Emoții mari la a 50-a aniversare a Spitalului Județean Buzău (FOTO)
La evenimentul „Zilele Spitalului Județean de Urgență Buzău – 50 de ani de Medicină și dăruire” au fost prezenţi sute de medici și asistenți medicali care profesează sau au profesat în unitatea medicală, invitați speciali și reprezentanţi ai administraţiei publice locale.
Spitalul Județean de Urgență (SJU) Buzău, care și-a început activitatea în 1974, la finalul lunii mai, celebrează, pe 30 și 31 mai, o jumătate de secol de istorie și de evoluție, printr-o serie de evenimente organizate în Sala Mare a Consiliului Județean și la sediul unității medicale.
„Aniversăm astăzi 50 de ani de medicină și dăruire la spitalul Județean de Urgență Buzău și vă mulțumesc că suntem astăzi, atât de mulți, împreună. Sunt 50 de ani în care contribuia fiecăruia dintre noi a reprezentat un pas către o unitate medicală modernă, la standardele pe care ni le dorim. Știm că mai sunt multe de realizat, atât în plan material cât și uman, dar vă asigurăm că nu ne oprim, încercăm să mergem către perfecțiune în acest domeniu, în care nu avem voie să greșim (…) Dintre toate locurile unde am lucrat, Spitalul Județean mi-a adus cele mai mari satisfacții. Aici este un personal extraordinar și, uniți, am putut face lucruri bune pentru pacienți. Sperăm ca în continuare să depășim cu bine provocările și să înlăturăm neajunsurile”, a spus Claudiu Damian, manager de 10 ani la SJU Buzău, care a mulțumit medicilor, tuturor cadrelor medicale, dar și personalului TESA pentru dăruire.
Pentru a atinge însă obiectivele, Spitalul Județean mai are de depășit multe provocări, între care atragerea mediciloră. La ora actuală, grila de personal a spitalului este acoperită peste 90%, dar deficitul se concentrează pe medicii specialiști. Ar mai fi nevoie de peste 20 de doctori pentru a se acoperi toate liniile de gardă
Directorul medical al spitalului, dr. Ștefania Manolescu, s-a arătat însă optimistă și crede că tot mai mulți medici vor veni să profeseze la acest spital, dându-se exemplu chiar pe sine care, deși este bucureșteancă și ar fi putut rămâne în Capitală, a optat pentru Buzău și crede că a făcut „cea mai bună alegere”.
Ea a subliniat că „deși suntem un oraș mic, lucrările științifice cuprinse în agenda evenimentului, prin marea lor diversitate și complexitate, vor demonstra că avem profesioniști excepționali, că la Buzău se face medicină de nivel înalt, că medicii au aici condiții foarte bune de dezvoltare profesională și de cercetare și că există multe oportunități de care pot profita, iar noi ne mândrim cu ei și le mulțumim pentru ceea ce fac. Vreau să le mulțumesc și eu, tuturor medicilor, asistenților medicali, infirmiere, brancardieri, personal auxiliar și personal TESA, pentru că fără dumneavostră, Spitalul Județean de Urgență Buzău nu ar exista”, a spus dr. Ștefania Manolescu.
Prof. univ. dr. Mircea Beuran, președintele Academiei de Științe Medicale, prezent la eveniment ca invitat de onoare, s-a arătat de asemenea optimist în privința atragerii de specialiști și a afirmat că dovada constă în faptul că „la Buzău, iată, colegul Marius Anastasiu a făcut posibil ca aici să se înființeze Societatea Română de Chirurgie de Urgență și Trauma, iar de curând, dr. Ștefania Manolescu a venit aici după specializarea la Spitalul Floreasca”.
Atrăgând atenția că specialiștii cu experiență ar trebui păstrați în activitate cât mai mult timp, dr. Beuran a punctat legătura între progresul chirurgiei românești şi SJU Buzău și a vorbit despre nevoia de schimbare a legislației.
„Relaţia mea cu Buzăul este veche, din anul 1994, atunci când eram director în Ministerul Sănătăţii… Un început în domeniul chirurgiei de urgenţă şi al traumatologiei s-a născut aici. Asta arată că peste tot în ţara aceasta sunt oameni luminaţi, care nu au abandonat să se intruiască şi să împingă mai departe, ceea ce cunosc. Aşa cum am văzut și logoul acestei întâlniri, «Medicină şi dăruire», vreau să amintesc că trebuie să ştim cu toţii istoria, ca să nu pierdem geografia”, a afirmat prof. univ. dr. Mircea Beuran, care a prezentat și o scurtă istorie a spitalului buzoian, cu origini în secolul al XVIII-lea.
Conducerea Spitalului Județean de Urgență Buzău i-a oferit, în semn de recunoștință, o placehtă aniversară.
50 de ani de activitate pe altarul lui Hipocrate înseamnă evoluție, provocări depășite, obiective realizate, o muncă asiduă, persevernță și mai ales dedicare. Cel mai bine au observat toate acestea medicii din garda „veche”, care își amintesc cu nostalgie de debutul profesional și au fost martori la transformările care au avut loc.
Medicul chirg Marius Anastasiu, care într-o perioadă s-a aflat și la conducerea SJU Buzău, i-a invitat pe participanții la eveniment să parcurgă „împreună, o experiență imersivă legată de constituirea, în spațiul chirurgical româneasc, a Societății Române de Chirurgie de Urgență și Traumatologie Viscerală (SRCUT), eveniment conectat organic și indisolubil la activitatea chirurgicală a SJU Buzău. În 2005, la Poiana Pinului, SJU Buzău a avut loc înființarea și primul Congres al Societății de Chirurgie de Urgență și Trauma, organizat de SJU Buzău, la care au participat 50 de cadre universitare de la facultățile de Medicină și peste 150 de șefi de servicii chirurgicale din țară, dar și personalități ale lumii chirurgicale mondiale. Gândită împreună cu domnul profesor Beuran și regretatul profesor Nicolae Angelescu, ca o structură profesională importantă pentru domeniul chirurgiei românești, SRCUT a avut sediul la Spitalul Județean de Urgență Buzău, până anul trecut. Și tot la SJU Buzău a fost realizat Ghidul Național de Pancreatită Acută, de colectivul de specialiști ai spitalului”, a povestit dr. Anastasiu, care, de la înființarea SRCUT și până anul trecut a fost secretar general al organizației profesionale, care între timp a fost recunoscută de societățile de profil europene.
Atât filmul de prezentare a SJU Buzău realizat cu ocazia aniversării a 50 de ani de existență, cât și lucrările științifice prezentate de medici, arată nivelul la care a ajuns unitatea sanitară.
În semn de „Omagiu celor care prin muncă, profesionalism, și înțelegere umană au asigurat și asigură continuitatea unității medicale n slujba comunității”, astăzi, la prânz, a fost dezvelită o placă comemorativă, amplasată în fața intrării principale a Spitalului Județean de Urgență Buzău.
„Sunt foarte emoționat, pentru că 10 ani din activitatea mea i-am petrecut alături de acești oameni minunați, cu empatie față de oameni, și le mulțumesc pentru că mi-au oferit ocazia să arăt ce pot, iar împreună am demonstrat că spitalul a putut fi adus spitalul la un standard binemeritat”, a spus, la dezvelirea plăciii memoriale, managerul SJU Buzău, Claudiu Damian, care le-a mulțumit tuturor angajaților unității medicale, buzoienilor care înțeleg „că facem tot ce se poate pentru a le oferi cele mai bune condiții de tratament și de îngrijire”, dar și Consiliului Județean Buzău și președintelui Petre Emanoil Neagu „pentru sprijinul permanent” acordat spitalului și pentru că a înțeles că „sănătatea este mereu o prioritate”.
La fel ca și la deschiderea evenimentelor care marchează cei „50 de ani de Medicină și Dăruire” oferiți de medicii și întregul personal al SJU Buzău, președintele Consiliului Județean Buzău a subliniat că „sănătatea și educația sunt cei doi piloni esențiali în dezvoltarea fiecărei societăți”.
Pe de altă parte, acesta a spus că ,,un moment aniversar este uneori exact ceea ce avem nevoie pentru a realiza progresele pe care le-am făcut și pentru a aprecia ce avem. Așa am simțit astăzi, când, înconjurat de echipa de management a SJU, de medici, de personal medical și de personalul administrativ, am realizat puterea unei echipe care a înțeles că sănătatea este o prioritate. La SJU Buzău s-au făcut progrese importante, am implementat proiecte esențiale pentru îmbunătățirea condițiilor oferite pacienților și pentru diagnosticarea corectă, am trecut împreună prin situații de urgență precum pandemia, iar astăzi aniversăm, tot împreună. Sunt recunoscător întregii echipe cu care am colaborat timp de mai mult de 15 ani, ca vicepreședinte sau președinte al Consiliului Județean Buzău. Vreau să vă mulțumesc în numele cetățenilor județului Buzău pentru devotamentul de care dați întotdeauna dovadă față de noi, cei care avem nevoie de serviciile domniilor voastre. Sunteți niște oameni care, într-adevăr, iubiți oamenii. Puținor oameni, Dumnezeu le-a dat harul de a putea fi empatici, de a-i pune pe primul loc pe ceilalți. Felicitări tuturor și mult succes în continuare, să duceți Spitalul Județean Buzău la cele mai înalte standarde!”, a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.
Un adevărat maraton delucrări științifice a avut loc pe tot parursul zilei. Medicii spitalului au prezentat lucrările pe care le-au pregătit, evidențiind astfel momente de excepție în activitatea lor profesională și a secțiilor în care lucrează, dar și studii de caz, lucrări de cercetare referitoare la anumite boli sau proceduri medicale.
Despre „50 de ani de ortopedie și traumatologie în SJUBZ” a vorbit dr. George Vulpe, iar colegii săi dr. Dan Mihai și dr. Dragoș Porumb au vorbit despre „Osteosinteza fracturilor de femur proximal în SJUBZ” și „Artroplastia de șold în SJUBZ”.
Dr. Marius Anastasiu a prezentat o apdatare a lucrării „Colecistectomia subtotală – Abandon tehnic sau prudență responsabilă ”, prezentată și la Congresul Societății Franceze de Chirurgie de Urgență și Trauma, iar dr. Olimpia Sandu a vorbit despre „Radiologia în SJUBZ – trecut și prezent” și „Maladia Fahr – prezentare de caz clinic”, completată de bioinginer Alice Tătaru, care a explicat ajutorul pe care-l primesc medicii folosind Inteligența Artificială.
Medicii secției Chirurgie au prezentat „Managementul de diagnostic al cancerului de prostată”, „Citoreductia optimă în cancerul ovarian” și „Incidența și managementul cancerului colorectal în cadrul laboratorului de endoscopie al SJUBZ”, iar cei din secția Pneumologie au vorbit despre „Posibilități și limite în diagnosticul tumorilor pulmonare rare – statistica SJUBZ și Institutul Marius Nasta” și Dificultăți de diagnostic și tratament într-un caz de Granulomatoză cu Poliangeită” .
În a doua parte a zilei au prezentat lucrări medicii gastroenterologi, urologi, interniști, cardiologi, dermatologi, obstetricieni, neonatologi, pediatri, neurologi, ORL, anesteziști, urgentiști, legiști etc., iar farmacista Oana Gheorghiu a vorbit despre importanța comunicării medic-farmacist.
Au tras atenția teme precum „Citoreductia optimă în cancerul ovarian”, „Incidența și managementul cancerului colorectal în cadrul laboratorului de endoscopie al SJUBZ”, „Insuficiența hepatica acută”, „Boala cronica de rinichi- Ucigașul din umbră”, „Managmantul stopului cardio-respirator”, „Nașterea naturală la pacienta cu gemeni siamezi”, „Managementul herniei congenitale stângi diafragmatice”, „Anestezia la cezariană”, „Apneea în somn la gravide”, „Noi strategii în boala Parkinson”, „Miastenia Gravis, riscuri și provocări”, „Coexistența afecțiunilor dermatologice autoimune Psoriasis și Vitiligo”, „Somnolența la volan, cauză importantă de accidente rutiere”, „Comunicarea cu pacientul/aparținătorul/însoțitorul în procesul de nursing”.
Maratonul de lucrări prezentate va continua și vineri, când se va încheia seria de evenimente dedicate aniversării a 50 de ani a Spitalului Județean de Urgență Buzău.
Construit în doar 14 luni, ca parte a strategiei naționale care prevedea ca fiecare județ să aibă un spital județean, SJU Buzău avea la început 714 paturi, iar astăzi, la 50 de ani distanță, dispune de 914 paturi și peste 1.500 de angajați, dintre care peste 100 de medici, continuând să fie cea mai mare și mai solicitată unitate medicală din județ și există speranța că lucrurile vor continua să evolueze, iar spitalul va trece printr-o transformare majoră, în următorii cinci ani.
Noua Unitate de Primiri Urgențe (UPU) este deja o certitudine, iar în cel mult trei luni va fi operațională. Aceasta va avea 24 de paturi și va avea doări de ultimă generație. Urmează construirea de la zero a unei clădiri în care va funcționa o secție de Reabilitare a spitalului – o investiție de 2 milioane de euro, din fonduri europene, care se va începe anul acesta, precum și construirea unei clădiri pentru arhivă, în curtea spitalului, pentru care lucrările ar trebui să înceapă cel târziu în 2025.
De asemenea, se va înființa o secție de Îngrijiri Paliative, în cadrul Centrului Multifuncțional Pârscov, unde vor fi reabilitate și modernizate câteva clădiri care au aparținut spitalului din localitate, aflate în conservare.
În următorii cinci ani se estimează că va fi realizată și reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii construită în 1973/1974. Costurile se ridică la câteva milioane de euro, iar investiția se va realiza tot cu fonduri structurale.