1% din totalitatea cancerelor de piele, iar în ultimii 30 de ani s-a înregistrat o creștere permanentă a numărului de cazuri. Este, în același timp, tumora cu cea mai mare mortalitate. În fiecare oră, o persoană din lume moare din cauza melanomului. În România, peste 1.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu melanom, iar aproape o treime își pierd viața din cauza acestei afecțiuni.
„Din păcate, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu melanom este în creştere, atât în România, cât şi la nivel global. Îngrijorător este diagnosticul tardiv şi incidenţa crescută în rândul populaţiei tinere. Principalele cauze care favorizează apariția melanomului sunt expunerea excesivă la radiaţiile ultraviolete, îmbătrânirea populaţiei și factorii genetici. Prevenţia este însă esenţială şi include utilizarea zilnică a cremelor cu SPF 50+, evitarea expunerii solare între orele 10:00–17:00, îmbrăcăminte de protecţie – pălării, haine cu mâneci lungi, evitarea solarului – creşte riscul de melanom cu 75% dacă e folosit înainte de vârsta de 30 de ani (OMS a clasificat solarul ca fiind cancerigen – grupa I); autoexaminarea regulată a pielii și control dermatologic periodic. Un melanom depistat la timp este vindecabil în peste 95% din cazuri”, concluzionează dr. Andi Rizoiu.
„Împreună pentru sănătatea pielii”
În contextul celei de-a 15-a ediții a Zilei Internaționale a Protecției Solare, care are ca scop creșterea gradului de informare și conștientizare a protejării sănătății pielii și de promovare a îngrijirii responsabile la soare, medicii dermatologi Andi Cristian Rizoiu, Adina Pavel și Merve Oruc de la Spitalul Județean de Urgență Buzău s-au alăturat evenimentului „Împreună pentru sănătatea pielii”, organizat de Maxifarma, cu sprijiul La Roche-Posay, în zilele de 15 și 16 iulie, la Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman – Vila Albatros.
Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 400 de buzoieni, care au beneficiat de consultații dermatologice gratuite, sfaturi personalizate și produse dermato – cosmetice recomandate pentru protecția și îngrijirea pielii. Cu acest prilej, medicii au idenificat numeroase papiloame, alunițe suspecte și chiar o formațiune tumorală mare la nivelul scalpului, caz care pacientul a fost direcționat către investigații suplimentare.
Organizatorii au observat un interes crescut din partea părinților și a copiilor față de profilaxia bolilor de piele și consederă că succesul evenimentului, desfășurat sub sloganul „Prevenția începe cu un simplu gest: evaluează-ți alunițele!”, reflectă importanța unor astfel de inițiative în educarea și prevenirea problemelor dermatologice, iar un simplu control de rutină și depistarea timpurie a unei forme de cancer de piele poate face diferența.
Concluzia: campania a reușit să crească gradul de conștientizare a buzoienilor asupra riscurilor cancerului de piele și să încurajeze controalele dermatologice periodice, care pot salva vieți.