Ziua Mondială a Fizioterapiei 2023, dedicată artritei

8 septembrie 2023 | 0 comentarii |

În fiecare an, pe 8 septembrie, comunitatea medicală și pacienții din întreaga lume celebrează Ziua Mondială a Fizioterapiei, prilej pentru a scoate în evidență importanța profesiei de fizio și kinetoterapeut în menținerea și îmbunătățirea sănătății și calității vieții pacienților.

 

Ziua Mondială a Fizioterapiei 2023 este centrată pe o provocare medicală semnificativă – artrita, o afecțiune care afectează articulațiile și poate provoca durere și disconfort major, fiind o problemă de sănătate publică, la nivel global. Artrita este un termen general folosit pentru durerile și afecțiunile de natură articulară, deși înțelegerea comună este că reprezintă o singură boală. Există peste 200 de tipuri de artrită și afecțiuni înrudite, iar persoanele afectate, indiferent de vârstă, rasă, sex pot dezvolta boli asociate grave și numeroase dizabilități, artrita fiind principala cauză de dizabilitate în rândul populației generale.

În contextul creșterii prevalenței artritei și a nevoii de abordări eficiente în gestionarea sa, Ziua Mondială a Fizioterapiei din 2023 aduce în prim-plan eforturile și impactul pozitiv al fizioterapeuților în abordarea artritei, prin ajutprul pe care îl oferă pacienților în menținerea și îmbunătățirea mobilității, în gestionarea și reducerea durerii, astfel încât să aibă o calitate a vieții îmbunătățită.

 

Cauzele apariției artritei

 

Artrita înseamnă inflamația uneia sau a mai multor articulații, însoțite de dureri numite și artralgii. Atunci când mai multe articulații sunt afectate, se folosește termenul de poliartrită. Artrita poate fi descrisă ca o eroziune: când o articulație începe să se uzeze, cartilajul care acoperă osul se deteriorează, iar osul aflat dedesubt se îngroașă și își modifică forma. În aceste condiții, flexibilitatea normală a articulației este afectată.

Cauzele apariției artritei depind de forma în care se manifestă afecțiunea. Tipurile de artrită variază de la formele cauzate de ruperea și uzarea cartilajului până la cele provocate de inflamația rezultată în urma unui sistem imunitar hiperactiv –artrita reumatoidă.

Artrita infecțioasă (septică) este cauzată de un virus, o bacterie sau o ciupercă microscopică, ce pătrunde și afectează, de obicei, o articulație mare din organism (genunchi, șold), artrita reactivă este o infecție prezentă în alt organ al corpului (intestine, organe genitale, tract urinar) și declanșează un răspuns inflamator în articulații. Printre factorii care contribuie la dezvoltarea artritei se numără și deficiențele sau disfuncțiile sistemului imunitar (artrita psoriazică).

Uzura normală și ruperea sau deteriorarea cartilajului cauzează osteoartrita, una dintre cele mai frecvente forme de artrită. Metabolismul anormal poate duce la apariția unor boli precum guta sau pseudoguta.

 

Tipuri de artrită

 

Formele de artrită sunt clasificate în funcție de mai mulți factori, cei mai importanți fiind locul și manifestările acestora: în cazul artritei inflamatorii, inflamația apare fără un motiv fiziologic întemeiat, la suprafața încheieturilor și în stratul superficial al oaselor. Artrita inflamatorie este clasificată în artrită reactivă, spondiloză și artrită reumatoidă. Boala țesutului conjunctiv este o formă de artrită care se manifestă prin inflamație și durere locală. Poate afecta pielea, rinichii, mușchii sau plămânii, iar cele mai des întâlnite forme de boli ale țesutului conjunctiv sunt scleroza sistemică, lupusul.

Artrita degenerativă afectează cu precădere cartilajul care acoperă oasele și duce la inflamarea acestora și poate duce la apariția unor creșteri osoase anormale (osteofite) și la deformarea articulațiilor.

Artrita metabolică apare ca urmare a acumulării de purine, substanțe care sunt produse în mod natural de organism și care se regăsesc în alimente precum carnea roșie, produsele dulci și fructele de mare.

Infecțiile bacteriene sau fungice pot duce la apariția artritei septice, care afectează mai ales genunchiul și șoldul.

Artrita psoriazică este un simptom comun în cazul bolnavilor de psoriazis, apare atunci când sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale organismului, iar inflamația se acumulează la nivelul articulațiilor.

 

Diagnostic și tratament

 

Artrita este o afecțiune comună a articulațiilor, care apare mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Pentru diagnosticarea artritei este nevoie de o evaluare clinică, făcută, de obicei, de medicul ortoped, în care sunt evaluate articulațiile, iar în funcție de rezultatul examinării, acesta poate recomanda o serie de teste și analize (analize de sânge, de urină și lichid sinovial, radiografii, CT, RMN sau ecografii), pentru a determina diagnosticul corect. Diagnosticul timpuriu și tratamentul potrivit pot ajuta la prevenirea leziunilor ireversibile și dizabilităților la nivelul articulațiilor.

Urmare a tratamentului (administrarea de antiinflamatoare și analgezice sau tratament specific, cu antibiotic și corticosteroizi), fizioterapiei și, în cazurile avansate, intervenției chirurgicale, se pot ameliora afecțiunile articulațiilor.

În cazul artritei septice, pe lângă tratamentul medicamentos, se recomandă și imobilizarea articulației afectate, deoarece anumite tipuri de artrite inflamatorii septice pot duce la deformații și la distrugerea articulatiilor, cazuri în care este necesară artroplastia (protezarea membrului) sau artrodeza (fuzionarea chirurgicală a oaselor articulației).

 

Rolul fizioterapiei în gestionarea artritei

 

Terapia fizică (fizioterapia) implică exerciții care ajută la întărirea mușchilor din jurul articulațiilor afectate și este una dintre cele mai importante componente în tratamentul artritei. Fizioterapeuții sunt specialiști în sănătate care se concentrează pe menținerea și îmbunătățirea mobilității pacienților, folosind metode non-invazive și exerciții terapeutice. În cazul artritei, ei pot juca un rol crucial în abordarea problemelor legate de mișcare și durere. Aceștia colaborează cu pacienții, pentru a dezvolta planuri de tratament personalizate, adaptate nevoilor și stadiului afecțiunii fiecărui pacient. Aceste planuri pot include o varietate de intervenții:

• exerciții terapeutice – pacienții sunt ghidați, prin exerciții specifice care ajută la menținerea și îmbunătățirea flexibilității, forței și funcționalității articulațiilor afectate de artrită;

• terapie manuală – masaj, manipulare, mobilizare, care pot ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea mișcărilor articulare;

• tehnici de relaxare și respirație – pot contribui la reducerea stresului și a tensiunii musculare, ameliorând astfel simptomele asociate cu artrita;

• educație și consiliere – pacienții primesc informații esențiale despre gestionarea artritei, cum ar fi tehnicile corecte de exercițiu și obiceiurile de viață sănătoase.

 

Controlul și prevenirea artritei

 

Pentru prevenirea artritei, dar și pentru reducerea simptomelor acestei și eliminarea riscului ca afecțiunile asociate să degenereze și să necesite intervenții chirurgicale, este important să avem un ritm de viață activ, cu mișcare fizică, și de o alimentație echilibrată, prin care să fie menținută o greutate normală a corpului (fructele, legumele și verdețurile contribuie la refacerea cartilajelor deteriorate). Foarte eficienți în reducerea inflamațiilor sunt acizii grași esențiali, prezenți în nuci, semințe și cereale integrale.

De asemenea, este necesar să identificăm factorii care declanșează artrita. Cele mai comune cauze care predispun la apariția artritei sunt fumatul, intoxicația cu pesticide sau cea medicamentoasă și stresul. Anumite alimente (roșiile, vinetele și ardeii) pot declanșa apariția artritei, mai ales în cazul persoanelor care au predispoziție spre această boală. În cazul formelor de artrită moștenite genetic, acestea nu pot fi prevenite. Pentru a evita artrita rezultată în urma unui traumatism, trebuie respectate măsurile de siguranță și evitarea activităților care pun presiune asupra articulațiilor.

Înotul și mersul pe jos sunt activități recomandate pentru persoanele care suferă de artrită sau afecțiuni asociate. Controalele regulate la medicul reumatolog, precum și protejarea articulațiilor și evitarea activităților care exercită presiune foarte mare asupra acestora sunt, de asemenea, foarte importante.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*