Ziua Mondială a Artritei – Boala reumatică, una dintre cele mai invalidante afecțiuni

12 octombrie 2024 | 0 comentarii |

Cel puțin 3% dintre români sunt afectați de o boală reumatică, una dintre cauzele principale de morbiditate și dizabilitate în rândul populației active, care scade calitatea vieții persoanelor afectate și implică costuri socio-economice importante. 

 

Ziua mondială a artritei – World Arthritis Day, marcată la 12 octombrie, a fost stabilită de către Arthritis and Rheumatism International (ARI) în 1996, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei din întreaga lume cu privire la existenţa şi impactul bolilor reumatice şi musculo-scheletice.

Bolile reumatice constituie una dintre principalele cauze de suferință a populației active și generează costuri importante socio-economice, contribuind la dizabilitate, afectare emoțională și scăderea calității vieții. Peste 3% din populați României suferă de o boală inflamatorie articulară, manifestată în primul rând prin durere, simptom cu impact negativ somatic și emoțional.

Bolile reumatice musculo-scheletice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare şi costisitoare boli netransmisibile, iar efectele se resimt asupra vieţii a peste 120 de milioane de oameni de toate vârstele, numai în Europa. Acestea sunt boli cu evoluție îndelungată, caracterizate prin durere cronică, un nivel important de dizabilitate și reducerea speranței de viață. Persoanele afectate, indiferent de vârstă, rasă sau sex pot dezvolta boli asociate grave și numeroase dizabilități.

 

Cauzele apariției artritei  

 

Artrita este o inflamație a uneia sau a mai multor articulații și poate provoca durere și disconfort major. Atunci când mai multe articulații sunt afectate se folosește termenul de poliartrită. Cele mai frecvente forme ale artritei sunt poliartrita reumatoidă, boală inflamatorie care afectează peste 200.000 persoane din România și osteoartrita (boală degenerativă). Artrita poate fi descrisă ca o eroziune – când o articulație începe să se uzeze, cartilajul care acoperă osul se deteriorează, iar osul aflat dedesubt se îngroașă și își modifică forma. În aceste condiții, flexibilitatea normală a articulației este afectată.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţi (OMS), la nivel mondial, peste 18 milioane de oameni trăiesc cu artrită reumatoidă. Aproximativ 70% dintre aceste persoane sunt femei, iar 55% au peste 55 de ani. 13 milioane de oameni cu poliartrită reumatoidă, care puteau beneficia de reabilitare, se confruntă cu diferite niveluri de severitate (moderate sau severe), artrita reumatoidă fiind o boală autoimună sistemică ce afectează îndeosebi articulaţiile mâinilor, încheieturilor, picioarelor, gleznelor, genunchilor, umerilor şi coatelor.

 

Cauzele și factori de risc

 

Cauzele apariției artritei depind de forma în care se manifestă afecțiunea. Tipurile de artrită variază de la formele cauzate de ruperea și uzarea cartilajului până la cele provocate de inflamația rezultată în urma unui sistem imunitar hiperactiv –artrita reumatoidă.

Artrita infecțioasă (septică) este cauzată de un virus, o bacterie sau o ciupercă microscopică, ce pătrunde și afectează, de obicei, o articulație mare din organism (genunchi, șold), artrita reactivă este o infecție prezentă în alt organ al corpului (intestine, organe genitale, tract urinar) și declanșează un răspuns inflamator în articulații.

Printre factorii care contribuie la dezvoltarea artritei se numără și deficiențele sau disfuncțiile sistemului imunitar (artrita psoriazică).

Uzura normală și ruperea sau deteriorarea cartilajului cauzează osteoartrita, una dintre cele mai frecvente forme de artrită.

Metabolismul anormal poate duce la apariția unor boli precum guta sau pseudoguta.

 

Tipuri de artrită  

 

Artritele sunt clasificate în special după locul și manifestările acestora: în cazul artritei inflamatorii, inflamația apare fără un motiv fiziologic întemeiat, la suprafața încheieturilor și în stratul superficial al oaselor, care se manifestă prin inflamație și durere locală. Artrita inflamatorie este clasificată în artrită reactivă, spondiloză și artrită reumatoidă și poate afecta pielea, rinichii, mușchii sau plămânii, iar cele mai des întâlnite forme de boli ale țesutului conjunctiv sunt scleroza sistemică, lupusul.

Artrita degenerativă afectează cu precădere cartilajul care acoperă oasele și duce la inflamarea acestora și poate duce la apariția unor creșteri osoase anormale (osteofite) și la deformarea articulațiilor.

Artrita metabolică apare ca urmare a acumulării de purine, substanțe care sunt produse în mod natural de organism și care se regăsesc în alimente precum carnea roșie, produsele dulci și fructele de mare. Infecțiile bacteriene sau fungice pot duce la apariția artritei septice, care afectează mai ales genunchiul și șoldul.

Artrita psoriazică este un simptom comun în cazul bolnavilor de psoriazis, apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului, iar inflamația se acumulează la nivelul articulațiilor.

 

Diagnostic și tratament  

 

Artrita este o afecțiune comună a articulațiilor, care apare mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Pentru diagnosticarea artritei este nevoie de o evaluare clinică, făcută, de obicei, de medicul ortoped, în care sunt evaluate articulațiile, iar în funcție de rezultatul examinării, acesta poate recomanda o serie de teste și analize (de sânge, de urină și lichid sinovial), radiografii, CT, RMN sau ecografii, pentru a determina diagnosticul corect. Diagnosticul timpuriu și tratamentul adecvat pot ajuta la prevenirea leziunilor ireversibile și dizabilităților la nivelul articulațiilor. Prin tratament, fizioterapie și, în cazurile avansate, intervenție chirurgicală, se pot ameliora afecțiunile articulațiilor.

În cazul artritei septice, pe lângă tratamentul medicamentos se recomandă imobilizarea articulației afectate, deoarece anumite tipuri de artrite inflamatorii septice pot duce la deformații și la distrugerea articulatiilor, cazuri în care este necesară artroplastia (protezarea membrului) sau artrodeza (fuzionarea chirurgicală a oaselor articulației).

 

Controlul și prevenire

 

Pentru prevenirea artritei și pentru reducerea simptomelor acestei boli și eliminarea riscului ca afecțiunile asociate să degenereze și să necesite intervenții chirurgicale, este important să avem un ritm de viață activ, cu mișcare fizică, și de o alimentație echilibrată, prin care să fie menținută o greutate normală a corpului (fructele, legumele și verdețurile contribuie la refacerea cartilajelor deteriorate). Foarte eficienți în reducerea inflamațiilor sunt acizii grași esențiali, prezenți în nuci, semințe și cereale integrale. De asemenea, este necesar să identificăm factorii care declanșează artrita.

Cele mai comune cauze care predispun la apariția artritei sunt fumatul, intoxicația cu pesticide sau cea medicamentoasă și stresul. Anumite alimente (roșiile, vinetele și ardeii) pot declanșa apariția artritei, mai ales în cazul persoanelor care au predispoziție spre această boală. În cazul formelor de artrită moștenite genetic, acestea nu pot fi prevenite. Pentru a evita artrita rezultată în urma unui traumatism, trebuie respectate măsurile de siguranță și evitarea activităților care pun presiune asupra articulațiilor.

Înotul și mersul pe jos sunt activități recomandate pentru persoanele care suferă de artrită sau afecțiuni asociate. Controalele regulate la medicul reumatolog, precum și protejarea articulațiilor și evitarea activităților care exercită presiune foarte mare asupra acestora sunt, de asemenea, foarte importante.

 


Adaugati un comentariu


 

*